Társasház - panel - magánház? Most mi legyen?
Lakást szeretnénk vsárolni a párommal a tavasszal. De nagy dilemmák vannak a milyet kérdésen. Próbáltunk már észérvekkel dönteni egyik-másik mellett, de eddig nem sokra jutottunk. A párom munkája és az enyém is géphez kötött, otthon végezhető, tehát a távolság nem akadály. Minimum két szobás nappalis lakáson gondolkodunk. Magánházba a kert miatt szeretnénk menni, meg a saját udvar és egyebek, viszont nem vagyunk egy olyan szomszédolós típus, szívesebben laknánk olyan környéken ahol nem lehet "utca" hírével lenni. A társasház tökéletes lenne, viszont ár ügyileg egy 50nm-es is kerül annyiba mint egy magánház. Így hát el gondolkodtató valyon megér egy "lyuk" ennyi pénzt. A panel nem az esetünk, bár hasonló mint a társasház, de még sem ugyanaz a környezet. Viszont itt kapható árban megfelelő és méretre is elég jó lakás. Ti milyen házban laktok és mi tapasztalatotok?
Ár ügyileg kb 15 millió ft-ot szánunk lakásvásárlásra.
Laktam mindegyikben,van előnyük is és hátrányuk is.A családi ház előnyei,hogy több a hely,szabadabbnak érzed magad.Kb. ennyi. Hátránya,hogy minden munka rád vár.Ha leesik a hó,neked kell kilapátolni magad a kapuig,nem csinálja meg senki.A füvet is nyírni kell,a fákat metszeni.A ház fenntartása nekünk jóval többe került,mint a társasházban.A szomszédokat így sem úszhatod meg,mert rigojái mindenkinek vannak.A miénk például állandóan minket lesett és könyvelte,hogy ki jött hozzánk és milyen kocsi állt a házunk elött.A másik zajos volt vagy mindig az udvarban égette el a faleveleket.Ne tudd meg milyen büdös volt,szinte szabályosan kifüstölt minket a házunkból.
A távolság most még nem gond nektek,mert otthon dolgoztok.Ha lesznek gyerekeitek,akkor viszont problémát jelenthet,hogy milyen messze fekszik a ház a várostól,iskolától,ovitól stb.Ha messze van,akkor legalább a tömegközlekedésnek nem árt jónak lenni,különben sokat kell költeni benzinre.
A panel és a társasház nekem nem különbözött sokkal.A szomszédokat valóban lehet hallani,én társasházban is hallottam őket.A társasház egy fokkal jobb volt,mert ott jobb volt a fűtés így kevesebb volt a rezsi.
Előnyük,hogy nem kell semmi mással foglalkoni csak a lakással.A lépcsőházat felmossák,a havat ellapátolják,a liftet karbantartják.A lakás négyzetmétere után állapítják meg a közös költséget.Ha jó helyen van a lakás,akkor a fűtésen is spórolhatsz. pl.alattunk mentek a fűtés csövek,így ha nem tekertük rá a radiátort is meleg volt a lakásban.
A lakásoknál is nagyon fontos,hogy hol van.Nyilván a városközpontban drágábbak,ha külvárosban van,akkor pedig utazgathatsz.
A panel és a társasház rezsi költségei magasak, a társasház alacsonyabb csak itt a vételár súlyosabb de hosszú távon jobban megéri, és minden a közelben van.
A kertesháznál kocsi kell hogy bevásárolj, dokihoz meny.
A panelnél is többet kell utazni, és a jó helyen lévök drágábbak, de a véle árnál sporolt pénzből szépen fel lehet újitani persze ez a rezsit nem csökkenti.
ÉN az első válaszoló vagyok, egyetem alatt laktam panelba végig, nekem is van összehasonlítási alapon. Köszi nem. Ha majd idős és lusta leszek, akkor bevetem a kertet végig fűvel, és nem gebedek bele, addig meg elkertészkedek. Egyébként meg szeretek a teraszon kávézni, kertben grillezni, felfújni a medencémet, rendszabályozni a pulimat, gyönyörködni a méteres leanderjeimben, ez a panelben kicsit rázós volna:D
Ja, és nem szeretem a zsúfoltságot, a belvárost még kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!