Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért tagadják sokan, hogy...

Miért tagadják sokan, hogy régen könnyebb volt a gyerekvállalás?

Figyelt kérdés

Számos cikk alatti kommemtben vagy itt is olvastam már, hogy a fiatalok önzők, kényelmesek, stb. ezért nem vállalnak gyereket, bezzeg régen sem volt könnyebb, mégis az volt a normális, hogy 20-25 évesen gyereket vállaltak az emberek, nem gondolkodtak rajta, hogy lesz, mindig megoldották a dolgokat. Ez oké, de miért nem ismerik be, hogy régen könnyebb volt az egész folyamat?

1. Nem kellett ilyen-olyan végzettség, nyelvtudás, munkatapasztalat ahhoz, hogy az embernek legyen valami (ráadásul fix) munkahelye. 16 évesen befejezték esetleg a szakmunkást, már mehettek dolgozni, ma kit, hova és mennyi pénzért vesznek fel, ha még egy érettségije sincs? Plusz az elvárások, hogy az ember gyerek mellett folyamatosan fejlessze magát.

2. Az ingatlanárak nem voltak úgy elszállva a fizetésekhez képest, mint most. Volt tanácsi lakás, kalákában építkezés, illetve rengetegen a szülőkhöz vállaltak gyereket, na most ugyanezt a szülők nagy része nem engedi meg, ergo előbb kell egy lakás és utána jöhet a gyerek, nem fordítva, mint régen. Csak manapság akár egy panelhoz jutni is iszonyat összeg, ha még albérletre is költeni kell.

3. Ma szinte alap a 2 autó fenntartása, azt is elő kell teremteni valahogyan. Komolyan, lassan nem lehet eljutni egy munkahelyre sem busszal, ha az a város másik felén van, mert ritkán mennek a járatok, át kell szállni, várni közben, hazafele ugyanez, és akkor a bölcsik-ovik nem is ehhez igazodnak, nálunk 6.30-kor nyit például, utána csak 6.50-kor és 7.15-kor megy busz a városba (és ez nem vidék, értitek, hanem a nagyvárosi melletti első, nem is messze lévő település), a korábbi buszhoz nem lehet odaérni, a késöbbivel nem ér be az ember 8-ra dolgozni a reggeli forgalomban. Délután meg nem lehet hazaérni, mire zár az ovi. Hát régen ilyen probléma valahogy nem volt, vagy nem tudom, ott voltak a nagyszülők, ma már ők sem segítenek hozni-vinni a gyerekeket.

Most azt látom fiatal 30-as anyukaként, hogy a korosztályomban mindenki kínlódik az otthonteremtéssel, hogy járjon be dolgozni, soha nem megy senki sehova nyaralni, mert az már bele sem fér és még azt sem lehet mondani, hogy luxus életet élnénk, nem jár a többség étterembe, nem rendelget, annyi a plusz, hogy van mosogatógépük, ami 50 éve mondjuk nem volt.

2023. febr. 16. 07:02
1 2 3 4 5 6 7
 51/62 anonim ***** válasza:
72%
Meg azt mondja kifogás, nyafogás. Írd már át a menetrendet akkor ember, mert ugye az csak így megy. :)
2023. ápr. 17. 08:12
 52/62 A kérdező kommentje:

Igen, bírom, hogy minden kifogás, miközben leírtam, hogy nekem nem probléma a tömegközlekedés, fizikailag, időben megoldhatatlan a dolog.

Meg hogy ők is megoldották, hát erre is írtam, hogy igen, az é gyerekkoromban kevesebb volt a menetidő meg gyakrabban jártak a buszok :D

2023. ápr. 17. 09:00
 53/62 anonim ***** válasza:
69%

Ok, akkor mondok egy hihetetlenűl meglepő megoldást erra a megoldhatatlan problémára! Fogadok még senkinek nem jutott az eszébe. Figyeltek?? Khmmm..

Korábban elindulsz?! :D

2023. ápr. 18. 07:21
 54/62 A kérdező kommentje:

*Figyeltek?? Khmmm..

Korábban elindulsz?! :D"

Figyelj, elmondom, mi ezzel a probléma: az ovi és bölcsi nem nyit hamarabb, csak mert én hamarabb elindulok 😃 Hihetetlenül meglepő, mi?

