A szülőnek kell megtanítani a gyerekét a megfelelő személyi higiéniára? 19F
19 éves férfi vagyok, és a 8 éves kisöcsémet rendszeresen nekem kell elküldenem, hogy mosson kezet, mert különben nem tenné, pl wc után rögtön kirohan a mosdóból, és amikor szólok az anyámnak, hogy szóljon rá és tanítsa meg neki, azt mondja, hogy nem érdekli, nem az ő dolga és ezt már magától kéne tudnia. Bár a szüleim sosem tanították meg nekem a személyi higiéniát, "magamtól" tanultam meg mindent. Az apja (nem közös) külföldön él, de őt pláne nem érdekli, mert ő még igénytelenebb.
Amúgy több kérdésem volt már ezelőtt a családtagjaimmal kapcsolatban, de őszintén nem tudom kinek írjak erről.
A szülő dolga, főleg az utóbbi 2 évben amikor a covidra fogva kb teljesen ki lehetett hagyni az óvodába járást, ahol tapadt volna rá némi kultúra is a koszon kívül.
Párom unokaöccsével legalábbis ez a helyzet, 4 évesen szedték le róla a pelenkát, addig amiatt nem járt oviba, majd pont kapóra jött egy költözés és nem vették át az új oviba csak hivatalosan de be ne hozza címszóval, (nem bánta anyuka, semmi kedve nem volt hozni vinni a gyereket) aztán vissza költöztek de nekik mint valami megváltás jött a covid tehát a gyerek teljes óvodai hiánnyal (kb 2 hónapot járt összesen de azt sem egyhuzamban) kezdte meg az iskolát tavaly szeptemberben. Se kezet nem most semmi előtt-után sem fogat.
Nyáron lementünk együtt pár napra a balcsira, 3 nap után kérdeztem meg a gyereket, hogy mosott már fogat amióta itt vagyunk? Közölte hogy nem. Na akkor előszedtem a cuccaikból a fogmosóját és akkor nosza onnantól én figyeltem rá. Anyuka 5 nap alatt egyszer sem fürdette-zuhanyoztatta le a gyereket, elég hogy kiázott a Balatonban meg a jakuzziban, de neki is mintha teljesen természetes lett volna, hogy nem kell este fürdeni, gondolom ez otthon sem ritka… kezet mosni én meg 1000x is visszaküldtem nem érdekelt ki hogy néz rám emiatt, nekem semmit ne fogdosson össze hugyos kézzel amihez én is hozzányúlok utána. Sajnos tudom, hogy ez csak addig tartott amíg ott voltunk.
Ez szörnyű sajnos,átérzem a problémáidat.
Sajnos minket sem tanítottak meg gyerekként ezekre,sem kézmosásra,de a fogmosásra sem.
Volt olyan,hogy gyerekkoromban szomszéd gyerekeknél játszottam,és elmentem nálunk nagy dolgot végezni,és kifelé jövet a szomszéd gyerek szóvá tette,hogy miért nem mostam meg a kezemet.
Akkor eléggé elszégyelltem magam,mert én nem tudtam,hogy ezt kell,ekkor olyan 7-8 éves lehettem.
Aztán fogmosás.
A szüleim a mai napig nem mosnak fogat,csak hébe-hóba.
Nekik már 30 évesen műfogsor kellett,azóta még annyit se mosnak,mert szerintük a műfogat minek mosni.
Apám kinti,kerti munka után,képes kézmosás nélkül a hűtőbe benyúlni.
Mikor gyerekek voltunk csak 2 naponta fürödtünk,akkor is úgy,hogy előbb a gyerekek,utána a szülők,ugyanabban a vízben.Mert hát spórolni kell.
Mikor tinik lettünk elkezdtünk zuhanyozni.
Ők a mai napig csak fürdenek,és akár egymás után is.
Egyébként és eléggé félek a fertőzésektől,baciktól,nem tudom,hogy ennek van e hozzá köze,hogy ezekre nem tanítottak meg minket,illetve,hogy ők a mai napig így élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!