Szeretném felvenni a dédnagymamám keresztnevét. Mennyire bonyolult az ezzel járó folyamat?
Tehát: mindig is nagyon tetszett a dédnagymamám keresztneve és mivel ő pár éve sajnos elhunyt, a tiszteletére szeretném felvenni a keresztnevét. Az lenne a kérdésem hogy mennyire bonyolult az eljárási folyamat, illetve hogy nem probléma-e hogy a személyi és a diákigazolványomon a régi nevem szerepel. Azokat is újra kell csináltatni?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm! :)
Nagyon hasznos az ötös válasza, ez tényleg így van, szépen, érthetően le is írta.
Megér neked ennyi macerát és plusszmunkát, hogy a bizonyítványok csak az okirattal együtt legyenek érvényesek?
Ha még nem vagy 18, mindkét szülőd engedélye szükséges, de ha nincs ellenükre a dolog, ez csak apró kényelmetlenség h be kell menniük.
Ha új neved lesz, természetesen új személyit és diákot is kell intézned, de a bizonyítványodon vsz. csak áthúzzák a neved, és föléírják az újat, nekem legalábbis így volt. Intézd mielőbb, különben viheted az érettségi bizóddal együtt a névváltoztatási okiratot.
Metionin, én jó tíz éve változtattam meg a családnevem, és mivel keresztnevet már változtattam korábban, ez második névváltoztatásnak számított, ez az, amin elvileg sokáig ülnek, és végül nem is mindig engedélyezik, de még így sem ültek rajta sokáig, jó három hét lehetett, és kezemben volt az okirat.
Fun fact, az első névváltoztatás ára a kilencvenes évek közepén is tízezer volt (félhavi rikkancs-keresetem) és ez az egy, ami azóta sem követi az inflációt. A második viszont ötvenezer. Hát nekem elég zsebbevágó élmény volt mindkettő.
Bizonyítvánnyal én úgy tudom, hogy amennyiben nem kívánod módosítani, akkor szükség esetén a bizonyítvány mellé a névváltoztatás bizonylatát csatolod, és nem lesz probléma.
Ha viszont szeretnél új bizonyítványt, akkor be kell menned az azt kiállító intézménybe (ha még létezik), és kb. 5 ezer forintért készítenek egy újat, a régit meg meg kell semmisíteni, vagy érvénytelenné tenni (kilyukasztani).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!