Ténlyeg akármilyen vezetéknevet fel lehet venni (persze pár kivétel és feltétel mellett)? Tudnátok tippeket adni? Teljesen tanácstalan vagyok.
Sziasztok! Nagy dilemmában vagyok. Jelenleg apám vezetéknevét (Gazdag) viselem, amit előbb- utóbb le szeretnék cseréltetni több okból kifolyólag. Az anyám vezetékneve adott, és persze az lenne a legésszerűbb, hogy azt vegyem fel, de megvallva őszintén, nem lelkesedek hogy azt vegyem fel, a jelenlegi helyett. Mondjuk, egy fokkal szívesebben viselném, mint a jelenlegit. Ezért vagyok meglőve, mert mindenképp meg szeretnék válni a jelenlegi családnevemtől, csak hát mi legyen helyette. Az is eszembe jutott, hogy ha lesz feleségem, az ő vezetéknevét is simán felvehetem, de egyrészt odáig még van pár év, és az sem biztos hogy azt fel szeretném venni.
Egyébként a dolgoknak persze már utánanéztem, és eléggé meglepett, hogy mennyire szabad nevet változtazni, néhány feltétel mellett. Ha jól értettem, szinte akármilyen családnevet fel lehetne venni (??), lehetnék pl. Nagy, Kovács.
Remélem érthető a kérdésem😅 és nagyon hálás lennék, ha mondanátok tippeket pl. milyen oldalon tudnék nézelődni a vezetéknevek után!
#9 vagyok: Miért is lettem lepontozva?
“A Kutatóközpont által vezetett utónévjegyzéktől eltérő név anyakönyvezésére külföldi állampolgárság vagy nemzetiséghez tartozás esetén van lehetőség. Ebben az esetben az utónév anyakönyvezhetőségének nem feltétele, hogy az utónév a Kutatóközpont által vezetett utónévjegyzékben megtalálható legyen.”
“A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 1. melléklete határozza meg a Magyarországon elismert nemzetiségeket. Eszerint nemzetiségnek minősül: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.
A nemzeti-etnikai kisebbséghez tartozók névválasztását az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 46. §-a az alábbiak szerint szabályozza:
46. § (1) A nemzetiséghez tartozó személy
a) kérheti gyermeke családi nevének a nemzetiségi nyelv szabályainak megfelelő anyakönyvezését, és gyermekének az adott nemzetiségnek megfelelő utónevet adhat,
b) kérheti az anyakönyvezett utóneve helyett az annak megfelelő nemzetiségi utónév bejegyzését,
c) kérheti az anyakönyvezett családi neve helyett az adott nemzetiségi nyelv szabályai szerint képzett családi név bejegyzését, és
d) kérheti, hogy a családi és utónevét, illetve gyermeke családi és utónevét az adott nemzetiségi nyelven is bejegyezzék.
(2) A nemzetiségi utónév bejegyzésére irányuló kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy a választott nevet mely nemzetiség használja.”
Magyarországon a 13 hivatalosan elismert nemzetiség él. Mindegyiknek van külön névlistája a saját helyesírásuknak és kiejtési szabályaiknak megfelelően. Ha valaki nemzetiséginek vallja magát, a gyerekének és magának választhat ebből nevet a magyar MTA listán kívül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!