Miert mondják azt sokan hogy anya csak 1 van? Nehogy megbánjuk később? Még most foglalkozzunk vele, mielőtt késő?
Ez nagyon olyan egy tipikus manipulatív szánalmas duma.
Az én anyám nem jó ember....évek óta nem láttam és egyáltalán nem is hiányzik de ezt mindig megkapom mindenhol ami annyira idegesítő.
Szerintem is manipuláció. Kicsit olyan, mintha ez feljogosítaná a szülőt, hogy bármit megtehessen a gyerekével, annak úgyis muszáj megbocsátania, mert "csak az apám/anyám". Mint egy örök érvényű ütőkártya.
Én apámmal már nagyon régóta nem beszélek, mégis évek óta csesztet, felkeres, feljelentgetéssel fenyeget, aláírást hamisított, mindenféle simlis ügybe bele próbált vonni így messziről is, és mikor jött azzal, hogy jaj ne haragudjak, megbánta, anyám volt az aki kérte, hogy béküljek ki vele -aki hozzáteszem végignézte ezt az egészet és haragudott apámra akkor ugyanúgy, ahogy én-, hogy "jaj, hát mégis csak az apád". Azóta is én vagyok a szemét, hogy szegényt elutasítottam. De anyám is kezd ide jutni a szemembe.
Nagyanyám mondogatta ezt mindig. Egyszer rákérdeztem, hogy ez nála pontosan mit jelent. Azt mondta hogy egy anya feláldozza az életét a gyermekéért, ezért őt tisztelni kell és mindenben egyetérteni vele. Belőle csak egy van, meg kell becsülni függetlenül attól, hogy milyen személy.
Nincs túl jó kapcsolatom az anyámmal egyébként. Mama látta is, ő ezzel a maszlaggal próbált rávenni, hogy foglalkozzak vele többet és hogy nehogy az legyen, hogy elköltözök jó messze és nem hívom többet. Bűntudatot próbált ezzel bennem kelteni.
Egyébként a mondás tényleg szimplán onnan ered (és még jóval a biológia-oktatás elterjedése és pláne a DNS teszt előttről), hogy az anya az, aki biztosan azonosítható. Hisz az apa lehet más, mint akit annak hisznek.
És igen, tipikusan még a félénk totyogókra mondják, hogy ha mással nincs el, csak az anyjával.
Aztán persze biztos van több ilyen játszmázó család is, ahol érdemtelen rá a legtöbb női felmenő, hogy szeressék és tiszteljék, s az anyák napja is kínos kötelesség, mert inkább hozzá vágnád a Merci csoki üres dobozát - de erről nem a mondás tehet. Ahány ház, annyi szokás. Nálunk inkább vicceskedve szoktuk ezt mondani, pl. ha odaégetem az ebédet, megnyugtatom a gyerekeimet, hogy ámde örüljenek, hogy csak egy van belőlem :)
Egyetértek. És épp ezért szoktam csak azt anyámnak, apámnak, családomnak hívni, aki úgy viselkedik velem. Nem azt, aki csak baxni tudott és azokat a feladatait teljesíteni, amit ha nem tesz, torkára lép a gyámügy egyébként is. Dugni mindenki tud. Aki nem nevelt és nem segített, ráadásul még bántott is engem vagy bárkit, aki nekem kedves, azt egyszerűen leköpöm, akárkinek is hívja magát.
Nekem ilyen szempontból anyukám valódi anya, apámat viszont szóra sem méltatom. A vér nem jelent semmit az ilyen dumák pedig arra valók, hogy pár féreg ember megússza a veled szemben tanúsított undorító viselkedését következmények nélkül.
Az összes ilyen "mégis az apád", "mégis a családod" duma erre való. A legnagyobb férgek, akiket valaha ismertem, a családomon belül élnek.
Mert az anya a biztos mivel ő szült meg téged.Az apa lehet bizonytalan és ezért van az apasági teszt például de egy anya esetében ez szükségtelen mert mit tesztelsz az anyán mikor ő hozta a gyereket a világra,ennyi.
Ha rossz a kapcsolatod anyuddal akkor ez a mondás csak a biológiai értelemben vonatkozik rád mert nincs közöttetek szeretet hanem csak biológiai kapcsolat
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!