Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nevezik családcentrikusn...

Miért nevezik családcentrikusnak egyesek az ilyen embereket?

Figyelt kérdés

Egy ismerősömnél most jön az 5.gyerek.

A szülők családi háttere

Anyuka, 34 éves, soha nem dolgozott, a szülei semmivel nem tudták támogatni, 3-an voltak testvérek, már mindegyiknek kora 20on évesen jött a gyerek.

Az apja alkoholista, hajléktalan is volt már, az anyjával tartja a kapcsolatot, de ő is aktív korú még, dolgozik, így nem nagyon tudja segíteni a gyerekek körül, vidéken lakik a nagyi.

Apuka 31 éves, 4 gyerekes családból származik, tehát a szülei őt sem nagyon tudták anyagilag támogatni semmivel az elindulásban.

Külföldön dolgozik ingázva, nem biztos helyen, hanem ilyen munkaközvetítős cégnél, hol itt, hol ott, ingázva él, szinte alig van a családdal.

Komolyabb végzettségük egyiküknek sincs, tehát nem egy mérnök/orvos/ügyvéd, ahol van egy biztos, jövedelmező állás.

Az ilyen szerencsétlen emberek miért vállalnak ennyi gyereket?

Főleg a mai világban?

Nekik is majd az lesz a sorsuk, mehetnek majd 18 évesen saját lábra állni.

Volt, akinek elmeséltem, azt mondta, hogy "családcentrikusok"

Szerintem pedig felelőtlenek.

Más is van, aki családcentrikus, de elég neki mondjuk 2 gyerek, mert belátják, hogy nem milliomosok, nem toltak alájuk mindent.

Mit gondoltok erről?

2024. jan. 10. 16:13
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Azért a gyerekeknek ez nem valami ideális.

Mi csak hárman vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb, középső gyerek nem ment pl egyetemre, a legkisebb már szintén, ahogy én is.

Köztünk 10 év van.

Na már most egy 5 gyereknél kb 2 éves különbségek vannak, gondold el mi lesz, ha egyszerre 2 vagy 3 gyerek megy majd egyetemre.

Értem én, hogy nem csak diplomával lehet jól keresni, de átlagban nem az mondható, hogy érettségivel jobban fog.

Persze nem éheznek, de egy 7 fős családban hatalmas összegek kellenek, csak alap élelmezésre.

Arról nem is beszélve, hogy ennyi gyerekre nincs minőségi idő, majd a nagyok lesznek a pótszülők, nyilván ilyen háttérrel nem jut takarítónőre, házvezetőnőre, így anyukának kell otthon mindent csinálni.

Az, hogy nem dolgozik, 5 gyerek mellett nem is nagyon lehet, nem rosszindulatból írtam, de elég kiszolgáltatott állapot ez.

Mi van, ha apu becsajozik külföldön?

Mert ilyenre is sok példa van.

Ami nem is fura, hiszem ennyi gyerek mellett megszűnnek férj és feleség lenni, erre már nem marad se idő, se erő, energia.

2024. jan. 10. 22:49
 12/15 anonim ***** válasza:
Ez nem családcentrikus az biztos.
2024. jan. 10. 23:57
 13/15 anonim ***** válasza:
52%
Nálunk is 5 gyerek van,teljes állásban dolgozunk mindketten.A nagyok nem pótszülők,max annyira vannak megkérve,hogy pl esőben ne kelljen a kicsiket a 10 percre lévő boltig vinni,hanem arra a 20 percre figyeljenek rájuk.Ezt is általában alvásidőben oldjuk meg,tehát a feladat annyi,hogy ha felébrednek esetleg, akkor ne legyenek hirtelen egyedül.Nincs se takarítónő,se szakács,mint ahogyan általában magyarországon az 1-2-3 gyerekes családok többségében sem.Minden meg van csinálva,senki nem hal bele.Ha csak 1 gyerek lenne, akkor is be kellene pakolnia 12 évesem a mosogatógépet,vagy le kellene törölnie az asztalt, egyszerűen azért,mert meg kell tanulnia,és mert neki sem vagyok a szolgája.Kimosom a ruhájat,utána is felmosok,vagy pucolom a wc-t,neki is ki kell vennie a részét a házimunkából,mint ahogyan a férjemnek is.Jut idő is rájuk,mindenkire.Nem tudom,hogy miért magából indul ki mindenki, illetve miért véleményez olyan helyzetet,amiben nincs,és soha nem is volt benne.Anyagilag is megtehetjük,hogy eltartsuk őket.Nem felvágásból írom,csak hogy megnyugodj,mindenkinek van saját szobája pl a saját kertes házunkban,ahol mindenkinek van saját tv-je,saját számítógépe,telefonja a tanuláshoz,tehát nem a létminimumon tengődünk velük.Minden gyereknek van megtakarítása is.Fogalmad sincs,hogy hogy működik egy nagycsalád, arról sem,hogy ki mennyit keres.Abból az egyből tudsz kiindulni,hogy neked esetleg nincs jó fizud,így hogyan is lehetne eltartani több gyereket.Az megint egy másik dolog,hogy ki fog egyetemre járni.Attól függetlenül,hogy megtehetjük,hogy támogassuk bármelyiket,akár az összeset is a továbbtanulásban, egyáltalán nem biztos,hogy ők akarnak majd tanulni még. Őszintén szólva nem is biztos,hogy rosszul döntenek,lásd pl a mi saját példánkat.Kitörölhetem a diplomámmal,a férjemért pedig kapkodnak,és míg én esetleg mosogatni mehetnék külföldön,őt ott mégjobban megfizetnék.Akkor nekem érdemes volt tanulnom?Na mindegy.Gondolj amit akarsz,csak azt magadban.Továbbra sincs semmi közöd hozzá,ameddig nem mennek hozzád kölcsönkérni.
2024. jan. 11. 09:49
 14/15 anonim ***** válasza:
52%
Jaj az még lemaradt,hogy dehogy szűntünk meg férfi meg nő lenni.Sőt!Úgyhogy van idő is,energia is egymásra is,mert akarjuk mindketten.A háztartást se csak anyukának kell csinálni amúgy.Mindenkinek.De ennek minden családban így kellene működnie,gyerekszámtól függetlenül.Dolgozni is lehet ennyi gyerek mellett is,pont ugyanúgy,mint,1,vagy 3 mellől.Nincs különbség.
2024. jan. 11. 09:57
 15/15 anonim ***** válasza:
Családcentrikus... én másként nevezném, de nem írom le inkább :D
2024. jan. 11. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!