Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha még 40 évesen...

Mit tegyek, ha még 40 évesen is csúfolnak, gúnyolnak a környezetemben, de harcolni nem akarok?

Figyelt kérdés

Családom, ismerőseim, rokonok is tudják, hogy szerencsétlen vagyok, de nem támogatnak, hanem tovább bántanak, általában mindig azzal a szöveggel, hogyha nem védem meg magam, akkor meg is érdemlem a további bántásokat.

Én pedig soha nem tudtam magam megvédeni, és mostmár nem is akarom, mert csak egy együttérző mondatra lenne szükségem, pl hogy "Nagyon sajnálom, hogy ezt csinálják veled!" vagy valami hasonlót, és utána több erőm lenne megvédeni magam.

De nem, mindig ezeket kapom:

"Na és? Miért veszed magadra?"

"Mit foglalkozol vele?"

"Biztos olyat mondtál, amivel magadra haragítottad. Meg is érdemled!"

"Ha nem állsz ki magadért, megérdemled, amit kapsz!"

Nekem már nem is maga a csúfolás fáj, hanem ezek a szavak. Inkább hagyom mostmár a csúfolást, hadd éljék mi magukat. Nem fogok harcolni senkivel. Hátha egyszer valaki engem is észrevesz, hogy talán fájhat nekem.

Az átlagnál sokkal érzékenyebb vagyok, mindig is az voltam, 40 éves koromra sem kérgesedtem meg. Ez van. Nem kamu, pszichológus sem kell, hiszen ez az alaptermészetem, ilyen vagyok.

Csak egy kis szeretet kellene.

2023. dec. 28. 21:42
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
27%
14: De mért nem nyomtál neki akkor zöldet?
2023. dec. 29. 01:56
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
Hogy januárban az lesz az első adandó dolgod, hogy időpontot kérsz egy pszichológustól és ahogy építed fel az önbizalmadat apránként, úgy függetlenedsz. Megúszós megoldás nincs...
2023. dec. 29. 03:05
 23/26 anonim ***** válasza:
91%

Én megértem, hogy azért nem tudsz kiállni magadért, mert egész életed során módszeresen rombolták az önbizalmadat, és a családod sem állt melletted. Azért is nehéz ennyi idősen változtatni, mert a család folyamatosan ott van, hogy szekáljon, meg már nagyon azonosultál az áldozat szereppel.

Tényleg jobb lenne megszakítani a kapcsolatot a családdal, legalább amíg magadra találsz. Ha ez nem megy, zárd el az információcsapot. Csak a pozitív dolgokat, sikereket oszd meg velük.

A szakszerű segítség is fontos lenne, írták a pszichológust. Jó ötlet lehet, de csak ha tényleg jót találsz, ahogy érzékelem, nagyon felhígult a szakma. Önsegítő könyvek, videók működhetnek még. Betanulhatnál néhány panelt, amivel megvédheted a személyes határaidat. Amit pl én nagyon megjegyeztem egyszer, hogy kérdezni kell. Ugyanis egy beszélgetésben az irányít, aki kérdez. Arra is jó, ha nem jut eszedbe frappáns válasz, megkérdezed: "Ezt miért mondtad? Mire akarsz célozni?" A másik, hogy szubjektivizálod azt, amit mond. Azaz amit ő nagy életigazságként kijelent, arról megállapítod, hogy az csak az ő véleménye. Pl "Na igen, ez is egy vélemény." vagy "Na igen, elhiszem, hogy komolyan így gondolod, de ez csak a te véleményed." vagy "Köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet, én viszont másként látom/majd gondolkozom rajta." A harmadik, hogy adj te is tanácsokat nekik, jószándékú felhanggal.

Ami még segíthet, hogy néha vegyél részt tevékenyen valamilyen jótékonysági tevékenységben, pl ételosztás, állatmenhelyen segítés, kórházban, szociális intézményben valamilyen önkéntes segítés, akár egy jótékonysági futás vagy gyűjtés szervezésében részvétel. Ez növelné az önbizalmadat, a tudat, hogy képes vagy adni, jobbá tenni mások életét.

Elhiszem, hogy megértésre vágysz és nehéz helyzetben vagy, de tényleg egy picit még kellene védeni a határaidat.

2023. dec. 29. 07:17
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Eddig a 23-as válasza a legjobb.

A kérdező helyében mindnyájatoknak jólesne, ha valaki azt fejezné ki, hogy sajnál. Nem azért esik jól, mert a sajnálatot élvezi, hanem mert a sajnálat annak a jele, hogy végre valaki nem gondolja akkora szarnak, hogy ennyi bántást érdemeljen. Mikor körülötted mindenki más emberszámba sem vesz, egy csöppnyi együttérzés olyan, mint a sivatagban egy korty víz. És úgy önbizalmat építeni, hogy minden visszajelzés szerint semmi okod semmilyen önbizalomra, vicces. Mindenki visszajelzésekből épít önbizalmat. Aki úgy van nagyra magával, hogy mindenki más utálja, az se normális...

Ördögi kör, mert ugyanakkor valóban az önbizalomépítés lenne a megoldás, csak nem ebben a környezetben, mert itt kizárt. Kapcsolatmegszakítás, és igenis, pszichológus. Az önkéntesség, jótékonysági munka is tényleg lehet jó ötlet a pozitív visszajelzések miatt. De csak kiegészítésként.

2023. dec. 29. 14:50
 25/26 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen emberekkel meg kell szakítani a kapcsolatot... Házhoz menni a pofonért már alapvetően is butaság. Van esetleg párod?
jan. 2. 10:51
 26/26 anonim ***** válasza:
100%
Mi újság azóta, kérdező? Hogy vagy most?
ápr. 9. 17:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!