Ki tehetem a lakásból?
Szüleim meghaltak,tesómmal örököltük az 1+2 feles lakást. Nem jövünk ki túl jól,tesóm 2 gyerekes egyedülűlló anyuka,jelenleg gyesen van. Én dolgozok több müszakba,szinte mindent én fizetek(fenn maradó lakás hitel,rezsi-tesóm csaka tv,meg a net számlába száll be)még a kaját is én veszem meg(elméletileg mindneki magára főz,de mindig az én kajámat eszik,ha én eszek az övéből akkor a következő alkalommal már fel emelgeti ha én épp azt mondom nekem is kevés a kajám h ő bezzeg adott). nem igazán takarít,pedig aztán nem is dolgozik,már elegem van belőle,h szinte mindig lepasszolja nekem a gyerekeket h én vigyázzak rá. Fáradt vagyok munka után,ilyenkor mikor elvégzek itthon(főzök és takarítok) nem gyerekekre akarok vigyázni hanem aludni szeretnék. De hiába szólok,nem mond semmit,hanem elhuz itthonról barátnőzni,és arra eszmélek h egyedül vagyok a 2 gyerekkel. Elegem van. Mondtam neki veszek fel személyi kölcsönt és kifizetem a neki járó részt a lakásból,és kezdjen vmit az életével költözzön. De azt mondja h nem kell nekia pénzt,ő itt akar lakni és ehez joga is van. Már fontolgatom h akkor meg én költözök. De ő nem tud engem kifizetni(nincs melohelye így hitelt nem kap),lemondani a lakásról meg nem akarok,hisz az elmúlt 4 évben én fizettem a hitelt,sajnálnám a befektetett pénzt. Tesóm viszont,mivel munkahelye nincs nem tudja a hitelt a fizetni ha én elmegyek,így elúszna szép lassan a lakás.
Mit lehet csinálni?
Már leírták előttem, mit tehetsz, mit érdemes tenni. Kérj ingyenes jogi tanácsot a bíróságon a nyílt napon és kérdezd meg, hogyan kell intézni a közös tulajdon bírósági úton történő megszüntetését és mik szükségesek ahhoz, hogy bizonyítani tudd, nem egyenlő mértékben viselitek az ingatlan terheit, a hitel törlesztéseket.
Addig is bizonyíthatóan gyűjtögesd azokat a számlákat, csekkeket, amiket kizárólag Te fizetsz.
Ne csinálj lelkiismereti kérdést abból, hogy szisztematikusan készülsz a külön költözésre és a vagyon elosztására, mert a testvéred egy parazita, így nem kell rá tekintettel lenned.
Amikor már tisztában vagy a jogi úttal, lehetőségeiddel, ülj le vele és tárgyilagosan közöld, mikre számíthat és milyen költségek fogják őt terhelni, ha mint alperes, veszít a bíróságon.
Ekkor még mindig dönthet úgy a nyomás hatására (ha van egy csöpp esze), hogy megegyezzen veled, mert neki is az lenne az olcsóbb, de ha nagyon korlátolt a gondolkodása, akkor nem úszod meg a bíróságot, viszont végre megszabadulsz egy élősködőtől.
Meg tudod akadályozni, hogy a testvéred a gyerekire írassa a tulajdonrészét, ugyanis banki hitel van az ingatlanon. Ilyenkor a bank hozzájárulása is szükséges lenne a tulajdonjog átruházására, márpedig egy bank nem fogja hagyni, hogy kiskorúnak ajándékozzanak egy olyan ingatlant, ami hitellel terhelt (terhelési, ELIDEGENÍTÉSI tilalom van az ingatlanon, ami be van jegyezve a Földhivatalba is.)
Gondolom a testvéred elsősorban azért ragaszkodik a jelenlegi állapot fenntartásához, mert nincs jövedelme, így képtelen önállóan megélni, ráadásul ha kifizeted a részét, az nem lesz elég egy önálló lakásra. Az is kérdéses, kapsz-e egyáltalán bármennyi személyi kölcsönt a tulajdonrésze megvásárlásához, hiszen már így is terhelt a jövedelmed a lakáshitellel.
Én nem adnám fel :) Jogi út, mint ahogy sokan elmondták. Igaziból testvéred, mindent összefog hordani neked, miért nem nyerheted meg az ügyet, 1. ő tudja, hogy mindenképp rosszul jönne ki belőle. 2. Most neki ez így nagyon kényelmes. Én a zajongós, zenét feltekerős módszert nem pártolom a kicsik miatt. Sajnos ők nem tehetnek róla, hogy az anyjuk egy gerinctelen ember. Viszont, mint minden anyának, a gyermekei a gyenge pontok. Tetszik az ötlet, hogy zár a szobádba, és be oda a kajét meg mindent! Majd akkor megtudja milyen mikor a gyerek rágja a fülét, hogy éhes, de nem tud adni, mert nem ment el venni. Rád hárít majdnem minden kötelezetséget.
Amikor esetleg megtorpansz, hogy mégis a testvérem és a gyerekei, jusson eszedbe, hogy neki sem egészséges, ha nem tanulja meg, milyen keményen dolgozni, és önelátónak lenni. Most lehet kegyetlennek tünsz, de ez neki is jobb lesz később.
Párom nővére 2 gyermeket szült, apa sehol, külföldön körözik. És párom szülei tartják el őt és a két picit 30 évesen. Még a családi kasszába sem ad semmit. A szülei etetik, mosnak, főznek takarítanak rá és a gyerekeire. Neki ez kényelmes, és ő még annyit se fizet mint te tesód, se tv-t, se internet-et. Most, hogy válság van, és rosszul megy a családnak, őt nem érdekli, még így sem száll be anyagilag. 30 ÉVES!!! És nem képes eltartani magát. A vicc, hogy a többiek a családjából dolgoss becsületes emberek, így nem értem, ő miért nem. De a lényeg :) Azért írtam le neked, hogy okulj belőle, és még az elején törd le a szarvát. Sok sikert neked :)
Bíróságon kell kérni a közös tulajdon megszüntetését. Ekkor, ha megegyezni enm tudtok (márpedig nem tudtok), akkor elárverezik a lakást, és mindketten mehettek, amerre láttok. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de ebben az esetben sajnos félre kell tenned az "ezért dolgoztak a szüleim olyan sokat"-szöveget. A szüleid meghaltak, a lakást megörököltétek. Innentől kezdve a tiétek, nem a szüleiteké.
Én nem haboznék, hanem egy az egyben beperelném őt, elköltöznék onnan, fizesse csak GYES-ből az egész rezsit, és nevelje e két gyerekét maga.
Nem szabad hagynod, hogy a tesót a fejedre nőjön, mert a pitiáner kis zsarolgatásaival egy idő után teljesen ellehetetlenít.
Szóval én nem haboznék, hanem beperelném a tesómat, és erőszakkal kiraknám onnan, a lakást eladnám, és új életet kezdenék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!