Az, hogy családcentrikus e valaki mennyire múlik
neveltetésen? Vagy családi mintán múlik? Vagy min?
Elsősorban a saját személyiségén. Hogy példát mondjak: Ha valaki szar családból jön, kétféle szélsőséges reakció szokott legtöbbször lenni: Vagy nem akar családot, vagy nagyon, mert jobban akarja csinálni hogy az ő gyereke ne szenvedjen majd.
2021. szept. 7. 08:57
Van 2 testverem, jo korulmenyek kozt nottem fel, a viszonyunk is nagyon jonak mondhato, de en mar kisiskolaskent tudtam, hogy nekem aztan nem kell gyerek, es hazasodni sem fogok. Szerencsere a szuleim ezt nem is eroltetik, mert tudjak mi a velemenyem rola. Szerintem nem fugg ossze a ketto, ez egyeni döntés. A magyarazatom erre csak az, hogy nem szeretem a felhajtast es egy papirtol nem leszek boldogabb, a gyerekekhez pedig abszolut nincs turelmem, maga a terhesseg gondoloata is visszataszito szamomra.
2021. szept. 7. 09:09
Nekem inkább minta. Egész életemben a sűrű káromkodást hallgattam, ha valakinek, pl. nagyszülőnek segíteniük kellett őseimnek, aztán csak rászánták magukat, de mintha a fogukat húznák. Én is ilyen lettem, sajnos nem sok empátiát tanultam el tőlük az emberek irányába, ami persze rájuk fog visszaütni idős korukban.
Egy elesett állat iránt többet érzek.
2021. szept. 7. 09:13
Hajlok osztani #1 véleményét azzal megkötéssel, hogy más a helyzet egyke és több gyerekes családból származó ember esetében. Egyke esetében biztosan számít a neveltetés és minta. Többgyerekes család esetében viszont már 3 gyerekből 1 többnyire nem akar saját családot (több is van ilyen ismeretségi körömben).
2021. szept. 7. 09:25
Szerintem a nevelésen múlik. Ha tudod ugy nevelni a gyerekeidet, hogy ragaszkodjanak egymáshoz, szeressék , támogassák egymást,jól érezzék magukat a családjuk társaságában,mindig számíthassanak a családtagok segítségére, akkor biztosan családcentrikusak lesznek.Nekem elég sz@r családi légkörben kellett felnőnöm, és megfogadtam, hogy majd a saját szűk családomban másképp lesz. 4 gyerekünk van, akik már felnőttek, és sikerült őket a fentiek szem előtt tartásával családcentrikussá nevelni.
2021. szept. 7. 09:53
Nem kizárólag nevelés kérdése az egész, szerintem legalábbis.
Engem és a húgomat is úgy neveltek, hogy mindig segítsük egymást, ragaszkodjunk egymáshoz, nagyon jó is a kapcsolatunk egymással is és a szüleinkkel is, engem mégis a hideg ráz a gyerekvállalástól és nagyjából mióta beszélni tudok mondogatom, hogy sose fogok szülni és ez mára sem változott semmit sem, sőt! Napról-napra csak egyre biztosabb vagyok benne. Attól még, hogy valakit próbálnak “családcentrikusnak” nevelni és arra tanítani őket, hogy a család fontos és tartsanak össze, még nem jelenti, hogy ő maga akarni fog saját gyereket.
2021. szept. 7. 10:06
Kérdező, a családcentrikusságon pontosan mit értesz? Csak azt,hogy Akar-e gyereket valaki? Vagy hogy összetartó családot tud kialakítani, vagy képes abban létezni? (akár tesókkal, szülőkkel, házastárssal együtt?)
2021. szept. 7. 10:39
Vagy mindenen. Akár még a munkahelye is megváltoztathatja egy addig családcentrikus ember pl munka miatt elszakad a családjától.
2021. szept. 7. 10:39
9/17 A kérdező kommentje:
7 Mindkettőt a gyerekvállalás is ide tartozik de az összetartó, jó családi légkör is fontos.
5. és 7 . vagyok.
Akkor pontosítok, tapasztalatom szerint nevelés kérdése, nekem legalábbis 4 gyerekkel sikerült megvalósítanom(gondolom ennyi gyereknél ez már nem szerencse, vagy az ő jó természetük kérdése)Az, hogy akarnak-e gyereket, az más kérdés. Nálunk ketten nem akarnak a négyből, mert a globális éghajlatváltozás és egyéb negatív jövőkép miatt nem akarnak szenvedésre "ítélni" egy gyereket.
2021. szept. 7. 13:28
Kapcsolódó kérdések: