Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apám alkoholista, mit tehetnék?

Apám alkoholista, mit tehetnék?

Figyelt kérdés
Apukám kb 10 éve iszik mondjuk hogy 7/6 napot fixen.Mikor milyen kedve van általában 5 sört iszik este, ritkán töményet mellé olyankor elviselhetetlen.Van munkája így “csak” este iszogat egyedül, itthoni dolgokat ellátja.Vannak igen komoly problémáink anyagiakkal,emiatt is iszik. így nőttem fel,nagyon nyomasztó vannak testvéreim is nekik is hatalmas probléma csak sose beszélünk róla.Anyukám meg feladta a küzdelmet vele annyit veszekedtek a pia miatt már,hogy egyszerűen már elengedte de őt is nyomasztja.Sose ütött meg minket apám,rá úgy hat az alkohol, hogy normálisan nem lehet vele beszélni, kötekedik, besértődik és akkor ne is beszéljünk arról hogy árad belőle a pia, dülöngél.Mindig is zavart, és komoly szorongásom van miatta hogy ilyen lelki terrorban tart mindenkit, mert kőzben szeretjük és ha józan normálisan lehet vele bármit csinálni.Lemegyek látom hogy fogy a sör a hűtőből,fogy a tömény már gyomoridegem van,mert tudom megint nem apám szemébe nézek.Nem látja be hogy alkoholista, nem merek vele beszélni erről, de nagyon nyomaszt hogy látszik testileg nagyon rossz állapotban van, kórosan túlsúlyos már járni is alig bír, cigizik mellé.Nagyon aggódok érte.Szerintetek mit kéne tennem, beszélnem kéne vele?Nem szeretném elveszíteni, és nagyon szomorú látni ahogy évről évre épül le, és az alkoholizmusával mindenkit a családból lelkileg sakkban tart…Mit tehetnék?tudom ha nem akar változni nem fog stb…ne ilyeneket légyszi, hanem hasznos tanácsot, mert én ezt nem bírom tovább nézni ahogy megöli magát,pedig én bármit megtennék hogy egészséges legyen!🥺20/l

2022. jún. 4. 23:19
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
51%
Nem az alkoholizmus "öröklődik", hanem a problémamegoldási metódus, ill. a szendvedélybetegségre való hajlam. Alkohol és egyéb KONKRÉT dolgok iránti függőségre való hajlam fokozottan akkor "öröklődnek", ha a terhesség ill. szoptatás ideje alatt az anya az adott szert fogyasztotta.
2022. jún. 5. 08:40
 12/28 anonim ***** válasza:
26%

"látom hogy fogy a sör a hűtőből,fogy a tömény "

Hát, ameddig érdekes módon van benne, addig csak fogyik. Mi történne, ha nem lenne benne ?

2022. jún. 5. 08:49
 13/28 anonim ***** válasza:
25%
"Apám alkoholista, mit tehetnék?" Te semmit.
2022. jún. 5. 08:49
 14/28 anonim ***** válasza:
61%
Már vártam mikor jön valaki a hülye dumával hogy a piás beteg.. Nem beteg,m hanem függő. Nagyon nem ugyanaz. És mint minden függő, az alkoholisták is pokollá teszik a környezetük életét.
2022. jún. 5. 10:08
 15/28 anonim ***** válasza:
54%
"Hát, ameddig érdekes módon van benne, addig csak fogyik. Mi történne, ha nem lenne benne ?" Gondolom ami az én apámnál: tombolás, üvöltés, erőszakos kitörések, mert hova lett az ital.
2022. jún. 5. 10:09
 16/28 anonim ***** válasza:
74%

ma 10:08

A függőség is betegség. Alapból mentális, és idővel simán okozhatnak testi tüneteket, szövődményeket is, bár ez leginkább attól függ, hogy mitől függ az illető.

De bizony betegség, éppúgy, ahogy a depresszió stb.

2022. jún. 5. 10:26
 17/28 anonim ***** válasza:
25%
Tudom hogy szeretik ezzel mentegetni a függőket, de attól még nem lesz betegség. És ne keverjük a depresszióval: a depresszióról senki nem tehet. Arról hogy drogos vagy piás, igen.
2022. jún. 5. 10:34
 18/28 anonim ***** válasza:
18%

ma 10:08

Esetleg definiálnád a betegséget, ami alapján kizáród a függőséget a betegség köréből?

2022. jún. 5. 10:35
 19/28 anonim ***** válasza:
13%
Minek? Úgyis találsz rá okot hogy mentegesd a mocskos söpredéket.
2022. jún. 5. 10:38
 20/28 anonim ***** válasza:
86%

#19 Aha. Tehát nem tudod. Egyébként csak az ostobaság beszél belőled.

1. Nem mentegetni akarom, hanem megérteni. Ugyanis megértés nélkül nem lehet rajta segíteni, a betegnek kell a terápia, és megfelelő terápoa nélkül kisebb az esélye az eredményes gyógyulásnak (pardon "függetlenedésnek").

Másfelől a betegséghez nem jár mentegetés, hogy jól van akkor úgy kell hagyni. Vannak betegségek, ahol pl. a kényszergyógykezelés is indokolt.

És azt se mondtam, hogy a környezetnek mindenáron el kell viselnie a beteg ember okozta összes kellemetlenséget, és csak mosolyogni kell rajta, ill. hozzá.

Tehát a te készülékedben van a hiba.

2022. jún. 5. 11:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!