Miért nem divat már felvenni a férj nevét házasságkötéskor? Pl: xy-né. Hallottam már hogy régimódi. Ha pl a kötőjeles verzió lett volna régen divat akkor az most ciki,ódivatú lenne? Ciki ha egy fiatal lány xy-né?
27-es, ha a világ országai megbirkóznak ezzel, talán a magyarok sem hiszik, hogy 2 ember testvér csak mert ugyanaz a vezetéknevük.
Csodákra lehet képes a kommunikáció: Szabó Franciska vagyok ( az előző példájával élve).
Szabó? Rokona esetleg a Szabó Péternek?
Igen, a felesége vagyok.
Számomra a "né" öregítő. Ha így hallom biztosan egy 40+/50+ asszony jut eszembe.
Én kötőjelesen vettem fel a férjem nevét, de már megbántam mert egyrészt hosszú lett,másrészt a saját vezetéknevem sose szerettem, nem is tudom miért így akartam. 🤷♀️
Nekem volt egy tanárom akinek ugyanaz volt a vezetékneve mint a férjének, de felvette a -né nevet is a sajátja mellé.
Nem akarom leírni az igazi nevét, mert azért ez az ő dolga és személye, de úgy nézett ki, hogy Kissné Kiss Icuka. 😂 (De aztán elváltak.)
Mondjuk elég "érdekes" személyiség volt alapból is az a nő...
Nem leszek -né, nem vesztem el a nevem teljesen, mert nekem baromi frusztráló lenne.
Én felveszem a leendő férjem vezetéknevét, csak úgy, mint pl. Kovács, a keresztnevem meg marad a sajátom. Tehát Nagy Julianna helyett Kovács Julianna leszek. :)
Számomra a kötőjeles még az elfogadható. :) Ezek rendes neveknek hangzanak, nem úgy mint pl a Kovács Péterné.
Az ilyen xyné megnevezésekkor mindig olyan érzésem támad, hogy a nő ez által nem egy külön személyiség, hanem valakinek a valakije/valamije. Elnyomva érezném magam, és, hogy a párom árnyékában lennék csak. Fura ezt elmagyaráznom, de biztosan nem én vagyok az egyetlen.
Ettől függetlenül a vezetéknevét veszem majd fel jövőben a páromnak, ha összeházasodunk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!