Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A tesóm és én bajban vagyunk,...

A tesóm és én bajban vagyunk, anyu kikészít minket teljesen. Mit csináljunk?

Figyelt kérdés

Szüleim 16 éve váltak el. Akkor apu az ő lakásrészét a tesómra és rám iratta (tehát 1/4-1/4 részünk lett). 7 éve eladtuk a lakást, családi házba költöztünk, ahol a tulajdonarányok úgy alakultak, hogy a tesómnak és nekem 1/5-1/5, anyunak 3/5 része lett, nevelőapám haszonélvező. A házvásárláskor én 18, hugi 16 éves volt (tehát helyette anyu írta alá a szerződést).

4 éve én átköltöztem apuhoz, tesóm anyuékkal maradt. Hol jó, hol rossz a viszonyunk anyuval.

Tesóm nemrég jött haza külföldről, és csúnyán fogalmazva nemkívánatos személynek nézik otthon. Nincs szobája (házátrendezés miatt). Anyu és a nevelőapám összevesztek vele, mikor megkérdezte, hogy hogyan tudnák ezt megoldani, hogy mindenki elférjen, erre nekiestek mind a ketten, először csak szóban, később már meg is verték. Sírva hívott a tesóm, hogy lezsibbadt az arca, feldagadt és belilult a szeme, és a nevelőapám mondta, hogy takarodjon el a házból, mert itt semmi sem az övé (meg hát az enyém sem). És a tesóm erre mondta, hogy apu része a miénk, tehát nekünk is van a házban részünk, úgyhogy nem küldhetik el csak úgy (ő amúgy elég keményen adta haza a pénzt, pedig anyuék aránylag jól keresnek). Anyuék válasza viszont ez volt: ez már elévült, itt nekünk nincs semmink, minden az övéké, mert mi nem fizettünk semmi törlesztőt, semmi rezsit, így semmi részünk nincs a házból. Az igaz, hogy nem fizettünk semmit, de mindketten tanultunk még (én fősulis, húgom középsulis volt, de az ösztöndíjunkból amit tudtunk segítettünk).

Lenne pár kérdésem:

1.) Miért ilyen anyu?

2.) Hogy lett az 1/4-ből 1/5-d rész?

3.) Tényleg nincs semmink?

4.) Mit tegyünk?

Nagyon ki vagyunk borulva, és teljesen tanácstalanok vagyunk. Szerencsére apuval jó a kapcsolatunk, ahol tud, segít, de ő se akarjuk terhelni...

Köszönöm, hogy végigolvastátok, ne haragudjatok, hogy hosszú lett...

Előre is köszönöm a segítséget és a válaszokat!

25 éves lány

2010. okt. 26. 14:31
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ebben az esetnek a kulcsa az hogy nevelőapa(vagy ki) a haszonélvező.

Tehát mindegy ,hogy ki(kik) a tulajdonosok,addig míg él ő mondhatja meg,hogy ki lakhat ott.

Tulajdonjog nem évül el,de ha hitellel terhelt a ház,illetve nem állagmegóvó beruházások történtek,akkor a többi tulajdonosnak is fizetni kell.Pénzzel,vagy részéből valamennyivel.

Én mindenképpen ügyvéd felkeresésére bíztatlak,elvileg felajánlhatjátok a részeteket megvételre,de ez lakott ingatlan esetében nagyon kevés.

A lényeg:sajnos nem lakhattok ott,ha nem engedik.

2010. okt. 26. 15:15
 12/15 anonim ***** válasza:
Anyukáddal mindenképp javasolnám a megbeszélést,mert mint haszonélvező a párja,még őt is kirakhatja.Lehet nem anyu ludas,csak annyiban,hogy rossz pasit választott!
2010. okt. 26. 15:17
 13/15 anonim ***** válasza:

1) 25 éves vagy, felnőtt ember, anyád számára nemkívánatos személy a "családi házban" - ezek után még arra van gondod, hogy nehogy összeroppanjon? Sajnos, nincs más választásod, szembe kell nézned azzal, hogy anyátoknak inkább nyűg vagytok a nyakán, mint életének értelme, boldogságának forrása. Ilyen szülő jutott nektek. Gyermeki kötelességetek szeretni és hálásnak lenni, de van egy határ...

2) Az, hogy 1/4 vagy 1/5 rész, mindegy, ha a részek értéke egyenlő, vagyis ez egy nagyobb és értékesebb ház, tehát ennek az 1/5-e felel meg az előző ház rátok eső 1/4-ének. Tehát, ha azonos értékben részesültetek az új házból, mint amilyenben a régiből részesültetek, akkor a szüleid jogilag jól jártak el. Mivel a nevetekre íratták, részben tulajdonosai vagytok a háznak, csak a beleegyezésetekkel lehet eladni.

Húgod kiskorú volt ráadásul, tehát még eltartója volt anyukád, igazából nem is értem ezt a részét, hogy hogyan számolgathatja azt, hogy nem fizettetek törlesztőt meg rezsit... hogy miért ilyen anyukád, nehéz innen megmondani...

Jelenleg tulajdonrészetek van a házban, ez biztos (hacsak nem átverés az egész), a földhivatalban ki lehet kérni a tulajdoni lapot, s kiderül.

Igaz, hogy ti már nagykorúak vagytok, de azért itt egy cikk arról, hogy a jog mennyire erősen védi a kiskorú gyermek tulajdonjogát:

[link]

Mit tehetnétek? A húgod keressen magának máshol lakást, mert így csak megkeseredik az élete, ennél még albérletben is jobb idegenekkel, mint otthon ilyen légkörben.

A nevelőapa haszonélvezeti joga tromfolja a tulajdonjogot, főleg ha holtig tartó időre szól a szerződése.

2010. okt. 26. 15:24
 14/15 anonim ***** válasza:
A jogi dolgokról már előttem leírtak mindent. Én annyit tennék hozzá, hogy valószínűleg a nevelőapa egy pénzéhes, számító ember és időt, fáradtságot nem kímélve játszott ki titeket. Anyud pedig valószínűleg szereti, fél hogy egyedül marad stb,ezért most az a pasi az isten és az a szentírás, amit mond. Sajnos ha már verésig fajult a dolog nem tudtok mást tenni, mint jogi útra terelni a dolgot. A szerető anyát már buktátok, legyetek erősek és legalább a házrészt ne hagyjátok!
2010. okt. 26. 16:07
 15/15 anonim ***** válasza:
Keresetek egy ügyvédet nem játék ha ők kiforgatnak titeket egy családi házból, több millió forintról ezt anyud és a pasi is tudja ezért ilyen erőszakosak. Pereljétek be ne hagyátok magatokat. Ne sajnálj egy olyan nőt aki mindkét gyerekét hajléktalaná akkarja tenni.
2010. okt. 26. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!