Ez igazságtalan a szüleim részéről? Vagy én vagyok elkényeztetve és hálátlan?
Bátyámmal mindketten egyetemisták vagyunk, ő másodéves Budapesten és most kezdek Bécsben (Győr közelében lakunk).
Bátyám nyilván budapesten kell, hogy lakjon, nem tud ingázni. Egy albérletet bérel a legjobb barátjával, 90.000forint-ért..
Én ingázom, mert szüleim szerint drága lenne a Bécsben élés és működik az ingázás.
Kollégiumot lehet már 250-300€-ért is bérelni. (Kb 90.000-100.000forint).
Engem ez bánt, mert az egy dolog, hogy napi 3 órát ingátok (1,5 oda másfél vissza), de sok mindenből kimaradok. Szaktársakkal nem igen tudok eljárni, mert 11kor megy az utolsó vonat, tehát legkésőbb fél 11kor kell indulnom az állomásra, de órák között is “van könyvtár”, “majd szépen beülsz valahova”..
Szüleim elég jómódúak, mindketten Ausztriában dolgoznak (osztrák viszonylatban is jól keresnek) (az is az egyik indok, “ha apád minden nap tud ingázni bécsbe, akkor te is”).
Csak engem az bánt, hogy bátyám egy szép igényes lakásban lakik (diákviszonylatban), és rajtam spórolnak… tesóm is tudna koliban lakni.
Dehát a szüleim szerint az albi sokkal kényelmesebb.
Minden órám jelenléti, minden nap be kell járnom.
Apukám mondta, hogy ha mennék dolgozni, reális lenne a kiköltözés, de mindig szarkasztikusan rávágja, hogy “de gondolom az egyetem mellett sok időd nem lenne, a helyedben meg amúgy is a tanulásra koncentrálnék, épp elég nehéz németül az egyetem”..
Ez a kivételezés, ami bánt. Simán meglennének az anyagiak ahhoz, hogy ki tudjak költözni. Vagyhát nem simán, de reális. Mindig amikor utalgatok szüleimnek, hogy xy haverom ma költözik, tök jó lett volna a haverokkal tovább maradni, de sajnos ment az utolsó vonat, annyit mondanak, hogy hm, sajnálom, biztos jó buli volt.
Apukám erőltette (pontosabban támogatta nagyon az ötletet) az osztrák egyetemet, jövő és lehetőségek miatt.
Ma volt egy kettő órás előkészítő program, 7 órát voltam távol otthonról, mert tesztelnem kellett menni, vonat, stb.
Erre anyukám válasza: hát van aki pesten belül is 1 órát ingázik, akkor már nem oszt nem szoroz.
Engem ez borzasztóan bánt, mert apukám szeret felvágni a befektetési és tőzsdei nyereségével nekem, vett már nem 1 lakást magyarországon, de 100.000-110.000 forint hirtelen nagyon drága. (Tudom, nagyon sok pénz, de perspektívába helyezve, nekem nem áll össze).
Szüleimnek nagyon fontos volt mindig is a tanulás és tanulmányok, mindig mondták, hogy ahelyett, hogy suli mellett dolgozzunk inkább adnak zsebbpénzt, később lesz olyan állásunk amivel ez megtérül.
Tudom, az egyetem nem a buliról szól, de szerintem egy kis mentális egészség ápolás, függetlenedés stb magyon jó lenne.
Szüleimet ismerve a reakciójuk sértődés lenne, ha elmnennék dolgozni, mert “csak azért, hogy ne kelljen itthon lenned”, vagy mégis kifizetik, de ezzel zsarolnának utána.
Anyukámmal tudok valamennyire a koliról beszélni, de ő mindig azzal jön, hogy várjam meg tetszik-e az egyetem, vizsgák nehezek-e, bent tudok-e maradni. De az is befolyásolja mennyire szeretem az egyetemet, hogy sokat utazom és sokból kimaradok.
Tudom, vannak itt közületek, akik 100% saját zsebből fizették az egxetemet, és nekem mindent a se*gem alá tolnak, és luxusprobléma és jaj de rossz nekem, de nem erre vagyok kiváncsi. Nekünk meglennének a lehetőségeink, de az elv, ami bánt. Bátyámat világ életünkben jobban szerették, ő volt mindig a magasabb, az erősebb, a jobb tanuló stb. Engem borzasztóan bánt.
És apukám még mindig mondja, hogy mennyire örül bécsnek, majd tudunk délben együtt kajálni, tudunk együtt kijárni, stb.
