Fel testvérekkel mi történik, ha anyuka meghal?
Körülöttem sokan meghaltak, bár idősebbek, de el gondolkoztam azon, hogy mi lesz, ha nekem lesz valami bajom? Van két gyerekem, külön apától. A vezetéknevük az apjuké, illetve közös felügyeleti jogok vannak. Az nagynak az apukájával nagyon jó a kapcsolatom. Egy megbízható, jó ember. A kisebbik gyerkőc nem tőle van. Viszont nagyon szereti ő is a (nem saját) gyereket. És fordítva. Ha meghalok, a nagy hozzá kerül (gondolom), viszont a kicsi a saját apjához. Ezt nem szeretném. Főleg, hogy így szét lennének választva testvérként és a kicsi apja arra nem alkalmas, hogy nevelje.
Szeretném ha a nagynak az apukája nevelné mind kettőt. Tudom, hogy neki is ez lenne a legjobb, mert mindkét gyerekhez ragaszkodik és hiába nem a saját vére, nagyon szereti őt is.
Ez lehetséges? Hova kell "fordulnom" vagy mi a teendőm, ha így szeretném?
Remélem nem történik semmi, mert egészségesek vagyunk, de pár hete ez nagyon foglalkoztat.
A 2-es válasza ebben az esetben nem igaz, nem kellene örökbefogadni a gyereket.
A legmegbízhatóbb infót akkor kapod, ha megkeresel egy erre szakosodott ügyvédet meg a gyámhatóságot, ök valószínüleg tudnak mondani lehetöségeket erre az esetre.
#5, én is ezt írtam (2-es vagyok), de a sok "jogtudós" csak lepontozott..
Lassan megutálom ezt az oldalt.
Alapesetben valóban a saját apjához kerül. De: létezik gyamkijelolo nyilatkozat. A gyamhivatalban nyilatkozatsz róla, hogy betegseged/halalod/egyeb problémák esetén mit szeretnél, ki nevelje tovább a gyerekeidet. Amennyiben van másik szülő, akinek élő szülői felügyeleti joga van, akkor veled azonos nyilatkozatot kell tennie, különben a tiéd érvénytelen, mert a másik szülőt így kizárni nem lehet.
Tehát ha a kisebbik gyerek apja is jónak látja, akkor tehettek ilyen nyilatkozatot és nevelheti majd a nagyobb gyerek apja őket-ha ő is akarja és a gyamhivatal is így látja jónak.
Gyámnevezés, gyámságból kizárás
Hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv megnevezése:
Járási Hivatal
Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok:
- Személyazonosításra alkalmas igazolvány (érvényes személyi igazolvány, útlevél,
vagy kártyaformátumú jogosítvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.)
Az eljárást megindító irat benyújtásának módja:
Személyesen előterjesztett nyilatkozat.
Eljárási illeték (igazgatási szolgáltatási díj) összege: nincs
Az ügyintézés határideje:
Szóbeli nyilatkozat azonnali jegyzőkönyvbe vételével
Ügymenet leírása:
A szülői felügyelettel rendelkező szülőnek joga van ahhoz, hogy kiskorú gyermeke
részére gyámot nevezzen, vagy valakit a gyámság viseléséből kizárjon. A
gyámhatóság a szülő gyámnevezésre vagy a kizárásra vonatkozó nyilatkozatát a
gyámkirendelésre irányuló eljárás során köteles figyelembe venni.
Alapvető eljárási szabályok:
Ha a szülő a gyámot nevező vagy a gyámságból kizáró nyilatkozatát a gyámhatóság
előtt teszi, a jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a gyermek, a nevezett gyám vagy a
gyámságból kizárt személy személyazonosító adatait, valamint a szülő felhívását
lakóhely változásának bejelentésére. A szülő a lakóhelyváltozásáról szóló
gyámhatósági bejelentési kötelezettségének úgyis eleget tehet, hogy a polgárok
személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását vezető szervtől kéri, hogy a
lakóhelyváltozás tényét közölje a gyámhatósággal. A gyámnevezést tartalmazó vagy
a gyámságból kizáró gyámhatósággal közölt jognyilatkozatról a gyámhatóság
naprakész nyilvántartást vezet és a szülő lakóhely változása esetén az illetékessé
vált gyámhatóságot a jegyzőkönyv egy példányának megküldésével értesíti.
Ügytípushoz kapcsolódó jogszabályok jegyzéke:
- 331/2006. (XII.23.) Kormányrendelet a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!