Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lett volna a helyes viselke...

Mi lett volna a helyes viselkedés részünkről (leginkább részemről) ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Sógoromék elég pocsék anyagi helyzetbe kerültek, már hitelt se kaptak normális banktól, minden a kikapcsolás szélén és ez még a kisebb probléma. Erről a család nem tud. Mi segítettünk nekik, pl hogy legyen mit enniük és hogy ne kapcsolják ki náluk az áramot. Hónap végén esedékes egy újabb számla, amit ha megint nem fizetnek be, megint a kikapcsolas lebeg a fejük felett. Megbeszéltük, hogy ebben még segítünk nekik, de többet nem tudunk tenni, mert mi sem állunk úgy, a megtakarításunk javát nekik adtuk. Tegnap náluk volt a családi karácsonyozás. Ilyenkor amúgy is mindenki visz valami kaját, megoldottuk, hogy ne tűnjön annyira fel a probléma. Az ajándékozásig minden rendben is ment. Akkor viszont mindenkinek adtak nem is kis értekben ajándékot, az ő gyerekeik ps-t kaptak, igaz, hogy használtan, de azt mondták 160-ért vették, anyósom arany fülbevalót kapott, én egy tálas mixert, a gyerekeink LEGO-kat. Csak lestünk a döbbenettől.

Végül félrehívtan sógornőmet és rákérdeztem, hogy mi a franc ez az egész. Mint kiderült, a férje végül kért és kapott is 1M hitelt, hogy ki tudják tisztázni a közműveket. Majd közösen mégis úgy döntöttek, hogy ezt inkább a karácsonyra költik, mert ugye az sos számlát majd mi befizetjük és majd csak lesz valahogy alapon. Fillérre elverték az egészet ajándékokra.

Tudom, hogy nem szép dolog, de én ezen annyira kiakadtam, hogy jelenetet rendeztem a teljes család előtt kiteregetve az összes cart és feszültséget, amit az utóbbi időben elfojtottam. Az ajándekokat visszaadtuk és megmondtam, hogy amennyiben határidőig (2024 december 31.) nem kapom meg a visszajáró pénzt, akkor behajtásra adom a közjegyzőnél.

A családban mindenki ledöbbent, a legtöbben el is mentek haza, az ajándekokat szintén otthagyták.

Sogornőm reggel már írt, hogy hogyan lehettem ilyen kegyetlen, ők megbíztak bennünk, de most miattunk fogják elvenni tőlük a gyerekeket, meg elbukják a házat és a szamlát amit megbeszéltünk kötelességünk befizetni, mert megbeszéltük stb.

Elismerem, hogy nem a legjobb volt a család, a gyerekek előtt kifakadni de már nem bírtam tovább. Lehet, hogy most az én gondolataim szűkültek be, de sajnos most sem csinalnám másként, mint az este.

Hogyan kellett volna reagálnom erre az egész elmebajra, ami normális és kultúrált?

ma 08:49
1 2 3
 1/28 anonim válasza:
91%

Tulvallalas, pwnzugyi tudatlansag, felelotlenseg, masok hibaztatasa, erzelmi onkontrollhianya, erzelmi zsarolas. Minden van a sztoriban.

Most mar tok mindegy, hogy kellett volna reagalnod. Az az idopont mar elmult.

Add be behajtasra.

ma 08:57
 2/28 anonim ***** válasza:
89%
Jelenetet nem kellett volna rendezni szerintem, de a többi jogos. Ez itt amúgy mit jelent: "megmondtam, hogy amennyiben határidőig (2024 december 31.) nem kapom meg a visszajáró pénzt, akkor behajtásra adom a közjegyzőnél." Hivatalos kölcsönszerződést kotottetek?
ma 09:00
 3/28 anonim ***** válasza:
79%

Így. Pontosan így.

A sógornődék alja prolik. Ha pénzhez jutnak, azonnal elverik.

Közben meg parazitamód rátok akaszkodtak.

Nektek nincsenek kötelességeitek irántuk.

Az ígéretetek alapja az volt, hogy nincs miből rezsit fizetniük.

Volt, de elszórták.

Erre mondja Jézus, hogy : ne halat adj neki, hanem hálót. Vagyis eszközt, hogy dolgozzon meg a megélhetésért.

A sógornődék pofátlan paraziták, élősködők. Manapság VAN munka. Akiknek gyerekük van, azok nem válogathatnak! Kötelesek bármilyen munkát elvállalni.

Nem miattatok veszim el a gyarekeket, hanem az ő proli életformájuk miatt.

Azt az M-t ki fogja visszafizetni?!

Na, ugye?!

Minden kapcsolatot megszakítanék vele.

