Elvárható tőlem a rokom gondozása?
Erkölcsi alapon van lelkiismeretfurdalásom a kérdésemmel kapcsolatban, de... Szülőm testvéréről van. Lusta, motiválatlan, de szeretetéhes, "csinált" két gyereket,majd elváltak a párjával. Sose nem törődött velük igazán, motivalatlan volt, ahhoz is, hogy legalább anyagilag úgy álljon, tudja a gyerekeket fogadni pár hetente, igénye lett volna a 2 gyerek szeretére, de nem tett semmit értük. Gyerektartast egyikre evegik nem fizetett, mert szerinte nem.ő nemzette... na hagyjuk,.voltak ebbol is gondok anno. A gyerekek most 18-20 éves, őszintén megértem őket, miert nem törődnek az apjukkal. 1 éve egyikük lecsekkolta az apját, elborzadt a körülmenyektől is, ahol él, ugyanis: 10 éve agyvérzése volt, a rehabja anno éppen hogy (majdnem kipenderítették, mert lusta alapvetően, ott se volt motivációja), de sikerült, tudott dolgozni (eddig), én és szülőm vittem-hoztam munkahelyről, meleg ételt kap minden nap, meg amire szüksége van, posta, számlabefizetés, dokihoz szállítás stb, mára már takaritunk is allapots romlása miatt. Viszont lusta, takarítani sem tud és nem azért, mert fizikailag nem lett volna képes pl kukába kidobni az almacsutkát vagy letörölni maga után az asztalt...Pár hónappal ezelőttig a közeli boltba, elment, ma már azt sem, kezd leépülni, de ez úgy látom és a kardiológus is, az életvitele, mozgás szegény életmód miatt történhet. Nekem felesleges terhet jelent, semmi erzelmem nincs felé, nem volt szuleimmel jó viszonya, mert mindig csak a problemat okozta nekik, amikor a testvére (anyám) haldoklott, felé se szagolt, csak jött a napi kávéjáért... egyébként testvérét gyerekkoruk óta csak kihasználta, elősködött rajta, bántotta. Erre szüleim kapcsolata ill. anyukám egeszsege is ráment.
Ez a rokon (nem véletlenül nem nevezem nagybátyámnak), nem hagy a lányaira örökséget, a házban, amiben él, csak haszonélvező , anya felől örököltem a tulajdont anno.
Szóval ezt az embert kellene ápolnom, intéznem az ügyeit. A gyerekeitol segitseget nem varhatunk (nem élnek a kozelben sem)..
Csak ventilláltam...
30-as, a kérdező elfogadta az anyja után az örökséget, ami nyilvánvalóan abból származott, hogy a nagybátyja (anyukája testvére) korábban az anyukának ajándékozta az 1/1-es tulajdonú ingatlanát. Nem tudni, anno milyen megállapodás született a két testvér között szóban, írásban, és igazából a kérdező se szeretné ezt nagyon firtatni (bár kellene), de az is tény, hogy ilyet akkor szoktak tenni az emberek, ha valamilyen kompenzációs igény van a háttérben, pl. eltartás idős korban.
Az, hogy mit mond erről a jog, ha nem született eltartási szerződés a testvérek között, azt sajnos nem tudom, de mivel a kérdező is kihangsúlyozta, ERKÖLCSI alapon érez felelősséget, azt szerintem jól érzi.
"Valakinek gondozni kell ezt a beteg embert, akármilyen rossz természete is van"
Nem, nem kell, ha nem tudja magát ellátni apuka, akkor menjen önként be a kórházba és ha nem tud hazajönni, majd. beteszik elfekvőbe, ennyi. Egy élősködő, lusta ember napi szintű ellátása bőven túlmegy az alapvető emberségen, és pláne nem elvárható azoktól a gyerekektől, akiket csak megcsinált, de fel nem nevelt, neki volt feléjük kötelessége, nem fordítva.
És a gondozás elmulasztása, mint máskor is ki lett itt vesézve, csak akkor áll fenn, ha az illető gyámság alatt volt. Egyébként apuka a sztoriban jelenleg egy jogilag önálló, cselekvőképes, önmagát ellátni képes személy, aki iránt senki nem tartozik gondozási felelősséggel, a gyerekei sem, sőt, még kapcsolattartási kötelezettségük sincs.
Azt hiszed, akik az elfekvőbwn vannak, azoknak a rokonait előveszi valaki? A hajléktalanok rokonait előveszi valaki?
32-es: Más a gondnokság és a fizikai rokkantság. Gondnokság alá azok kerülnek, akik agyi gondokkal küzdenek, pl. súlyos skizofrének, szellemi fogyatékosok, vagy súlyosan demensek. Egy jogilag cselekvőképes ember is kerülhet olyan fizikai állapotba, hogy képtelen felkelni, megetetni magát, elmenni a vécére, stb. Ebben az állapotban a hozzátartozóknak segíteni kell, attól függetlenül, hogy milyen a kapcsolatuk.
