Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Albérletkérdés családtaggal...

Albérletkérdés családtaggal kapcsolatban? Hogy kérdezzünk rá finoman?

Figyelt kérdés

Testvéremmel 28-33 évesek vagyunk, én vagyok az idősebb. Mi a férjemmel vidéken élünk, ő Budapesten.

Van két gyerekünk, viszont anyagilag elég nehezen jövünk ki a fizetésünkből. Mindketten dolgozunk, én óvónő vagyok, férjem szakmunkás, mellette vállal kisebb munkákat is. De albérletben élünk, mellé van egy hitelünk is. Volt félretett pénzünk, az egy önerőre elég lett volna, de az esküvő után a szülei mondták, hogy ne ugorjunk bele egy lakáshitelbe, csináljuk meg magunknak a családi házuk felső szintjét. Úgyis nagy a ház kettejüknek. Naivan belementünk, sajnos nem lett jó vége. Mindegy.

Már 1,5 éve albérletben lakunk, de a kiadásaink mellett nem tudunk félretenni. Szeretnénk Budapestre költözni, ott neki is lenne ismerős útján jobban fizető munkája, az én munkám is valamivel jobban becsült lenne talán (itt az önkormányzat folyamatosan szívatja az óvónőket, hosszú ez).

Viszont ugye Pesten egy családnak az albérlet egy vagyon. Amennyivel több jönne be, az el is menne az albérletre.

De a tesóm 2 éve vált el, a válással eléggé megszedte magát. 4 lakással és egy osztrák nyaralóval szállt ki, plusz nem kevés pénzzel. A lakásokat kiadja, kérdeztem tőle még tavaly, hogy mennyiért, mondta, hogy 250-től 290-ig. Nekünk még a legolcsóbb is borzasztóan drága lenne, férjem szerint próbáljak beszélni vele, hogy esetleg fizetnénk valamekkora összeget, de nem a teljeset (nem azért, mert nem akarjuk, hanem mert nem tudjuk).

Nem örökre nyilván, és tudjuk, hogy ez egy hatalmas szívesség lenne, nem is verni akarom az asztalt, hogy igenis ez nekünk jár. De nagyon nagy segítség lenne, legalább az elején.

2022. márc. 14. 09:57
 111/144 anonim ***** válasza:
88%
A testvéredet inkább kihagynám ebből, viszont az anyós felújított házához sok közötök van. Ha megvannak a számlák róla akkor az érték különbözetet simán el tudnátok kérni tőle. Az nem lehet a válasz hogy majd úgyis megöröklitek. Ha véletlen több testvére van a férjednek, akkor a ti pénzetekből növeltétek a ház értékét, így osztoszkodásnál csak a testvérek zsebeit tömnétek. Ha meg esetleg nincs testvér, akkor sincs rendben semmi, mert egy esetleges válás után a te pénzed úszik el amit belefektettél a felújításba.
2022. márc. 14. 17:10
 112/144 anonim ***** válasza:
96%
Szerintem amúgy eszük ágában sem lenne fizetni bérleti díjat, egyszerűen nincs miből, csak a tesót akarják beetetni, meg gondolom a kölykökkel hatni rá. Egyszerűen vannak olyan igénytelen emberek, hogy ha a hajuknál fogva húznák se tudnának kijönni a szarból, mert nincs igényük a jobbra.
2022. márc. 14. 17:13
 113/144 A kérdező kommentje:

Azért írtam, hogy mindegy, mert nagyon hosszú a sztori. Nem akartam itt részletezni.

Nem lett a miénk, a ház 1/1 a férjem apja nevén van.

Hülyék voltunk, nem kértünk számlát semmiről, ismerőseik csinálták. De nem is gondoltuk, hogy pokol lesz az ottani életünk, mert anyós mindenbe belekontárkodik majd. Előtte nagyon normális volt, velem is.

Olyanok voltak, hogy pl. televásároltuk a hűtőt, erre elkezdte kidobálni a még bontatlan tejfölt, joghurtokat, mert hogy ő azokat nem szereti és foglalják a helyet. Ugyanezt megcsinálta a tisztítószerekkel is, mert ő ecettel takarít. Vagy megbeszéltük, hogy akkor a rezsit felezzük, oda is adtuk minden hónapban. De hogy neki az úgy egyszerűbb lenne, ha a párom az egész fizetését odaadná neki és ha nekünk kell valami, majd ő ad rá pénzt...

Vagy pl. én nem szerettem, ahogy főzött, mert minden úszott a zsírban, olajban. Mindent kétszer kirántott minimum, a konyhában nem tudom, miért, de folyamatosan hagymaszag volt. Ezért én főztem magunknak külön, a férjem is jobban ette azt, apósom sunyiban tankolt fel belőle. Anyósomnak ez nem tetszett, pedig mindig kérdeztem, hogy ő tervez-e főzni, felajánlottam, hogy hétköznap főzök nagyobb adagokat, ő ne fáradjon. Erre volt olyan, hogy fogta és a még forrásban lévő levest kiöntötte az udvarra, mert hogy neki kellett szabad hely a tűzhelyen. Vagy a bepácolt, fűszeres húst odaadta a kutyáknak.

Gyerekekkel ugyanez.

