Milyen családi mondásotok van?
Mi pl. azt mondjuk néhány hangulatingadozásos ismerősre, ha jó napja van, hogy "ma csillámos bugyit vett fel".
A férjem néha kicsimnek hív, én meg őt nagyomnak.
Most nem is jut eszembe több, pedig van még 1-2, de szívesen olvasnám mások, nem hétköznapi családi mondásait.
Kislányomnak a sokadik "Miért?" visszakérdezése után:
"Mert bőr az egér, csont a farka és a kis E... <kislányom> azt szopogatja."
"Mi lesz az ebéd? - Szar rizzsel! - Már megint rizzsel?"
Pelenkás babának: "Na mi van, kiöntött a Duna?"
"Legközelebb b.sszon egyedül" - ha valakinek segítettünk bármiben, majd neki áll kötekedni, vagy meg se köszöni, stb...
Régen látott barátoknak: "Mesélj, Odüsszeusz...!"
"Hol a nagykés? - Itt a hátamban!"
"A kisujjamat nyújtom, és a testemet kívánod?!"
Valaki mondja hogy X kaját evett. Válasz rá : " az is jó..." (sztori:gyerekkoromban mamám mindig kérdezte hogy mi volt az ebéd, és amikor megmondtam, mindig ezt válaszolta rá)
Ha valaki köhög/fulladozik azt válaszoljuk rá hogy "megfúsz Csernák!" (Sztori: állítólag régen a faluban volt egy kocsmai verekedés két részeg között, és ezt az egyik mondta ezt a másiknak, de egyébként meg az ő nyakát fogták...)
Van az a mondás hogy maga alatt vágja a fát, na mi azt mondjuk hogy " maga alatt vágja a füvet" (sztori: van egy munkatársam, aki magyarban született de egyebként osztrák származású, és ő azért néha szokott furcsán fogalmazni, és ő mondta egyszer ezt)
37., ezek tényleg családi mondások. :)
Az eddigiek kapcsán nem sokszor volt ilyen érzésem. Szerintem egyesek nem is tudnak róla, hogy egyszerűen közmondások, szólásmondások azok, amiket használnak a családban, de közben több millió másik magyarul beszélő család kb. ugyanúgy.
Az én családomban csak babona van.
Kétszer is előfordult, hogy amikor autóval indultunk el és azt mondtuk, “a ( vezetéknevünk) legújabb kalandja”, akkor mindig lerobbantunk.
Ennek 20 éve, de azóta se merjük mondani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!