Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hagyatéki tárgyaláson kinek...

Hagyatéki tárgyaláson kinek kell fizetni a közjegyző díját, ha a 3 örökösből kettő lemond a részéről a harmadik javára?

Figyelt kérdés

Meghalt az anya, 3 gyerek van. 1 élt már csak otthon, csak a lakás az örökség. Jövő héten lesz a tárgyalás, a két testvér odaajándèkozza a 3.-nak a lakást.

Hogy lenne korrekt a díj fizetése?

aug. 22. 13:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Korrekt? Ugye ez nem komoly kérdés? Természetesen az, aki kapott valamit. Így az, akié az egész ingatlan lett.
aug. 22. 15:49
 12/16 anonim ***** válasza:
76%
Az egyedüli örökös fizeti, sőt, a temetési költség is egyedül az övé.
aug. 22. 17:31
 13/16 anonim ***** válasza:
14%
Fel nem merülne bennem. Ha én oda ajándékoznám valakinek, annak oka van. Nyilván az, hogy én ki vagyok tömve, míg a másik rászorul. Ha azonos módon rászorulunk, akkor nem mondok le a javára. Ha nekem van pénzem, neki nincs, akkor a közjegyző díja is aprópénz. Fizetné akinél éppen van.
aug. 22. 19:24
 14/16 anonim ***** válasza:
82%

Hogy kinek KELL, arra nincs szabály. A közjegyzőnek ki kell fizetni az adott összeget, őt nem érdekli, hogy azt ti magatok közt hogy intézitek el.

De ha már az egyik kap mindent, illene neki fizetnie.

aug. 23. 00:06
 15/16 anonim ***** válasza:
Nyilván az fizet aki örököl. Az az egy ember.
aug. 23. 10:58
 16/16 anonim válasza:

Az, hogy kinek kell fizetnie, az egyértelmű: az örökösöket egyetemlegesen terheli a hagyatéki eljárás költsége, azaz bármelyiküktől behajtható a teljes díj, függetlenül attól, hogy ő egyébként a saját részét a hagyatéki eljárás során odaajándékozta egy másik örökösnek (hiszen nem visszautasította az örökséget, hanem megörökölte és egy további ügylettel továbbajándékozta).

Az már egy másik kérdés, hogy igen, valóban illene annak fizetnie, akit megajándékoztak. De ez már az ő megállapodásuk függvénye, a közjegyzőt ez nem érinti, ő továbbra is bármelyik örököstől követelheti (attól is, aki ebben az esetben kvázi nem is lát az örökségből semmit).

aug. 23. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!