Megbeszéltük ugye, hogy a fenti rész a miénk, és hogy nem lesz feljárkálás részükről csak úgy naponta 20-szor. De fent nekünk volt mindenünk konyhán kívül, szóval lent nem is voltunk sokat. Anyósom folyamatosan fent volt, miután megszültem és útban volt. Nem segített semmit, csak felébresztette a gyereket, miután nagy nehezen elaltattam és utána hozta nekem, hogy sír a baba. Vagy este már aludt a lányunk, anyósom becsörtetett a babaszobába, hogy kitereget, mert a lenti szárítón már nincs hely és azoknak holnapra meg kell száradniuk. Később ha valamit nem engedtem a gyerekeknek, ő előttük kért számon, hogy ugyan miért nem. Ha vettünk nekik valamit, tényleg pár ezres kiadással járó dolgokat, mondjuk egy motort, vagy babát, akármit, akkor ment a károgás, hogy minek, játsszon azzal, ami van (nem halmozzuk el őket a mai napig sem, vigyáznak a játékaikra).

Többször merült fel az évek alatt a költözés gondolata, olyankor mindig ment a sírás, hogy mi lesz velük ott egyedül, hát ezért lett megcsináltatva felső rész, ezért lettek a bútorok vásárolva?! Meg hogy a két kicsit se fogják így látni már, mi lesz majd így. Nagyon sokáig ez tartott vissza, meg az ígérgetés, hogy majd változtat ő is, sajnálja... De ez egyre csak rosszabb lett, én állítom, hogy kezdődő demenciája van az anyósomnak (szüleinek is az volt).

Apósommal nem volt baj soha, ő otthon olyan, mint egy csendes mackó. Kijár a kertbe, bütyköl a garázsban, otthon bevonul a szobájába olvasni, tévézni. Mikor költöztünk és látták, hogy ez végleges elhatározás, akkor ő felvetette azt is, hogy akkor egy kisebb lakásra valót kapnánk, vagy legalább azt a pénzt vissza, amit anno a házra elköltöttünk. Anyósomra ordító roham jött rá, hogy nem ment tán el az apósom esze, felnőttek vagyunk, ha menni akarunk, menjünk, de tőlük ne várjunk el semmit. Meg hogy ha egy forintot mer nekünk adni, akkor költözzön ő is velünk, mert annyit is ér.

2022. márc. 14. 17:17
 114/144 anonim ***** válasza:
76%

"Hülyék voltunk, nem kértünk számlát semmiről, ismerőseik csinálták."

Az oszt igen....

"De hogy neki az úgy egyszerűbb lenne, ha a párom az egész fizetését odaadná neki és ha nekünk kell valami, majd ő ad rá pénzt..."

És ti leadtátok jó kislány és kisfiú módjára, majd kuncsorogtatok lóvéért ha fizetni kellett valamit? Erre nincsenek szavak....

2022. márc. 14. 17:28
 115/144 A kérdező kommentje:
Nem, nem adtuk. Mondtam, hogy azért az már tényleg az utolsó csepp lenne. De ettől függetlenül valami extra kiadás mindig volt a "mi hibánkból".
2022. márc. 14. 17:30
 116/144 anonim ***** válasza:
92%
Defektes az egész familia és helyzet....
2022. márc. 14. 17:32
 117/144 anonim ***** válasza:
54%

Nagyon bírom a sok okoskodót! A kérdező ilyen szerencsétlen, olyan béna! Mintha itt mindenki tökéletes lenne, mintha senki nem döntött volna rosszul az életében! Tisztelet a kivételnek!

Kérdező nem hinném, hogy sokkal jobb lenne Budapesten. Ha mégis úgy véled jobb lenne, ülj le tesóddal és nyíltan, őszintén beszéljétek meg a dolgot.

2022. márc. 14. 17:37
 118/144 anonim ***** válasza:
89%

De megvan a kalkuláció, hogy mennyit költöttetek a fenti lakásra, nem?

És ami a barkácsboltból van, arról automatikusan van számla.

Ha hülyék is az anyósék, attól még nem vitatják, hogy X milliót beleépítettetek a házba és dolgoztatok vele, nem?

2022. márc. 14. 17:57
 119/144 anonim ***** válasza:
94%

118!

Az megvan ugye, hogy hiába a szamla, anyosek mondatnak hogy az ottlakasert cserébe újították fel q kerdezoek q házat.

2022. márc. 14. 17:59
 120/144 anonim ***** válasza:
79%

113: Utolsó bekezdésre: hát ó a tulajdonos, rajta múlik ez a dolog, tehát én visszanyúlnék ehhez a lehetőséghez, és együtt is működnék csak ővele, az apóssal, hogy tudja hasznosítani azt a külön részt valahogy, eladja vagy kiadja.

Nehéz ügy ez csak akkor volna, ha nem állnak rendelkezésre annyi pénz, hogy kifizessen titeket, de hát úgy tűnik, van rá nekik.

Még az is jó, ha együtt dolgoztok a kiadhatóságon, és akkor a bevételt megkapjátok minden hónapban onnan, ha esetleg nem egy összegben adná vissza az önerőtöket.

Oda meg egy külön bejárat és egy kis teahonyha kell. Külön helyrajzi számra is lehet tenni, ez is kivitelezhető, hiszen 1/1 tulajdonos és nincsen híján a józan észnek és jó szándéknak.

Sajnos nehéz érzelmi helyzet, hogy az anyóst már nem lehet bevonni ezekbe, meg kell tanulni nem úgy kalkulálni vele, mint egy teljes értékű emberrel.:(

2022. márc. 14. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!