Hogy működik nálatok a közös kassza?
Hamarosan összeköltözünk a párommal és ilyenekről még nem beszéltünk. Én alkalmazottként előre kiszámíthatóan keresek, ő vállalkozóként ősz végétől tavasz elejéig kevesebbet és tavasztól őszig jóval többet, persze megrendeléstől is függ, de átlagban kb. ugyanott vagyunk.
Rezsi, kaja, egyéb kiadások? Kinél hogy működik a dolog?
*Nálunk azonos aházasság az összeköltözéssel legalábbis hűség és elvi szinten
9.45 vagyok - nem is mondtam, hogy ne így legyen. De a házasság előtt szerzett vagyon NEM közös, csak a házassággal jön létre a vagyonközösség. Ha télen a te pénzedből éltek, mert a párod akkor kevesebbet keres, és netán szétmentek, sose látod azt a pénzt, amit helyette fizettél. Jogilag egy fillér sem jár. Egy esetben mindegy, kinek a pénzét költitek: ha a házasságotok a sírig tart. Erre viszont nincs garancia, ezért írtam, hogy jobb az óvatosság.
Ha így is, úgy is házasodni akartok, akkor miért ne lehetne betartani a lépéseket: 2 független ember összeköltözik, megosztják a költségeket. És ha összeházasodtak, akkor vagyonközösség is lesz.
nálunk úgy működik, hogy minden hónapban megy egy azonos, nagyobb nagyságrendű összeg a közös számlára, abból fizetjük a kaját és a rezsit, a többi a saját pénz, abból veszünk magunknak ruhát, cipőt, egymásnak ajándékot.
ja, és van mindkettőnknek külön megtakarítási számlája.
nem vagyunk házasok, nem is tervezzük. én eddig a nagy közösködésnek csak a rossz oldalát láttam, ezért sem szeretnék férjhez menni.
amiért én dolgozok meg, az az enyém, ha a páromnak szüksége van anyagi segítségre, akkor adok szívesen, de nem szeretnék egy esetleges válás miatt csóró maradni.
Mikor mi összeköltöztünk, akkor kiszámoltuk mennyi lesz a kiadás(albérlet, rezsi, havi kaja, ezt előre kiszámoltuk mennyi lehet egy hónapban kb, és próbáltuk ahhoz tartani magunkat), ketté osztottuk, és ezt az összeget adtuk be fejenként a közösbe. A maradékból mindketten fedeztük a saját kiadásainkat, és spórolgattunk a leendő lakásunkra.
Nekünk nagyon bevált ez a módszer. Több szempontból is előnyös volt. Mivel mindketten ahhoz voltunk szokva, hogy a magunk ura vagyunk, ez megkönnyítette az összecsiszolódást, könnyebb volt ajándékot venni a másiknak úgy, hogy az tuti ne vegye észre abból, hogy hiányzik a pénzből. Még utólag sem tudta meg az árát abból, hogy menyivel lett megcsappantva a kassza.
Mondjuk nekünk a jövedelmünk naggyából egyforma.
Mikor megvettük a lakást, akkor persze nem volt kérdés, hogy össze csapjuk-e teljesen a fizukat. Azóta meg van osztva, kinek a számlájáról mit vonatunk, honnan veszünk le pénzt, és hol takarékoskodunk. Nem az volt a szempont, hogy ki mit fizessen, hanem pl a lakáshitel az én számlámhoz van kötve, arról megy, a férjeméről mennek a rezsiutalások, mert az ő nevén vannak...Tehát mi hogy a leg praktikusabb.
Egyébként összeházasodni pedig csak még most a nyáron házasodtunk össze. Tehát nálunk a vagyonközösség sokkal hamarabb megtörtént mint a házasság.
Még az elején a saját kiadás alatt azt értettem pl, hogy a férjem szeret lottózni, sorsjegyeken kisérteni a szerencséjét, ezt fizette magának. Mivel én nem néztem volna jó szemmel, hogy több ezer forintokat elszerencsejátékozik havonta, így megspóroltunk egy csomó vitát.(persze mióta lakáshitel van, azóta visszafogta magát)
Én pedig szeretem a parfümöket, ruhákat, én ezeket vettem a sajátból.(persze én is visszafogtam magam már)
Tehát naggyából ilyenekre gondoltam, hogy saját kiadások. Nem is saját kiadás annyira, inkább zsebpénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!