Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem divat már felvenni...

Miért nem divat már felvenni a férj nevét házasságkötéskor? Pl: xy-né. Hallottam már hogy régimódi. Ha pl a kötőjeles verzió lett volna régen divat akkor az most ciki,ódivatú lenne? Ciki ha egy fiatal lány xy-né?

Figyelt kérdés
2021. márc. 1. 17:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/102 anonim ***** válasza:
98%

27-es, ha a világ országai megbirkóznak ezzel, talán a magyarok sem hiszik, hogy 2 ember testvér csak mert ugyanaz a vezetéknevük.

Csodákra lehet képes a kommunikáció: Szabó Franciska vagyok ( az előző példájával élve).

Szabó? Rokona esetleg a Szabó Péternek?

Igen, a felesége vagyok.

2021. márc. 1. 19:55
 32/102 anonim ***** válasza:
94%
27-es Na persze, hát ha két ember az utcán sétál kézenfogva, jeggyűrűvel az ujjukon, netán csókolóznak és babakocsit tolnak, azt gondolná bárki, hogy házasok, de aztán bemutatkoznak, kiderül, hogy ugyanaz a vezetéknevük és egyből meggondolja magát az egyszeri ember és a homlokára csap: hé! Ti nem is házasok vagytok, hanem tesók! Bocs totál félreértettem!...ja, pontosan így történne.
2021. márc. 1. 20:09
 33/102 anonim ***** válasza:
96%
A párommal mindkettőnknek Nagy a vezetékneve. Párszor poénkodtunk, hogy Nagyné Nagy Juliska leszek(juliska csak kitalált). Estleg Nagy-Nagy Juliska. Meg Nagy Imréné Nagy Juliska. De maradtunk az anyakönyvezett nevünkön és kész.
2021. márc. 1. 20:17
 34/102 anonim ***** válasza:
30%
Engem nem izgat más nevfelvetele, de rohadtul unalmas munkahelyen azzal foglalkoznom hogy külön megjegyezgessem a keresztnevét. Szóval egy háztartásbelinek okés, de egyébként irritáló. Pont ugyanannyira, mint a bonyolult tagokból álló kotojeles dupla keresztnevu emberek - tőlem aztán ne várják el hogy megjegyezzem.
2021. márc. 1. 20:26
 35/102 anonim ***** válasza:
77%

Számomra a "né" öregítő. Ha így hallom biztosan egy 40+/50+ asszony jut eszembe.

Én kötőjelesen vettem fel a férjem nevét, de már megbántam mert egyrészt hosszú lett,másrészt a saját vezetéknevem sose szerettem, nem is tudom miért így akartam. 🤷‍♀️

2021. márc. 1. 20:40
 36/102 anonim ***** válasza:
86%

Nekem volt egy tanárom akinek ugyanaz volt a vezetékneve mint a férjének, de felvette a -né nevet is a sajátja mellé.

Nem akarom leírni az igazi nevét, mert azért ez az ő dolga és személye, de úgy nézett ki, hogy Kissné Kiss Icuka. 😂 (De aztán elváltak.)

Mondjuk elég "érdekes" személyiség volt alapból is az a nő...

2021. márc. 1. 20:44
 37/102 anonim ***** válasza:
93%

Nem leszek -né, nem vesztem el a nevem teljesen, mert nekem baromi frusztráló lenne.

Én felveszem a leendő férjem vezetéknevét, csak úgy, mint pl. Kovács, a keresztnevem meg marad a sajátom. Tehát Nagy Julianna helyett Kovács Julianna leszek. :)

Számomra a kötőjeles még az elfogadható. :) Ezek rendes neveknek hangzanak, nem úgy mint pl a Kovács Péterné.

2021. márc. 1. 20:57
 38/102 anonim ***** válasza:
77%
Több mint húsz éve az akkori munkahelyemen az irodák ajtajai mellé névtáblákat készítettek, és egyik kolléganőm nevét tévesen úgy írták ki, hogy "Kiss Lászlóé", kimaradt az "n" betű a Lászlónéból. Mikor meglátta, mondta, hogy igen, az övé vagyok. Jó volt :)
2021. márc. 1. 20:58
 39/102 anonim ***** válasza:
100%
Kőhalmi Zoltán mondta egyszer egy standupjában, hogy anyám akkora személyiség a városban, hogy apámat csak úgy emlegetik, hogy "a Kőhalminé férje".
2021. márc. 1. 21:20
 40/102 anonim ***** válasza:
88%

Az ilyen xyné megnevezésekkor mindig olyan érzésem támad, hogy a nő ez által nem egy külön személyiség, hanem valakinek a valakije/valamije. Elnyomva érezném magam, és, hogy a párom árnyékában lennék csak. Fura ezt elmagyaráznom, de biztosan nem én vagyok az egyetlen.

Ettől függetlenül a vezetéknevét veszem majd fel jövőben a páromnak, ha összeházasodunk. :)

2021. márc. 1. 21:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!