Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy lehet az, hogy egy...

Hogy lehet az, hogy egy családban ugyanaz a vezetéknév y a többi rokonnál pedig i végződésű?

Figyelt kérdés

Pl. Gerlóczy. A család egyik fele Gerlóczy a másik Gerlóczi.

Ti az y-t vagy az i-t választanátok?

2023. febr. 22. 21:37
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Régen valóban az arisztokraták használták az y-t a nevük végén, de most már inkább vegyes.
2023. febr. 22. 22:37
 12/25 A kérdező kommentje:
Nekem igazából mindegy, hogy milyen végződésű. Nem értettem az okát, de most már érthető lett.
2023. febr. 22. 22:38
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk szokatlan csengésű név van a felmenőim között anyai ágon, és három generáción át változott benne egy betű, mert anyakönyvezésnél minden alkalommal egy újabb féle képpen rontották el.
2023. febr. 22. 22:41
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Az lemaradt, hogy én y-t választanék, az a cz-hez jobban illik szerintem. Ha már lúd, ugye...
2023. febr. 22. 22:42
 15/25 anonim ***** válasza:
94%
Nagyapámék hatan voltak testvérek. Családnevükben van egy c hang, ami 3 testvérénél c, kettőnél cz, egynél pedig tz. Éljenek az 1920-as években tevékenykedő anyakönyvvezetők :D
2023. febr. 22. 23:09
 16/25 anonim ***** válasza:
89%
Ez pusztán helyesírási kérdés. Kelet-Magyarországon i-vel írták a családnevek végződését, nyugaton pedig y-nal. Rákóczi is nemes, mégis i-vel írta. Annyi igaz a "nemességből", hogy a nemesek nevei sokszor kötődnek helyekhez (eredetileg ez az előnevük lehetett), ezért az i, vagy az y, de nem a név írásától lesz egy név nemesi, hanem a származás okán.
2023. febr. 22. 23:13
 17/25 anonim ***** válasza:
93%
Nekem is érdekes vezeték nevem van, eredetileg lenne benne plusz egy betű, de már a nagypapámnál elrontották az anya könyvben , és azóta is így maradt . Szóval simán lehet ugyan ez a szitu :)
2023. febr. 23. 02:05
 18/25 anonim ***** válasza:
89%
17 voltam :) én az y-t választanám . Nekem mindig is előkelőbb volt, illetve maga a hangzása így “külföldies”, “hagyományos “ jobb így . Az i inkább olyan magyarosítás hatású nekem, mint mikor egy angol nevet próbálnak magyarul kimondani és használni . ( azoktól a falra mászok :D ) Így is úgy is i-nek van ejtve, de szerintem hoz magával egy szép, régi, tekintélyes érzést :)
2023. febr. 23. 02:10
 19/25 anonim ***** válasza:
91%
Olyannyira létezik anyakönyvi baki, hogy Törőcsik Mari színésznő gyermekkorában a Mariánn nevét viselte, ami fiú név. Csak azért, mert az anyakönyvvezető elírta a nevét.
2023. febr. 23. 02:18
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Helyesen Marián, egy n-el. Bocsánat.
2023. febr. 23. 02:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!