Apám alkoholista, mit tehetnék?
Látom, előtörtek az erkölcsi hősök, akik ooolyan erősek mentálisan és lelkileg is, hogy sosem billennek meg, és siettek is lepontozni a tisztességes, jóakaratú válaszokat.
Látod Kérdező, a leghasznosabb válasz, hogy kidobod apádat az árok szélére, hadd dögöljön meg a rohadék, akaratgenge függő.
Ezt tudja felmutatni a gyéká népe, gratulálok.
Alkohol okozta... :)
Nem pedig: Betegség, amitől alkoholista leszel...
Amúgy remélem, nem vagy érintett, nem azért kevered a válaszolókat. :)
Én sajnos igen és még sajnosabb, hogy a másik oldalról. Könnyebb lenne belesz.rni mindenbe, oldják meg mások, én beteg vagyok. Száz szónak is egy a vége, aki beteg, kezeltesse magát.
Amúgy kereshetnél arról is tudományt, hogy teszi pokollá az ilyen a környezete életét. Na nem nekem, csak úgy tűnik, arról nincsenek ismereteid.
Rendben. Legalább odáig eljutottunk, hogy elfogadod azt, hogy ami ott fel van sorolva betegségnek akkor azt te is elismered betegségnek. :)
Akkor tessék!
És egy percig nem mondtam, hogy nem kellene a betegnek a gyógyulásra törekednie. És az is tipikus, hogy a betegnek nincs betegségtudata, ill. hogy gyakran nem akar gyógyulni, valamilyen okból, és azt sem vitattam egy percig sem, hogy a környezetének ezzel nagy terhet jelent, és még sok mást sem vitatok.
Megértem az indulatodat, de kb. egy szón lovagolsz tök feleslegesen. Betegségnek számít, de ez nem menti fel semmilyen felelősség alól, nem lesz ettől beszámíthatatlan stb., és tehetne a gyógyulásáért.
És igen, van arról is szakirodalom bőven, hogy az alkoholbeteg, alkoholista milyen káros hatással lehet a környezetére, de nem értem, miért kéne keresnem. Ahogy mondtam, egy percig se tagadtam ennek létezését, nem is bagatellizáltam el.
Nem is értem, hogy mit akarsz ebből a vitából kihozni, amikor én csak a tényekkel jövök.
MENEKÜLJ!!
Ha nem jön rá magától, akkor mindegy. Hagyhátok ott őt, egyedül megrohadni. Majd ha változni akar, akkor befizeti magát szépen valami jó elvonóra,és lejön a szerről, talál magának jobb elfoglaltságot. Akkor tudtok segíteni naki, amikor már megvan az akarat az ő részéről is. Addig viszont ne nektek legyen rossz, mert ő egy kábszis barom
Apám évekig ivott, minden nap 5-6 doboz sör, néha pálinka is mellé, majd olyan szar lett az egészségügyi állapota, vérképe, hogy sorra jött elő minden nála, járta az orvosokat és belátta, hogy abba kell hagynia. Több évig bírta, még alkoholmentes sört sem ivott, majd nemrégiben csináltatott vérképet, minden jó volt rajta, na ez aztán megadta a kezdőlöketet: egyik este egy doboz sör, aztán egyre több, most már megint minden 2. nap pálinkázik. Mint minden alkoholista, a szembesítésre ugrik a leginkább, olyankor bevágja a hisztit.
Sajnálom, hogy így alakult, mert tudom, hogy ezen se én, se anyukám nem tudunk változtatni. Én már régóta nem érzek felé semmilyen érzelmet, így ha meghal akkor sem fogok érezni semmit, mert ez az ember már nem az apám.
Ami most különösen szar, hogy több évnyi "normális" családi élet után szinte pár nap alatt vissza esett ugyanoda.
Sajnos anyagilag sem állok jól, hogy elköltözhetnék, pedig már a huszas éveimben vagyok, mert már rég megtettem volna.
Most az van, hogy kétnaponta, amikor iszik, akkor tűrjük a hülyeségeit (szerencsére nem agresszív - még - csak be nem áll a szája, mondjuk ha csak egyszer is kezel emelne anyukámra, saját kezüleg verném meg, az tuti), amikor meg másnapos, akkor úgy teszünk, mintha mi sem történt volna. A szervezete úgyis jelezni fog idővel, kiváncsi leszek, megint megvilágosodik-e.
Apám már nyugdíjas, semmi nincs amivel lekötné magát, nincsenek barátai, senki, valószínüleg ezért menekül a piába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!