Lehet-e felnőtt embert gyámság alá helyezni akarata ellenére?
Szia! Lehet, de ezt nem gyámságnak, hanem gondnokságnak nevezik felnőtt ember esetében.
A gondnokság alá helyezés menete a következő:
Levelet írsz az illetékes Gyámhivatalnak. Leírod, kije,mije vagy az illetőnek, milyen mentális problémákat tapasztaltál (térj ki az önpusztító életmódra, illetve arra, hogy a környezetében élők anyagi helyzeti mennyiben veszélyezteti.)
A Gyámhivatal orvosszakértői vizsgálatot fog elrendelni, melyre beidézik. Kérdezgeti egy pszichiáter, felméri a pszichés állapotát stb. Javaslatot ad, melyet megküld a bíróságnak, akik végül döntenek az ügyben. Lehet cselekvőképességet korlátozó gondnokság, illetve cs-t kizáró gondnokság. Az utóbbit csak nagyon szélsőséges esetben adják meg. Persze, előfordulhat, hogy a bíróság úgy dönt a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy nem cselekvőképtelen.
A gondnoka lehet családtag is, vagy ha nem vállalja senki, hivatásos gondnokot jelöl ki a Gyámhivatal.
Remélem, tudtam segíteni, ha kérdésed van, nyugodtan írj!
(egy szociális munkás)
Annyival egészíteném ki a gyakorlatilag tökéletes választ, hogy csak egyenesági rokon (gyermek, szülő, testvér) kezdeményezhet ilyet.
Egy sorstárs
Gyámság alá szerintem azért nem helyeztethetsz valakit, mert nem tudja kezelni a pénzét. Sok ilyen fiatalt is ismerek.
A 100 ezres telefonszámlához meg annyit, hogy ha a te neveden van nagyon egyszerű, vezetékes telefont le lehet tiltani, vagy kimenő híváskorlátozást aktiválni, ha a net miatt van, lehet neki adni feltöltőkártyás mobilt, és ossza be 1 hónapra, ami rajta van.
"Gyámság alá szerintem azért nem helyeztethetsz valakit, mert nem tudja kezelni a pénzét." - Dehogynem lehet. Butaságot írtál, fiataloknál ez lazaság, nemtörődömség, de sok idősnél ez mentális problémára, demenciára épülő dolog.
Nagyanyámat nemrég helyeztettük gondnokság alá, ott tanúkat is meghallgattak, beidéztek minket, vagy lehetett nyilatkozatot mellékelni, hogy hozzájárulok-e a dologhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!