Sokáig gondolkoztam Budapesten én is, de Bécs végül jobban tetszett (maga a város is, mint “ világot látni” és maga az egyetem programja is)
19/F bátyám 21
10, Az a baj, hogy ez full emberfüggő.
Én Budapest-Esztergom vonalon jártam egyetemre, 80 perc a busz per poci. De amíg még kiérsz az állomásig, de amíg még beérsz az egyetemre, az már nem másfél óra. Reggel 6-kor már a buszon kellett üljek. Első éven volt olyan nap, hogy este 7-kor még órám volt. Plusz ugyanaz, mint a kérdezőnél: kimaradtam mindenből. Pedig az nem egy puccos egyetem volt.
Én két hónapig bírtam (pedig nekem volt nagy szám, hogy nem sok az a bejárás), novemberben felköltöztem albérletbe, és nem bántam meg egyáltalán.
Ugyanakkor volt olyan csoporttársam, aki három és fél évig ingázott ugyanúgy, mint én, és ő meg jól viselte, szerette.
Emberfüggő a dolog.
Érthető, hogy bánt téged a megkülönböztetés és az elvesztett lehetőségek, de az is igaz, hogy a másfél órás ingázási idő nem feltétlenül éri meg a kollégiumot.
Mindkét részről van benne igazság.
Ha idővel tényleg hajlandóak lennének fizetni neked a kolit, mert tetszik és jól megy az egyetem, az egy jó középút lenne.
Szerintem jogosan esik neked rosszul a megkülönböztetés, mivel anyagilag tulajdonképpen nem lenne annyira megterhelő a szüleidnek. Azt sem feltétlen érzem jogosnak a részükről, hogy azért nem fizetik ki, mert lehet otthagyod. Ez egy budapesti egyetemnél is bőven benne lenne a pakliban, de azt meg gondolom bátyádnak se második félévtől fizetik. És Győr-Budapest IC-vel nem több, mint másfél óra, ennyi erővel ő is bejárhatna, nekem is van ingázó győri csoporttársam.
Valóban nem egy csóró magyar egyetemista probléma a tied, de én azon az elven vagyok, hogy egy szülő egyrészt ne tegyen különbséget a gyerekei között, másrészt a gyerek oktatásába pénzt fektetni talán nem rossz dolog.
Ilyen érvekkel nem tudom, mennyire tudnád meggyőzni őket, de ha tényleg ehhez kötötték, hogy ne hagyd ott az egyetemet meg dolgozz, akkor esetleg keress nyárra kinti gyakornoki munkát. És akkor jogosan mondhatod, hogy tessék, dolgozok, valamennyire tudod is magadnak állni a költségeket.
Én úgy vagyok az ilyennel, hogy ha van rá anyagi keret, akkor élni kellene vele. Látszik az írásodon is, hogy valóban tanulni mentél ki, nem a bulizás miatt kellene a koli.
Próbálj beszélni szüleiddel, hogy nagyon fárasztó neked az ingázás. Apud is ingázik, ez tény, viszont neki a munka végezetével nincs más dolga. Nem kell beadandót csinálni, nem kell tanulni, nem kell ZH-ra készülni. Csak annyi dolga van, hogy hazamegy. Neked az órák végezetével nincs vége a napnak, 2x 1.5 óra pedig megváltás tud lenni a tanulás szempontjából. Plusz amit te is írtál, a társasági élet nagyon fontos, főleg úgy, hogy külföldi egyetemen tanulsz.
Budapesten belüli 1 óra utazásnak közelében sincs a ~Győr-Bécs közti utazás. Budapesten ott a BKV, ami kvázi mindig jár, ha le is késel valamit, jön a következő 10 percen belül + millió úton tudsz eljutni A-ból B-be. Neked feltételezem a vonat az egyetlen opció, ami nem 10 percenként jár.
Amúgy érdemes kiszámolni, hogy mennyibe kerül a napi ingázás + ebéd, ha már az anyagiakat nézik szüleid. Oké, ha kolizol akkor magadra kell főznöd, de felteszem most sem otthonról viszel ebédet, hanem helyben eszel minden nap. MÁV bérlet + bécsi bérlet + kaja összege az is lehet, hogy majdnem ugyanannyi, mintha kint laknál koliban.
Ilyenkor olyan rosszul érzem magam. Minden álmom volt hogy orvos legyek,de orvosi egyetem mellett képtelen voltam annyit dolgozni,hogy magamat is fent tudjam tartani. Nekem nincs családi hátterem,csak magamra számíthattam. Becsüld meg ezt nagyon! Sok sikert az életben
21/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!