Fiatalok! Hogyan oldjátok meg a saját önálló életeteket?
Sok helyen olvasom, hogy ma egy fiatal pár esetében evidens, hogy saját lakást/házat akarnak, mielőbb elköltözni a szülőktől. Általában még az ésszerűség rovására is ez a trend. (Többlakásos tehermentes szülői ház vs kislyuk lakáshitelből.) De én akárhogy is számolok, nekem az jön ki, hogy amilyen nettó keresetek vannak Magyarországon (átlagemberekről beszélünk) és amekkora egy albérleti díj vagy egy lakáshitel törlesztőrészlet, plusz a külföldi tulajdonú, privatizált közműcégek által diktált lakásrezsik és az élelmiszerárak, hogy ez jószerivel LEHETETLEN. Egyszerű matematika, hogy sok munkáltató le van ragadva még mindig a 70-80-100e fizunál. A minap olvastam egy kérdésben, hogy valaki havi 90-et fizet egy kislakás törlesztésére, 30 évig(!!!) (Miközben tehermentes nagy házuk van otthon) Tehát egy párnak ez durván a fele bevétele. Kb 40-50 a havi rezsi egy ilyennél. (hallomás) és akkor két ember kb 40-et osszon be: enni, öltözni, kábeltv internet, mobiltelefon netán autóóó...
Érdekelne, hogy ki hogy csinálja?
Utolsónak igaza van,nem is gondolják milyen kereslet van a válság ellenére is, sok távoli ismerősömtől hallottam és látom milyen jól elvannak belőle, én meg csak éldegélek.
Meg telefon és egyéb cuccokat a legtöbben inkább kéz alól veszik,mert van hogy feleannyiba kerül még vadi újan is.
Köszi a választ.Hát igen erre születni kell.
Nekem nem menne valószinűleg,de nem is tervezem.
Hjajjaj és csak mondják tanuljál,tanuljál.A sok diplomás meg nem tud elhelyezkedni és tengődik.
Nem diploma kell manapág az élethez hanem rafináltság:)
A bizniszelős srácnak minden elismerésem: ezt is tudni kell jól csinálni!!!
Én jelenleg otthon élek, de nagyjából már külön kasszán igaz csak diákmunkából van keresetem. A számlákba nem adok bele, kaját néha veszek a családnak meg gyógyszereket, illetve minden mást ami kell az megveszem magamnak a zsebpénzemből.
Általában 20-30 ezer forint van egy hónapra, de ez hó végére el is fogy, főleg, hogy egyetemre járok, és mindig van valami aktuális tankönyv- fénymásolni való, vagy adott esetbe jön 1 megfázás, sajnos már az is 8-10000 forint mire megveszem a gyógyszereket a patikába:....:S Diákhitelt nem akarok felvenni, mivel diplomázás után is közalkalmazotti fizetésem lesz, amiből nem olyan könnyű már a diákhitelt visszafizetni, amit szvsz sztem kb. a közgázosoknak talátak ki, mert más aztán egy életen át nyögheti.
Éppen ezért amíg nem diplomázom le nem fogok elköltözni. Emberi számításokkal 21-22 évesen fogok diplomázni, amint találok munkát el is költöznék otthonról. A szüleim nem fognak tudni támogatni, úgyhogy albérletbe megyek.
Mi 26 évesek vagyunk. Bár saját lakásban élünk, és hitelünk nincs (örököltem a lakást, csak csinosítgatni kell), mi is kb 40et osztunk be enni, ötözködni, 3an. 8 hós a kislányunk (tervezett). Nem könnyű, de még élünk, és a csekkek is be vannak fizetve.
Egyébként ha nem lenne házunk, akkor mindenképp én is a különköltözésre törekednék, ugyanis nem laknék semmi pénzért az anyósommal, bár jóba vagyunk. És a férjem sem tenném ki annak, hogy az anyósával kelljen laknia.
Mert nem egészséges ilyen módon a szülőkkel lakni.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Jómagam egyébként egyik irányhoz sem tartozom szélsőségesen. Mert laktam én már felnőttként is szülővel, egy háztartásban, aztán full külön, csak egy épületben, aztán teljesen külön is.
Érdekes volt számomra olvasni, hogy van olyan ország, ahol kimondottan "ciki", ha nem élnek külön a fiatalok. Ugyanakkor emlékezzünk a Dallas sorozat Southfork Ranch-ára. Na ott nem hiszem, hogy ne tellett volna mindenkinek külön házra. Egyik volt osztálytársam Mexikóban él, ő azt meséli, hogy a tehetősek körében (a romantikacsatornás sorozatokhoz hasonlóan) együtt él 3-4 generáció hatalmas, kastélyszerű házban, személyzettel, gondtalanul Ott meg eszük ágában sincs szétspriccelni. Igaz, ott a szülői vonal sem az a konyharuhahajtogatásba belepofázó típus, hanem vagyonos emberek. De a család és a rokonság összetart. Talán mindenki toleránsabb is, mint Magyarországon.
Mondjuk én nem tartozom egyik "csoportba" sem. Hisz mindenkinek mások a preferenciái.
Nagyon nem konnyen... en 18 eves koromtol egyetemen voltam, azzal mar volt osztondij, kesobb mar magasabb, persze legfontosabb a szuloi tamogatas volt. Egyetem vegetol doktori, na az mar jobban fizet, de 93 ezerbol nem lehet kijonni egy honapban ha alberletben laksz, plusz nem adnak hitelt se mert nem minosul bevetelnek. Ezert megpalyaztam egy kulfoldi osztondijat, fel ev otthon, fel ev Franciaorszagban, az megdobta meg havi 767 euroval, annyibol mar azert kint is meg lehet lenni. Most vagyok az utolso evben, 26 evesen, otthonrol mar nincs osztondij, viszont erre az evre felvett a francia egyetem foallasba, a fizetesembol ki tudom kenyelmesen fizetni a lakbert, plusz megelek belole (na ez otthon nem menne, itt viszont 1650 eurobol a kedvezmenyes lakas 250et kifizetve meg marad eleg). Jovore pedig vagy maradok itt, vagy megyek nehany evre Nemetorszagba dolgozni, van ott egy ceg aminek annak idejen palyaztam egy doktorans szeminariumara, es akiket anno kivalasztottak, azok utana mar dolgozhatnak ott ha meglett a vedesuk.
Szoval mast en sem tudok mondani, mint hogy palyat kezdeni legalabb az elso par evben kulfoldon...
Otthon nem sok eselyt latok ra, egyedulallokent meg teljesen eselytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!