Más is utálja a sógornőjét? Miért hiszik, hogy van joguk más életébe beleszólni, ítélkezni, keverni a dolgokat anyósnál stb?
Szerintem nem lehet általánosítani, bár az enyém is érdekes...:)
Anyósoknál meg nem kell keverni, az anyós-meny viszonyból már önmagában következik, hogy nagyobb emocionális intelligenciát követelne mindkét részről, de főleg az anyóséről, és csak a meny nem tud sokat tenni. (Mivel nem ez a kérdés, elhagyom a részletezést.)
Nemcsak értelmi IQ kell hozzá (bár az első válaszolóénál ez is kétségbe vonható), hanem főleg emocionális intelligencia. A sógornőm egyébként tanárnő, de a viselkedése alapján (másokhoz is) emocionálisan igencsak távol van a manapság elfogadott-tól. Ebben anyjától (=anyósomtól) eltanult vonások...
Én nem útálom,csak nem tudok Rajta kiigazodni. Néha olyan kétszínűnek tűnik. Anyánkat szidja,néha joggal- néha nem.(a szüleink rengeteget segítenek nekik, sokkal többet, mint nővéremnek vagy nekem-akik szintén családosok vagyunk)szóval,nem értem,miért kell szidnia anyámékat.
Sógornőm adott nekünk ezt meg azt: ruhaneműket,ha tud, akkor ad (ruha félét úgy éppen úgy mint nyáron a kertből zöldséget), mindig nyájasan fogad minket. Anyám egyszer elkotyogta,hogy sógornőmnek volt egy beszólása- nem írom.
Nem útálhatom, mert nekem nem ártott, és csak 40 km van köztünk :))
Nővérem a múltja miatt nem szívleli annyira,de az egész család elfogadta,(a 2 gyerekével) amikor tesónk össze jött vele....
A második vagyok.
40 km távol... ennyit vagy még többet! :)
Szerintem különbséget kell tenni, hogy a testvéred felesége vagy a férjed fiútestvéreinek a felesége a sógornőd vagy a férjed egyetlen lánytestvére.
Utóbbi esetben szerintem nagyobb a sz.rkeverés, a magyarázat:
Szinte minden családban vannak játszmák és az anyósok (és minden nő) máshogy állnak a gyerekeikhez. Nem lehet a szimpátiát erőltetni, valaki vagy szimpi vagy nem, emiatt tesznek már a gyerekeik között is különbséget a nem tudatosan élők.
http://www.youtube.com/watch?v=wZPTeEB5A-A
Elfogadható ez az állapot, hogy nem vagyok szimpi, csak normálisan kéne viselkedni, és erre sokan nem képesek, akik úgy döntenek, hogy tudatosan nem akarnak rá törekedni.
A "férjed fiútestvéreinek feleségei" esetben viszont előfordul, hogy a menyek pl. megbeszélnek dolgokat úgy, hogy az mindkettőjüknek jól esik, pl. anyóssal kapcs.
Biztos itt is van, aki (jellemétől függően) úgy akar benyalni az anyósnál, hogy keveri a sz.rt, de nincs eleve előnyben, mint az előbbi esetben, ahol esélye sincs... Férjem unokatesóinál 1 ilyen eset: ott a 2 menyjelölt látszólag jó megvan, még ideálisabb 80 km (bár heti találkozás). Anyósjelölt csak álmodozik a gyerekről egyelőre, így ő is valószínűleg normálisabb, ahogy az enyém is a házasság előtt még másnak mutatta magát.
A "testvéred felesége" esetben kívülállóként gyakran tapasztalom (férjem több unokatestvérénél), hogy nem az anyós új menye, hanem az anyós lánya van olyan helyzetben, hogy már eleve elkényeztették, és nem tetszik neki, hogy nem ő van a középpontban, ezért már a fiútestvér-meny megismerkedésének kezdetétől (!) fúj az újdonsült a barátnőre. Szerintem mind a 3 előttem zajló esetben az anyós-lánya párosok eleve kiközösítik, kibeszélik az új barátnőt/menyasszonyt...stb, a lánytestvér szemmel láthatóan (és hallhatóan) fennhordja az orrát, lenéz rájuk, az anyós meg támogatja, a rokonság meg nem üti bele az orrát, így csak mosolyog, azaz látszólag támogatja (valójában mindenki a maga dolgaival van elfoglalva).
A konkrét kérdésedre: nálunk a férjem egyetlen lánytestvére a sógornőm.
Mi jóban vagyunk, bár többször megsértett már úgy, hogy biztos más normális ember szóba sem állna vele, és persze nem ereszkedik le addig, hogy évi 2-nél többször -gyermekem szüllinapja és karácsony- átjöjjön, pedig a faluban lakik. A színészet a rokonsága előtt meg megy, azt játsszák a szomszéd anyóssal együtt, mintha napi látogatók lennének és segítenének a kisgyereknél, pl. "viszlát holnapig", mondják a rokonságuk előtt. Ezzel együtt elfogadtam őket, és várom a min. 40 km-re lakhatás lehetőségét.
Mivel lánytestvérem van, csak sógorom van, aki a hétköznapokban nem befolyásol semmit. Tesóm, anyu nem szeretik, a tesóm helyében sok mindant máshogy tennék/tettem volna, és valamit ő is változna ezzel, de az én életemre ő egyáltalán nincs hatással. A sz.rt már próbálta keverni, de ez semmi a másik rokonsághoz képest, így könnyen túlteszem magam, így ő olyan közömbös. A testvérével, családjával is jól kijövök a kezdetektől (tesóm és anyuval ellentétben), inkább én kezdeményezek beszélgetést, ők közömbösek hozzám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!