Mélyszegénységből, hogy sikerült egyedül kitörni?
Legfőképpen, olyan családi háttérre gondolok, ahol sem élelmiszerre nem jut elég és a számlák kifizetése is problémát okoz. A verbális bántalmazás , pedig naponta jelen van.
Sikerülhet ebből kitörni, esetleg egyetemre menni?
Hát nálunk az 1es pont nem volt meg. Lévén h anyám fizetésére nem adott hitelt a bank.
Szines tv az volt,de nekünk is keverőtárcsás mosóg~pünk volt, meg egy rrozzant centrifugánk.
Egyedül vasárnap volt hús az asztalon. Hal meg KARÁCSONYKOR.
Fürdőszoba volt, de elromlott a bojler, és nem volt pénz másikra így a sparhelten melegítettük a vizet. Nyáron meg a gázon, de akkor spórósan, mert drága a palack csere.
"5) évi egyhetes, nem otthon töltött üdülés hiánya,"
Ez a pont egyenesen nevetséges. Sok család van, akik nem éheznek, átlagos az anyagi helyzetük, de azt h elmenjenek nyaralni, nem tehetik meg!
41: szerintem sem feltétlenül mélyszegény az, aki nem megy nyaralni...
OK, hogy az "okosok" listájából 4 feltétel kell - de én nem vagyok biztos abban, hogy ez jól méri a mélyszegénységet.
Kicsit politikai színezete van az egész témának - jó pár évvel ezelőtt a baloldal azt propagálta, hgoy 4mio mélyszegény van Mo-on...
Ez már akkor is nevetséges volt!
Aszongya...
1, volt hitelspirál, állandó végrehajtók, nenyissajtótsenkinek, rimánkodás a szerelőnek, hogy ne vágja el a villanyt, ma befizetnénk.
2, egy darab konvektor volt az egész lakásban, szerelő sose látta, 16-17 fok volt az átlag jó esetben, ha éppen hajlandó volt bekapcsolni. De legalább volt, szóval gondolom ez nem számít.
3, a fizetés egy hétre se volt elég soha, nemhogy tartalékra.
4, Csirkefarhát volt, mert az olcsó, szerettem szopogatni róla a husit.
5, Ez szerintem normálisabb színvonalú családoknál sincs.
6, sose volt kocsink, jogsira se futotta. Azóta sincs.
7, Tárcsás mosógép nálunk is, utána mikor tönkrement, egyszer egy hitelből lett rendes, mikor még kapott anyám hitelt.
8, Ez mondjuk nem igaz, volt tévénk, az a régi nagy pocakos kocka. Illetve, most is az van, nem is tudom, kb 20 éves talán?
9, Mondjuk ez a kétezres évek közepétől, mikor már elvárás lett a mobil, akkor volt, akármilyen gagyi is, szóval ez sem igaz ránk.
Kilencből 5-6 kb. Akkor ez nem mélyszegénység, oké. De akkor micsoda?
43: "a fizetés egy hétre se volt elég soha, nemhogy tartalékra."
És akkor miből éltetek a maradék három hétben?
Gondolom hitelből, mint mi is. Az utcánkban volt egy kisbolt, sokszor megszánta anyámat. A legdurvább az volt, amikor, félévig hordta el a nagyon alap élelmiszert anyám hitelbe. Aztán nagyanyám meghalt, és volt egy 200 ezres örökség, amiből 100 ezer egyből ment a kisboltnak a tartozásra. 2000 körül.
Meg a szomszédoktól kért időnként kölcsön, mindig nyáron volt, hogy helyrejöttünk, mert mentek napszámba. Meg gyűjtögetés, jópár olyan tél volt, amikor nem fával tüzeltünk, hanem léhával (napraforgóhéj), vagy a tüzépen kikunyerált a megmaradt fűrészport.
Sajnos piára meg cigire mindig futotta :(
46: részvétem. :-(
Sajnos rengeteg esetben a cigi-pia (és egyéb káros szenvedélyek) az okai az ilyen élethelyzeteknek. :( És a gyerek egyértelműen a szenvedő alany. :-(
39-es listájából 5 igaz ránk, a többi félig
Ugyanaz a helyzet kb., mint 43-asnál
Sikerült. Egyedül. Mindenféle támogatás és alapítvány nélkül. Az egész családom anyai részről csóró generációk óta. Anyám is az maradt. Amikor apám öngyilkos lett 7 éves , visszaköltöztünk az anyai nagymamához. Így egy szobában voltam a testvéremmel, anyámmal, nagymamámmal és anyám testvérével. 16 éves korom körül kifejezetten építette a személyisegemet, hogy a nagybátyám boxerban flangált egész nap. Mivel egy szobában éltünk, elzárkózni sem tudtam. Ételre nem jutott,az egyik barátnőmnél ettem általában, de anyám szájából lógott a cigi mindig.
Jól tanultam, jó szakmát szereztem,a kezdő fizetésem dupla akkora volt, mint anyámé bármikor. 1 éve házas vagyok, mindenünk megvan. Anyám meg egy irigy szardarab. És jópár defektem is maradt, hála a csodálatos gyerekkornak.
Szóval szerintem nem lehetetlen,csak nehéz. De mindenképp megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!