Már nem úgy van, mint 20-30 éve, hogy 6-tól 6-ig nyitva vannak a gyermek felügyeleti intézméyek.

2023. ápr. 18. 07:57
 55/62 anonim ***** válasza:
81%

Akkor passz. Mi leéltünk több mint 40 évet autó nélkűl és max nyaralásnál hiányzott a sok cucc miatt. Nem hiszek a megoldhatatlan problémákban de legyen, én nem fogok senkit győzködni.

Egyébként sok embert látok reggel gyalogosan gyerekkel kézen fogva sétálni. Gondolom ők is megoldották. Szomorú de vannak azért sokan akik ha nagyon szetetnének sem telik nekik autóra. Az ő gyerekeik is ott vannak az iskolában. Ha a suli nem enged akkor a munkahellyel kell megegyezni. Ha az sem akkor valamelyik szülő olyan műszakot vállal ahol megoldható. Legalább annyi megoldás lehetséges mint a "de miért nem jó" válaszok.

2023. ápr. 18. 08:42
 56/62 anonim ***** válasza:
75%

Aki nem körzetes oviba és nem körzetes általánosba jaratja a gyerekét, az nem fog kézenfogva sétálgatni.

Ráadásul ha a tömegközlekedés is vacak és 2 busszal kell eljutni, akkor bizony marad az autó.

Én is sokat buszoztam gimisként, meg munkába.

Rengeteg időt elvesz a buszozás, a várakozás. Még a dugónál, csúcsforgalomnál is sokkal rosszabb időben.

Legalábbis ahol én élek. Nem tudom pl. Pesten mi a helyzet.

2023. ápr. 18. 09:04
 57/62 anonim ***** válasza:
79%

Nem mondtam egy szóval sem, hogy kocsi nélkűl nem nehezebb. Sőt, eléggé szívás lehet bizonyos helyzetekben ha nincs. Viszont a muszáj nagy úr! Ha nincs pénz kocsia valamilyen formában akkor is meg kell oldania az embernek az életét.

Én is meg tudom, mondndjuk én egy ritkább embertípushoz tattozom. Megtehetném, hogy legyen de elvből nem kell. Ahová csak lehet biciklivel járok, heti kb 100-120 kilóméter télen, nyáron, esőben, hóban már vagy 20 éve. Nekem az a halálom ha be kell szállni egy kocsiba. Minden bajom van, feszengek, kicsi a hely, nincs levegő. :) Párom is ki van tőlem e miatt de ez van. Neki lehetne de ő sem akar mert nem akar vezetni.

Mindíg mindenhová odaérünk időben gyerekkel is. Ilyen is létezik.

2023. ápr. 18. 10:58
 58/62 anonim ***** válasza:
65%
Ügyes vagy.
2023. ápr. 18. 11:02
 59/62 anonim ***** válasza:
100%
Tudjátok csak az a nem mindegy, hogy hol van pl az ovi. Nyilván ha lakom egy kis faluban, plusz még a munkahelyem is helyben van, akkor fel sem ilyen jellegű probléma, mert valóban elsetalok a gyerekkel oviba, utána munkába, majd gyerekért. Nem is ezeknek az embereknek van baja a tömegközlekedéssel, hanem mondjuk azoknak, ahol 5 faluban csak 1 óvoda van és te vagy épp a legtávolabbi faluban...na akkor nem tudsz kisgyerekkel reggel 10-20-30 km-t legyalogolni,meg munkahelyre stb. Ilyenkor merül fel, hogy tömegközlekedés. Rengeteg faluban megy 1 db busz reggel, az vagy jó neked, vagy nem. Nyilván a kérdező szegény el is mondta, hogy nem jó, mert nem érne be vele utána melóba, vagy du a gyerekért. Ezért kell megoldania kocsival. Nem tudom mi ebben a nehéz, felfogni. Meg mit kell okoskodni, hogy más meg gyalogolt gyerekkorában...mert biztos nem 30 kilométerre kellett mennie mindennap, hanem helybe. Mekkora különbség...
2023. ápr. 18. 14:39
 60/62 anonim ***** válasza:
52%
Én rohadt sokat gyalogoltam gyerek koromban.. de mind1, inkább nem mondok semmit. :)
2023. ápr. 18. 14:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!