Miért nem divat már felvenni a férj nevét házasságkötéskor? Pl: xy-né. Hallottam már hogy régimódi. Ha pl a kötőjeles verzió lett volna régen divat akkor az most ciki,ódivatú lenne? Ciki ha egy fiatal lány xy-né?
Ismerek olyat, aki azért lett xyné, mert az most nem divat, és ő kifejezetten különc akar lenni.
Engem zavar ez a megoldás, mert va bemutatkozik egy Kovács Jánosné (vagy Kovácsné) , sokszor akkor sem tudom a keresztnevét, ha direkt rákérdezek.
Aztán a naptáram tele van Józsefnével, Istvánnével, Kovácsnével, meg Tóthnével, akiknek nem tudom a nevét.
A "Jakab Péterné" nem praktikus, mert nem derül ki, hogy hogy lehet szólítani a hölgyet. Ezt régen úgy oldották meg, hogy "Jakab Péterné vagyok, Ilike." Ma már nem divat, meg nem is kényelmes.
A "Jakabné Kovács Ilona" ma is használatos, de ebben sokan érzik a birtoklást, ezért - jelezvén, hogy társak, kötőjelesen használják a legtöbben (Jakab-Kovács Ilona), amit felvehet a férfi is.
Ha valakinek bonyolult a családneve és a párjának egyszerű (és le akarja cserélni), akkor szokott történni, hogy Dobrovolszky Barbara onnantól kezdve Fehér Barbara lesz.
Praktikum-hagyomány-ízlés kérdése.
A nagymamám anno nemcsak né-ként vette fel a nagypapám nevét, hanem a postaládájukon is csak a nagypapa neve volt kint.
Ma már azért nem divat, mert a nő nem alárendelt. Mondom ezt hetero férfiként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!