Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kétszer keresztelni. Megoldható?

Kétszer keresztelni. Megoldható?

Figyelt kérdés

Kíváncsi lennék a véleményetekre...

Van egy 5 éves kislányom. 4 hónapos korába megkereszteltük,de csak keresztapja van,mert nem találtam megfelelő hölgyet keresztanyának. Katólikus templomba kereszteltük. Azóta megismertem egy lányt 3 éve a legjobb barátnőm,úgy érzem ő megfelelne keresztanyának. Szerintetek meg lehetne még egyszer keresztelni a gyereket,mondjuk református templomba?

Köszönöm a válaszokat!

2010. okt. 20. 16:51
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Tudod, egy kicsit bizarr a kérdésed azok számára, akik komolyan gondolják a hitüket, mint azt már mások is jelezték.

Mármint, a te számodra igazából érzésem szerint (lehet hogy totál tévedek, nem túl hosszú a kérdés és csak onnan tudok következtetni hogy hogyan gondolkodnak azok az emberek akiket én ismerek és kiktől számítanék hasonló ötletre) nem nagyon van gyakorlati jelentősége annak, hogy mit tanítanak abban a templomban, felekezetben, ahol a gyermekedet megkeresztelik, nem azért szeretnéd, hogy meg legyen keresztelve, mert fontosnak tartod ezeket a dolgokat, egyet értesz velük, hanem azért, mert ezt egy szép családi szokásnak tartod, és jó dolog, hogy így lesznek még rajtad kívül felnőtt ismerőseid, akikről nevesítve van, hogy valami különös extra közük van a kislányodhoz azon túl, hogy egyszerűen a szüleinek a barátai/rokanai; olyan, mintha kicsit "rájuk bíznád" hogy ők is törődjenek a sorsával :).

Én teljesen megértem, hogy ilyet szeretnél akkor is, ha esetleg tényleg nem túl meghatározó számodra egyik egyháznak a tanítása sem, de gondolj bele, az egyház és az oda szorosabban tartozó emberek számára a keresztelés "eredetileg" teljesen másra való, a katolikusoknál tudtommal ez konkrétan "örök életbe vágó kérdés", a protestánsoknál jelképesebb, de ott is alapvetően azt fejezi ki, hogy az illető (vagy helyette a szülei, keresztszülei) elkötelezettségüket nyilvánítják ki az egyház (>>>>és az általa képviselt hit) iránt, az meg "cserébe" befogadja őket, mert hogy az egyház meg úgy gondolja magáról, hogy az a lényege, hogy összetartozzanak az Istenben (alapvetően legalábbis) egyformán hívő emberek.

Persze, tudom, hogy ez egy jó messzire vezető téma, az ideológia meg a valóság...

De az a lényeg, hogy te szerintem nem azért szeretnél még egy keresztelőt, mert valahogy úgy érzed hogy valami nem sikerült ezzel a "csatlakozási ceremóniával" kapcsolatban, hanem ezt a családi-szerű kapcsolatot szeretnéd megünnepelni a kislányod és a barátnőd között.

Ez teljesen rendben van, de ehhez a mai világban igazán nincsen szükséged egyházakra meg keresztelésre :) jó, azért még nyugodtan hívhatjátok őt is keresztanyának, úgy mindenki azonnal érti, hogy miről van szó :))))), nekem is vannak "nem hivatalos" keresztszüleim, mert néha a tesóméi is olyanok mintha az enyémek is lennének és viszont...

És azt is tök jó ötletnek tartom, hogy rendezzetek egy ilyen kis ünnepséget, olyat, amilyet amúgy is rendeznétek, ha lehetne még egy keresztelőt tartani ;))

2010. okt. 20. 22:08
 12/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen válaszodat! Eltaláltad hogy valójában mi is jár a fejembe!!!:):):) Köszönöm:)
2010. okt. 21. 06:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!