A rájuk költött pénzt soha nem fovjátok visszakapni. Arra keresztet vethetsz.

ma 09:01
 4/28 anonim ***** válasza:
19%
Amúgy jelenleg kikapcsolási moratórium van....
ma 09:02
 5/28 anonim ***** válasza:
79%

Hát én megértelek Kérdező, lejön abból amit írtál, hogy mennyire frusztráló a helyzet. Azt nem tudom, én hogyan reagáltam volna a helyedben, de az biztos, hogy a sógorodéknak a sara, hogy ilyen helyzetbe kerültetél miattuk. Miattuk kellett titkolóznotok, a tartalékaitok jó részét beáldoznotok, majd szembesülnötök egy ilyen felelőtlenséggel. Teljesen önsors-rontó ez a viselkedés, amit ők csinálnak. Szerintem ez nem a te hibád, hogy ezen a ponton kibuktálm egyszerűen csak betelt a pohár - jogosan. Már hamarabb be kellett volna vonni a család többi részét is ebbe a helyzetbe, mert úgy látszik a sógorodék nem simán rossz anyagi helyzetben vannak, hanem azért vannak benne, mert abszolút nem tudják kezelni a pénzt. Olyanok mint a gyerekekm akik mástól várják a megoldást, majd ha a másik nem segít, ő lesz a gonosz.

Ha elcsitultak kicsit a kedélyek, le kell ülni az egész családnak és megbeszélni, hogyan tudtok nekik segíteni és komoly ultimátumokat adni nekik. (Hozzáteszem, azért a család is érdekes, hogy leléceltek, mintha csak ti meg a sógorodék ügye lenne - pedig nem az. Sőt, ti már bőven kivettétek a részeteket belőle, úgyhogy most a család többi része is tegye meg.)

Mégegyszer: Ez nem a te hibád!

ma 09:09
 6/28 anonim ***** válasza:
58%

"Hozzáteszem, azért a család is érdekes, hogy leléceltek, mintha csak ti meg a sógorodék ügye lenne - pedig nem az. Sőt, ti már bőven kivettétek a részeteket belőle, úgyhogy most a család többi része is tegye meg."

Nem, semmi köze ehhez a családnak. A kérdező és a sógoráék dolga volt, másnak nem kell ebbe beleszólni. A balhét se kellett volna nyilvánosan kiverni, szimplán közölni kellett volna négyszemközt, hogy Juli, Jani, tőlünk azért kunyeráltatok, hogy legyen a számlákra meg az ételre pénz, de láthatóan a látszat fontosabb. Innentől ennek vége, megoldjatok magatok az életeteket, nélkülünk. Ennyi. De ha már balhe volt, pont az a legjobb döntés, ha kiszállnak belőle és ott hagyják őket. Nem kell senkinek segítenie, nekik kell megoldaniuk

ma 09:15
 7/28 anonim ***** válasza:
87%
Pont hogy nagyon jól tetted, az ilyen másból nem ért. Add át közjegyzőnek a követelést, és vegyétek le róluk a kezeteket. Nem a te hibás semmi, az ő totális felelőtlenségük, ami ezután következik. Az volt a hibátok, hogy pénzt adtatok a kezükbe, és a tartalékotokból. A második pénzkérésre kellett volna ajtót mutatni; két felnőtt ember, kete-lába megvan, meg kell tudni oldani! Másnak se a fán terem, és ha az ilyen megszokja, hogy mindig van, aki kihúzza a sz.rbból, akkor pontosan ez a következménye a dolognak, ami most történt.
ma 09:22
 8/28 anonim ***** válasza:
83%

Ugyanúgy viselkedtem volna mint te és nem látok semmi hibát a történtekbe. Minden szavad igaz volt.

Nálam is elszakadt volna a cérna ha én a megtakarítasommal kisegítem őket, már akár a sokadik alkalommal, aztán látok egy ilyen felelőtlen döntést. És akkor még jönne a hab a tortán hogy engem okolnának hogy ha élvezik a gyereket tőlük, mikor ők nem tudnak gondoskodni róluk.

Teljesen jogos a viselkedésed.

Az is hogy jelenetet rendeztél, és így mostmár mi mindenki tisztában van a helyzettel, nem tudják sógornőjék mismásolni a dolgokat, téged beállítani a "gonosznak".

A család is érzi milyen súlyos a helyzet mert ők is otthagyták az ajándékot, remélhetőleg lesz annyi esze sógorodéknak hogy visszaviszik és q vissza kapott pénzből rendezik a szükséges dolgokat, számlabefizetéseket.

Amúgy ha ezek után megszakítanád velük a kapcsolatot, az sem lenne túlzás. Hülyének néznek, anyagilag kihasználnak, érzelmileg zsarolnak stb, más már fele ennyiért otthagyná őket. Oldják meg.

ma 09:26
 9/28 anonim ***** válasza:
5%
*el veszik a gyerekeket
ma 09:26
 10/28 A kérdező kommentje:

A házat 2019-ben vették, a családból többen segítettünk összehozni nekik az önerőt, meg babavárót vettek fel, végül kijött a bank felé valami havi 380E Ft-os havi részlet és amit a családnak fizetgettek. Ezt a pénzt nekünk vissza is fizették.

Sógornőm elveszítette a munkáját év elején és megcsúsztak a ház hitelének törlesztőjével, meg a többi hitelükkel. Adtunk nekik 2,3M kölcsönt kamat nélkül, közjegyzős szerződéssel, ahogy régebben az önerőt is.

Most ott tartanak, hogy így már tényleg kilátástalan a helyzetük. A sógorom fizuját viszi a hitelek törlesztője, van a 4 gyerek után a csp és a sógornőm eljár takaritani. Ez igy reménytelen.

ma 09:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!