Szerintetek miért megy ki lassan a család a "divatból"?
Szerintem sosem volt divat, csak társadalmi elvárás. Nem hiszem, hogy régen hamarabb szerelembe estek volna az emberek, csak ugye ott volt a nyomás mindenkin. Nem élvezték a családalapítást, hanem szinte kipipálták. Lakás - megvan. Férj, feleség - megvan. 2,4 gyerek - megvan.
Nem mindenkinek való a családalapítás. Mivel voltaképpen mi is állatok vagyunk, vannak köztünk "háziállatok" és "vadállatok". Én így látom.
(Remélem, értitek, hogy ez csak egy kis elmélkedés volt, nem állt célomban senkit megsérteni.)
A házasság szentsége ment ki a divatból, már nincs eszmei értéke sem, mert a válás nem szégyen, lassan inkább ez a divat. Ha nem jön be egy pasi, csaj, akkor válunk. Szerintem a házasságnak van jelentősége, de félek lassan egyedül maradok a meglátásommal, szerintem az igen, igen legyen.
A másik pedig, hogy 30+ alapítanak családot. 35 évesen első gyerek és hasonlók. Ez nem gond, de lassan mindenki így csinálja, és ez esetben biológiailag is elképzelhető, hogy lehetetlen a család, a nagy család pedig főleg.
20:52 én egyetértek veled.
A mai világ az önmegvalósításról szól, a saját álmainkról és a saját élvezetünkről. Kezdetektől ezt tanítjuk a gyerekeknek. A család pedig másokról szól. MÁsokért cselekedni, lemondani a saját álmainkról és közösen álmodni, esetleg valaki más álmát valósítani meg. A mai világ nem alkalmazkodó, hanem törtető. Törtetünk a saját kapcsolatainkban is, és nem nézzük hogy kit és mit kaszálunk el közben. Legtöbben azt sem tudják, hogy mi a család: elvált szülők gyerekei. Szószerint rettegnek tőle. Ez az új népbetegség. Komoly gondokat fog okozni.
22:03
Úgy írod ezt, mintha az ember, akinek más szerepel a jövőjében, mint a család, az sz@r ember. Emberek vagyunk, és minden embernek a saját boldogulása a legfontosabb. Ez régen is így volt, csak el kellett fojtani, mert különben a társadalom rossz szemmel nézett ránk.
Szerintem ha valakinek igazán vágya a család, akkor nem érzi úgy, hogy lemond érte bármiről is. Ha te szeretnél nagy családot, boldog férjet, sok gyereket, hát tégy úgy. De ha te ezt AKAROD, akkor számodra a lemondás nem áldozat. Ha én egy dél-franciaországi kis faluban szeretnék borászatot nyitni, az semmivel sem rosszabb, kevesebb, mint mások család iránti vágya.
Egyszerűbben: ha te gyereket akarsz, és ezért gyereket szülsz, az is önmegvalósítás, szerinted önzés.
Miért lenne önzőség, ha valaki nem szeretne férjet és 3 gyereket? Attól már rossz ember lesz?
Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy mit csinál, mit választ. Van akinek a családalapítás áll első helyen, a karrier, tanulás csak mellékes. Másoknál más a fontossági sorrend.
Eleve a kérdés is értelmetlen szerintem, mert nincs ilyen, hogy "divat" a családalapítás. Régen sem divatból házasodtak gyakrabban, egyszerűen ez volt az elvárás, a lányokat kiskoruktól kezdve a család körüli teendők elvégzésére, a gyereknevelésre nevelték. Akkoriban nem volt más választásuk az embereknek.
Azóta változott a világ, mindenki azt csinál amit akar.
Senkinek se lenne jó, ha kényszerből alakulnának családok vagy ha megromlik a házasságuk és nem lehetne elválni. Régen is sokan megtették volna, ha nem ítéli el ennyire a társadalom.
Egyébként meg a legtöbb nő igenis szeretne családot, gyereket, csak nem feltétlen 22 évesen. Sokan élettársi kapcsolatban élnek és így nevelnek gyereket, különböző okok miatt. Ezzel sincs semmi probléma.
7:56-os!
A családnak nem arról kéne szólnia, hogy a nő mindenkit körbeugrál és lemond a saját álmairól. Vagy te rabszolga vagy a férjed mellett? Mi az, hogy a férjünk karrierjét érdemes támogatni és nekünk kell mindenről lemondani?
Tipikus ősrégi felfogás.
Mindkét!félnek ugyanolyan mértékben kell kivennie a részét a családi teendőkből és ugyanannyira kéne támogatnia a másik felet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!