Gyerekkorodban előfordult már hogy elcsentél a szüleitől aprópénzeket?
16-os osztalykirandulasra az osztaly gyujt penzt. Nalatok nem ìgy volt? Nalunk igy volt. Volt ebedre is penz. Etterembe ebedeltunk. Emlekszem a tanitoneni eppen ket gyerekhez ment oda es a villat szegeny ugy tette le, mint mikor mar befejezte az ember az ebedet es a pincer viheti jelzessel. A pincer vitte is volna. Ott tanultam meg hogy a villa jelzesek mit jelentenek. Nagyon ugyeltem hogy nehogy ugy tegyem a villat, ahogy a tanitoneni. Mert iszonyat finom volt a kaja. Mar nem emlekszem talan panirozott hus volt. Talan, de tenyleg nem emlekszem. Csak arra hogy finom. Emlekeim szerint fagyira is jutott az osztalypenzbol mert itana fagyiztunk. Amiket vettunk zsebpenzbol ilyen kis aprosagok emlektargyak apro jatekok. Mar arra se emlekszem hol voltunk akkor. Azt tudom voltunk Egerbe is. Ott boldogan vettem tudomasul hogy ehetek törökmézet is mikor a vàrat néztük meg. Talàn sajàt zsebpenzbol vettem de nem akarok hazudni megmondom oszinten nem emlekszem erre a reszletre. Volt hogy a masik szulo is vett ezt azt nem csak sajat gyereknek. Mert nem mindenkinek tudott jonni a szuloje. Aztàn mikor boldogan kézhezvettem a törökmézet ràjöttem, hogy mennyire nagyon ragadós. 😄
Aggteleken is voltunk es erdei iskolaba is. Ott a libikoka hinta volt a meno mindenkinek.
Szilvasvaradon is. Az nagyon tetszett. Ott pisztrangot is lehetett venni bufebe. De arra nem volt penzem. Pedig bizgatott hogy milyen lehet. Mivel azt mondtak finom. De eszembe nem jutott ilyen, hogy kerni pisztrangot a bufestol aztan meg elosonni a pisztranggal. Ha nem volt ra penz tudomasul vettem hogy nem volt ra penzem. Es azt hihetetlenul gyorsan feledtette az a latvany ami Szilvasvaradon fogadott. Ezerszerte erdekesebb volt mint az hogy milyen izu a pisztrang. A termeszettudomanyi muzeum a hatalmas capa fog es az osember barlang. A Szalajka-vizeses. Hat nalam a Szilvasvaradi menes vitte volna a nyero szeriat de azt sajna emlekeim szerint nem neztuk meg. Pedig imadtam volna.
Leginkabb az élmények voltak amik izgalmasak voltak. Ehhez kèpest a tàrgyak és kajàk amit vehetett volna az ember zsebppénzböl eltörpültek és nem is voltak olyan fontosak. Ebéd volt tehàt az élelmezésröl gondoskodott a tanìtó néni. Ugyhogy igazàból az hogy nem mindig tudtunk venni valamit nem volt érdekes.
De ki hogy fogja fel. Nekem izgalmasabb volt az élmény. Persze megcsodalja az ember ha valami szép vagy vagàny dolgot làt de nem ez volt a lényeg.
Persze, mindenki lop, senki sem lehet tisztességes, normális ember, de csak szerinted. Én meg, tudom, hogy soha nem loptam.
23-as szerintem nem nekem címezted. 21-es vagyok. Vagy azota törölték valamelyik kérdést es valtozott a valaszom szama?
De ezt a valaszom is lepontozhatjatok nyugodtan.
21-es válaszomban azt példáztam hogy az osztalykirandulasok azert vannak hogy élmények segítségével tanuljon az ember interaktivan a kikapcsolodas mellett. A kaja, utazas adott volt, de nem minden gyereknek volt penze akkor se venni zsebpenzbol aprosagokat. De az osztalyfonokunk ilyen dolgokra is odafigyelt hogy ne legyen ez kellemetlen erzes egy olyan gyereknek se, aki nem tudott venni sajat zsebpenzbol aprosagot.
De nem is ez a lenyeg ilyenkor. Persze megertem hogy neked rossz erzes volt. De nem tul jo dolog irigykedni a tobbiekre hogy o megteheti. Attol neked gondolom nrm lett jobb.
De en soha nem problemaztam ilyeneken. Ugy voltam vele hogy most nincs penzem ra lehet majd lesz penzem ra kesobb. Es gyorsan tullendultem rajta. De en igy is voltam nevelve. Meg alapbol is igy gondolkodtam. Szoval egyet ertek azzal, aki azt irta hogyha valakinek a gyereke nem kap zsebpenzt az nem egyenerteku hogy majd lopni is fog. Mert hogyha jol van nevelve es van belso motivacio nem fog lopni.
Ha belso motivacio megvan a gyerekbe akkor soha nem ez lesz a gyereknek a fontos. Azert fog tanulni mert ötöst akar. Élvezi a tanulást. Nem azért mert ötösért és négyesért zsebpénzt kap. Ha a szuloknek be kell osztani a penzt es nem tudnak zsebpenzt adni, de ezen kivul mindent biztositanak etel, ruha, tanulmanyi koltsegek akkor se fog lopni a gyerek. Ha meg nagyon hatranyos helyzetu arra is vannak iskolai programok es tamogatasok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!