Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lett volna a helyes viselke...

Mi lett volna a helyes viselkedés részünkről (leginkább részemről) ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Sógoromék elég pocsék anyagi helyzetbe kerültek, már hitelt se kaptak normális banktól, minden a kikapcsolás szélén és ez még a kisebb probléma. Erről a család nem tud. Mi segítettünk nekik, pl hogy legyen mit enniük és hogy ne kapcsolják ki náluk az áramot. Hónap végén esedékes egy újabb számla, amit ha megint nem fizetnek be, megint a kikapcsolas lebeg a fejük felett. Megbeszéltük, hogy ebben még segítünk nekik, de többet nem tudunk tenni, mert mi sem állunk úgy, a megtakarításunk javát nekik adtuk. Tegnap náluk volt a családi karácsonyozás. Ilyenkor amúgy is mindenki visz valami kaját, megoldottuk, hogy ne tűnjön annyira fel a probléma. Az ajándékozásig minden rendben is ment. Akkor viszont mindenkinek adtak nem is kis értekben ajándékot, az ő gyerekeik ps-t kaptak, igaz, hogy használtan, de azt mondták 160-ért vették, anyósom arany fülbevalót kapott, én egy tálas mixert, a gyerekeink LEGO-kat. Csak lestünk a döbbenettől.

Végül félrehívtan sógornőmet és rákérdeztem, hogy mi a franc ez az egész. Mint kiderült, a férje végül kért és kapott is 1M hitelt, hogy ki tudják tisztázni a közműveket. Majd közösen mégis úgy döntöttek, hogy ezt inkább a karácsonyra költik, mert ugye az sos számlát majd mi befizetjük és majd csak lesz valahogy alapon. Fillérre elverték az egészet ajándékokra.

Tudom, hogy nem szép dolog, de én ezen annyira kiakadtam, hogy jelenetet rendeztem a teljes család előtt kiteregetve az összes cart és feszültséget, amit az utóbbi időben elfojtottam. Az ajándekokat visszaadtuk és megmondtam, hogy amennyiben határidőig (2024 december 31.) nem kapom meg a visszajáró pénzt, akkor behajtásra adom a közjegyzőnél.

A családban mindenki ledöbbent, a legtöbben el is mentek haza, az ajándekokat szintén otthagyták.

Sogornőm reggel már írt, hogy hogyan lehettem ilyen kegyetlen, ők megbíztak bennünk, de most miattunk fogják elvenni tőlük a gyerekeket, meg elbukják a házat és a szamlát amit megbeszéltünk kötelességünk befizetni, mert megbeszéltük stb.

Elismerem, hogy nem a legjobb volt a család, a gyerekek előtt kifakadni de már nem bírtam tovább. Lehet, hogy most az én gondolataim szűkültek be, de sajnos most sem csinalnám másként, mint az este.

Hogyan kellett volna reagálnom erre az egész elmebajra, ami normális és kultúrált?

tegnap 08:49
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
89%

Közel 400 ezres törlesztő....4 gyerek, te jó ég...és ennyi eszük van...

Teljesen mindegy, mennyire reménytelen, nem a te dolgod megoldani.

Ők voltak ott az összes döntés meghozatalakor, és feltételezem, akkor is, amikor a 4 gyereket (ezek szerint a semmire) legyártották. Alacsonyabb színvonalon kell élni, olyanon, amit finanszírozni tudnak, ennyi.

NEM A TE PROBLÉMÁD. Az nem segítség, hogy pénzelitek őket, az pénzégetés.

tegnap 09:41
 12/28 anonim ***** válasza:
96%
Sajnos itt semmi segít, csak ha a házat viszi a bank. Gondolom valami falusi, nem nagy értékű dolog amiből városban sem futná már semmire, aminek kisebb lenne a hitele. :(
 13/28 anonim ***** válasza:
25%

végül kijött a bank felé valami havi 380E Ft-os havi részlet

Már a kezdet is mesének tűnt, így még tuti kamu

14/28 anonim ***** válasza:
81%
11-es egy 29 milliós lakásra barátnőmék 240k törlesztőt fizetnek. Marha nehéz jó törlesztővel hitelt felvenni manapság, bár a 4 gyerek se kellett volna.
tegnap 09:43
 15/28 anonim ***** válasza:
71%
13, nem az, lásd az én 14-es példám.
tegnap 09:43
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
Csoda, hogy eddig is bírtad ezt a helyzetet. Itt nem te vagy a rossz, aki annak lát, az hülye.
tegnap 09:45
 17/28 anonim ***** válasza:
90%
Aa bank akkor ad hitelt, ha annak visszafizetésére reális esélyt lát, illetve ha nem fizetés esetén van miből tiltani. A törvény szerint banki hitelre q jövedelem max 33%-a tölthető, így nincs oylan bank, aki ennél nagyobb hitelt adna. Több mint 1milla kellett volna hogy legyen a jövedelmük havonta, hogy ezt megkapjak.
tegnap 09:50
 18/28 anonim ***** válasza:
68%
Nagyon jól tetted! Nulla pénzügyi kultúrajuk van, életük végéig rajtatok fognak élősködni. Meg kellett húzni a határt, ezt megtetted, nagyon helyesen. Lehet hogy a stílus nem volt épp megfelelő, de ezt nem tudhatjuk, meg mindegy is, kapjanak nár a fejükhöz az ilyen teógerek. Már csak a sztori hallatán felhúztam magam rajtuk.
tegnap 10:04
 19/28 A kérdező kommentje:
Amennyit én ebből tudok, hogy 42 millió volt a ház, az önerő is hitel volt és amit a család összehozott, pesti peremkerület. Felújításhoz is vettek fel, meg a berendezésre. Azt tudom, hogy sokat, majdnem fél évig küzdöttek, hogy kijöjjenek a számok, de azt nem tudom, hogy mennyi lett a végleges leigazolt. Mindenki a főnökség is igyekezett segíteni nekik. Most összesen 6 aktív hitelük van, meg most ez, de ezt nagyon nem hiszem, hogy banktól. Biztos, hogy már az elején túlvállalták magukat, de eleinte tényleg meg tudták oldani, a családnak is visszafizettek mindent. Most viszont borult minden. Utólag belegondolva, a COVID-os moratórium miatt húzhatták eddig vagy nem tudom, de szerintem én jobban kétségbe vagyok esve mint ők.
tegnap 10:25
 20/28 anonim ***** válasza:
53%

Amikor meghirdették ezekt a hitelkonstrukciókat, a szakemberek figyelmeztettek, hogy katasztrófába fog torkollni.

Részben a semmirevaló gazdaságpolitika, részben az emberek 0 pénzügyi kultúrája, tudatossága miatt.

Ez egy pénzügyi csapda volt. Néhányaknak bejön, de a többség úgy tengődik, mint a sógórnődék.

Az emberek szörnyen ostobák, itt nem lehet hitelből jólétet teremteni.

tegnap 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!