Az elfekvő gondoskodást jelent, mert ott ápolók gondozzák a magatehetetleneket. Ebből is van önkormányzati és fizetős is. A lényeg, hogy valaki etesse, tegye tisztába, stb. az ilyen betegeket. Eljárás jogilag akkor indul, ha valakit pl. úgy találnak holtan, hogy bizonyított, hogy az élete utolsó szakaszában már felkelni se tudott, vagy együtt élt másokkal, de azok minimálisan se látták el. Viszonylag ritka, de évente egy-két eset van.
Ha elfekvőbe kerül valaki, az jogilag is és gyakorlatilag is ellátást jelent. Akkor ott gondozzák, én se azt írtam, hogy ezt feltétlenül családtagnak kell otthon megtenni. De az viszont a család felelőssége, hogy megszervezzék a beteg gondozását, ha ő erre egyedül nem képes.
A hajléktalanok esetében az a helyzet, hogy sokan nem is mennek a rokonaikhoz, ha azok élnek, valamint ott is van egy minimális ellátás az állam, valamint az egyházak részéről. Aki meg kinn él egy erdőben, azt sokszor még a szociális munkások se tudják berángatni egy szállóra. Ha nem áll gondnokság alatt, megteheti, még akkor is, ha saját magát veszélyezteti.
33-as, ismétlem: a kérdésben szereplő apuka jelenleg jogilag egy cselekvőképes, önálló, gondozásra nem szoruló személy. A gyerekei nem laknak vele egy címen, egy háztartásban, tehát nem is róható fel részükre a gondozás elmulasztása, főleg, mert kapcsolatot sem tartanak.
Gondolod, ha anyád úgy dönt, egy hétig nem eszik és éhen hal, téged le fognak csukni, mert nem felügyelted a rokonod?
A valóságban senki nem foglalkozik ilyenekkel. Bár megjegyzem, itt egyébként sem lesz ilyen probléma, mert a kérdező úgysem fog nemet mondani, gondozza ő tovább a pasit úgyis.
34-es: Miből gondolod, hogy még él az anyám? Régen meghalt, én se vagyok már fiatal. De te nem olvastad el a kérdést figyelmesen, nem a kérdező apja az illető, más rokona.
A gondozásra szorulásnak meg fokozatai vannak. Van, aki nehezen jár, neki néha be kell vásárolni, vagy elkísérni ide-oda, mert mozog még, de nehezen. Jól jön neki, ha valaki időnként kitakarít nála, meg hasonlók. Az idősgondozók nagy része is ezt csinálja. De van, aki már fel se tud kelni, ő teljes körű gondozásra szorul. Sokszor ez évek, évtizedek alatt alakul ki.
Azt jogásztól kellene megkérdezni, hogy a különélő leszármazottat milyen kötelességek terhelik. Nekem az az érzésem, hogy akkor se lehet teljesen lerázni a felelősséget.
Pláne a szituban, hogy az egyik gyerekre most rokontartást kér az anya 😅 ...pont most, amikor én az apámmal a rokkantnyugdíját intézzük, ami nem lesz túl sok...
Azért ez a 444-es cikk nagyon durva, ott élt a magatehetetlen anyjával és nem csinált semmit.
Mindkettőtöknek igazat tudok adni. A gyerekei minek foglalkozzanak vele...ugyanakkor a gyerektartás az jól jönne még? Hmmm...
És nem egyenes ági rokonként nekem miért kéne törődnöm vele? Csupán emberségből igen. Az ő házát örököltem meg? Jogilag nem, addigra már az anyámé volt.
Nincs lepapírozva, hogy miért cserébe történt az ajándékozás. (Ami erkölcsileg jogos volt, sok-sok pénz ment el erre az emberre. Nem rég találtam olyan papírokat ,hogy anya fizette a 2 gyerekre a gyerektartást egy ideig...no comment. Joggal lehetek dühös...)
A minimumot megkapja. Most mindegy, hogy 2 vagy 3 emberre főzök. Napi 10 óra munka mellett 10 percet vagyok hajlandó erre az emberre szánni. Ha lenne gyerekem meg ennyit sem.
Én le vagyok védve, a házi orvos és a volt munkahely is tanúja, hogy mi foglalkozunk vele. Amit egyébként, mint ép, cselekvőképes ember meg tud csinálni azt én nem vagyok hajlandó megtenni helyette pl.takarítás, személyes higieniában segítségadás.
Rokon is látja, hogy állapota romlik, több segítsegre lesz lassan szüksége. Pl Ma is fel kellett nyalábolni a földről.Ha nem vagyunk otthon párommal, mert miért kéne otthon lennünk egész hétvégén,
akkor ott fekszik estig a földön.. RÁm nem hallgat , de apámra igen, remelem sikerül elérni, hogy bejelentkezik egy otthonba.
. Megvárjuk mennyi pénzt kap, azután cselekszünk, hogy eladjuk a házat, kiadjuk, terhelhetőek-e a gyerekei vagy mi legyen, miből lesz fizetve neki az ellátása.
Köszönöm a kommenteket. Talán fiatal vagyok és emberséges, de nem naív hülye ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!