Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagyon nagy gond az, ha egy...

Nagyon nagy gond az, ha egy anya nem tud a babajahoz gugyogni, beszelgetni a baba nyelven?

Figyelt kérdés
Soha nem volt kozelemben kicsi, amig a fiam meg nem szuletett. Biztos, hogy ez lehet az oka annak, hogy olyan nehez ez nekem. Latom sokszor, hogy masok milyen jol elbeszelgetnek a gyerekuknek, torteneteket talalnak ki, meselnek, mondokaznak. Nekem ez valahogy nem megy, mert soha senkivel nem csinaltam ezeket. Termeszetesen probalok vele jatszani, mindent megadni neki (meg szoptatom is, pedig mar 2 eves), de valahogy nem tudok olyan jatekos lenni vele. Az nem en lennek, abszolut igy erzem. Szerintetek nagy veszteseg a gyereknek?
2010. aug. 18. 16:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Én sosem beszéltem úgy a fiammal, mint egy gyerekkel. Vagyis persze nem használtam bonyolult, összetett mondatokat, idegen szavakat meg hasonlók, de nem gügyögtem sosem. Már újszülött korában is az volt, hogy vittem pl. magammal a konyhába főzni, és közben dumáltam minden féléről, hogy most éppen mit csinálok, miért így csinálom, stb. Most már lassan három éves, és ugyan így magyarázok neki mindenfélét, ráadásul mostmár tényleg lehet vele beszélgetni.

Ez az utyuruputyuruzás nem az én világom :)

2010. aug. 18. 17:25
 12/20 anonim ***** válasza:

Nem, csak az a baj, olvastam, ha gépiesen cseréled alatta a pelenkát és eteted. Gépiességről már a szoptatás miatt sem lehet beszélni.

Ha normális felnőtt hangnemben, de kedvesen szólsz hozzá és játszol vele az is elég.

Nekem sem ment a nyálas szöveg pl.: atyalapatyala kicsicsillagbogármókuscucuskám, gyere ide hozzám, cucucumucucupilyipötyikém, gugugugugucucumucu.

Kb. ezt csinálta az egyik rokonom, hát nem lett tőle okosabb és kiegyensúlyozottabb a gyereke.

2010. aug. 18. 17:32
 13/20 A kérdező kommentje:
OK, akkor megnyugodtam, hogy ez nem baj. :) A beszedfejlodesevel nincs gond, csak olvastam sok helyen, hogy a mondokazas, enekles segit, de en pl. abszolut nem tudok enekelni es mondokakra sem emlekszem. Az nem az en vilagom sajnos.
2010. aug. 18. 17:40
 14/20 anonim ***** válasza:

azért mondókákat olvashatsz neki én is azon nőttem fel egész kcisin szavaltam már az összeset annyit meséltetem magamnak őket. Erre mit ad Isten, írói hajlamaim lettek és ha lendületbe jövök igencsak tág a szókincsem :)

Vegyél meg néhány könyvet vagy vedd ki a könyvtárból, nekem Füzesi Zsuzsa-félék voltak meg de nagyon jókat ír Lackfi János kortárs költőnk is

2010. aug. 18. 18:09
 15/20 anonim ***** válasza:
Nem muszáj mondókázni, ha távol áll a lelkivilágodtól, egy barátnőm pl. Weöres Sándor verseket mondogat a kislányának, és a kicsi kétévesen kívülről fújja az összeset. Van a Bóbita c. kötete, abban olyan versek vannak, amit a legtöbb kicsi imád.
2010. aug. 18. 18:29
 16/20 anonim ***** válasza:
Mesékből mondókákból rengeteget tanul a kicsi, azt mindenképpen olvass neki. Nem baj, ha nem gügyögsz, de attól ő még egy gyerek, aki igényli a mesét is, a mondókát is. Rengeteg gyerekkönyv van, olvass abból.
2010. aug. 18. 18:37
 17/20 anonim ***** válasza:
Én csak egy tanácsot adnék más jelleggel, ideje lenne már befejezni a szoptatást, mert később már nem tudod és nagyon ciki lesz, amikor ezért fog hisztizni.bocs.
2010. aug. 18. 18:53
 18/20 anonim ***** válasza:

Nem muszáj mondókázni a gyerekkel, az éneklés sem annyira fontos, amennyire állítják. A gügyögés pedig egyenesen káros a beszédfejlődés szempontjából, főleg egy kétévesnél. Ha az anyuka gügyögve, "utyuliputyulizva" beszél a gyerekhez, minden szót becéz, a szavak eredeti alakját eltorzítja (pl. "autó" helyett "attó"), akkor a gyerek rosszul tanulja meg a szavakat, ez pedig évekkel visszavetheti a nyelvi fejlődését.

A gyerekemhez én sem fogok gügyögve beszélni, és igazából mondókákat sem ismerek, csak négy-öt darabot, ami még az óvodából maradt meg halványan. Azt viszont tudom, hogy anyám sem mondókázott velem, helyette Weöres Sándor gyerekverseit mondogattuk, de nagy kedvencem volt még Móricztól az "Iciri-piciri" és "A török és a tehenek" is. Kétévesen már kívülről tudtam. :)

Az énekhangom nekem is borzasztó, de dúdolgatni attól még fogok neki, mert azt pl. szeretek. Gyerekdalt sokat ismerek...

2010. aug. 18. 19:10
 19/20 anonim ***** válasza:
Sztem én is olyan típusú anya leszek, mint te... mondjuk sztem történeteket fogok mesélni neki, mert elég nagy a fantáziám, meg írkálok is, de sosem tudtam így gügyögni a gyerekekkel. Most még abban sem vagyok biztos, hogy jó anya lennék. Mert még nem érzem úgy, hogy úgy tudnék törődni egy gyerekkel, ahogy azt megérdemelné (csodálom és irigylem azokat, akik meglátnak egy gyereket, és rögtön rohannak oda hozzá, meg azonnal egy hullámhosszra tudnak vele kerülni, én meg azt sem tudom, hogy szólja hozzá)...
2010. aug. 18. 22:13
 20/20 anonim ***** válasza:
Állati fals hangom van. Amikor kicsi volt a lányom és kettesben voltunk, énekeltem azért neki:):) Aztán ahogy nőtt és nyiladozott az értelme, inkább felhagytam ízlésromboló akcióimmal:) Nekem szép emlékként maradt meg... Ő meg nem emlékszik.
2010. aug. 19. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!