Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyi segítséget várhatok el...

Mennyi segítséget várhatok el otthon a gyerekeimtől?

Figyelt kérdés

Elég rossz kapcsolatom van anyukámmal, még gyerekként megfogadtam, hogy én soha nem fogom úgy nevelni a gyerekeimet mint ő.

Tisztaságmániában szenved, ezért minden nap végig kellett porszívózni és fel kellett mosni az egész házat (200m2), ha a mosogatóban 1 piszkos tányér volt, akkor már kiabált a nővéreimmel és velem. Hétvégén is korán kellett kelni, mert olyankor volt a "nagy" takarítás. Ez azt jelentette, hogy a házban található összes szekrényt kívül-belül le kellett mosni, az ajtókat és ablakpárkányokat is ilyenkor kellett átmosni. A fürdőszobákban (2) mindent le kellett mosni vízköoldóval(körbe a csempét is mindenhol ),utána hipóval. Addig nem mehettünk sehova, amíg minden ki nem volt vasalva. Mivel nálunk mindig mindent vasalni kellett (még a fehérneműt is), ezért még úgy is elvette fél délutánunkat, hogy felváltva csináltuk a tesóimmal. Ha nem volt katonás rend a ruhásszekrényünkben, akkor anyu egy mozdulattal kisöpört mindent a szoba közepére. Szóval mire férjhez mentem már profi módon tudtam takarítani, viszont egy rántottát nem tudtam megfőzni. Ugyanis soha nem mehettünk a konyhába, mert anyukám szerint mi csak rendetlenséget tudtunk ott csinálni.

Már saját családom van, két lányom született. A rossz gyerekkorom miatt folyamatosan csak azon stresszelek, hogy jó anya legyek. Éppen ezért nem tudom, hogy milyen segítséget várhatok el a gyerekeimtől? Anyaként az én feladatom ellátni őket, de azt sem szeretném, hogy kényes, maguknakvaló felnőttek legyenek belőlük. Ezért úgy gondolom, hogy a saját szobájukat nekik kell rendben tartaniuk, valamint ha iskolába fognak járni, akkor napi 1 (szabadon választott) házimunkát kell megcsinálniuk az életkoruknak megfelelően. Szerintetek jól gondolom? Vagy később több feladatot kellene adnom nekik? A lányaim 6,5 és 1 évesek. A kicsire természetesen még nem vonatkozik, a nagyobb lányom is 3 éves korától pakolta el esténként a játékait, mert az oviban is ezt kell csinálni.

A pozitív és negatív kritikát is köszönöm, szeretném minél több ember véleményét elolvasni.

2010. aug. 16. 13:25
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem teljesen korrekt az a rendszer, ami most van. Ha idősebbek lesznek, akkor kisebb bevásárlás, mosogatás, porszívózás, söprögetés, esetleg egy felmosás. Apróságok. Persze, ezt nem mind egy nap, hanem 1-2 hetente egyszer. Én nem bíznám a gyerekeimre a mosdó takarítását, például. A szobájukat tartsák rendben, de igazából abba se szólok bele, hogy azt milyen rendszerességgel tegyék.
2010. aug. 16. 13:32
 2/22 x Susy Omega x ***** válasza:
88%

milyen aranyos. :) én is rossz kapcsolatban vagyok anyukámmal. miatta kerültem nevelőintézetbe, ahol egy pont ugyanilyen rendmániás nőszeméllyel hozott össze a sors. :D szerintem a szobájuk rendberakása, napi egy mosogatás vagy porszívózás teljesen oké. nem baj, ha nem olyan nagy még a gyerek, elvégezhet kisebb feladatokat. a kiabálás meg csak elriasztja őket. meg azt az érzést kelti, hogy... tudod, te is átélted.

úgy vélem, nem kell aggódnod, nagyon jó anya vagy. :) csak így tovább.

2010. aug. 16. 13:34
 3/22 anonim ***** válasza:
92%
engem anyukám ugy nevelt hogy tanítási napokon nem kellett segítenem max vacsi után elmosogattam de azt sem kérte viszont hétvégén már kellett segítenem pl reggel levittem a szemetet,elmentem a boltba aztán segítettem kiteregetni majd anyukám vasalt én meg hajtogattam a ruhákat aztán ha főzött akkor segítettem,aztán ebéd után szabad voltam. de ezek nem voltak megerőltetőek mert közben beszélgettünk anyával fontos dolgokról amik engem érdekeltek. azóta már nekem is van férjem bár gyermekem még nincs és nekem jó emlék maradt a házimunka és ha lesz gyerekem ugyanígy lesz nevelve. 25L
2010. aug. 16. 13:34
 4/22 anonim ***** válasza:
90%
Bár nekem még nincs nagy gyerekem, és így tapasztalatom sem, de úgy gondolom, hogy annak idején velem jól csinálták a szüleim: A szobámat termésetesen magamnak kellett takarítani (egy idő után nem is örültem volna, ha más pakolássza a cuccaimat...:)), hetente porszívóztunk, ez nem volt megadva, hogy ki csinálja (van egy bátyám), ugyanúgy anya vagy apa is megcsinálta, ha nekünk épp más elfoglaltságunk volt. A mosogatás szintén így ment, mindegy, hogy ki csinálta, csak legyen meg!:) Szerintem ne stresszelj ezen, a leírtakból az látszik, hogy te biztosan nem fogod "terrorizálni" a lányaidat a takarítással!
2010. aug. 16. 13:35
 5/22 anonim ***** válasza:
83%

Mindennap kell házimunka, elvégre az életre szeretnéd nevelni őket

persze mindez kiskorban lehet játékos házimunka

az ovisok az óvodában si elpakolnak maguk után, így egyértelmű, hog yjáték után pakoljon össze!

mi is így voltunk nevelve és mi is így fogunk nevelni!

HA nagyobb akkor segíthet bármiben autómosás/ablak mosás/ főzés, takarítás stb.. de nem kell azért rápasszolni mindent teljesen

inkább csak a segítsen....

ahogy nagyobb lesz úgy fogj atudni egyre jobban mit/hogyan kell és akkor önállan is tudja majd

én ezermester típusú ember vagyok és 6 éve skoromban már azt si tudtam a kocsin hogy kell kereket cserélni, hogy kell felmosni stb... mert érdekelt!

2010. aug. 16. 13:35
 6/22 anonim ***** válasza:
Nos,ez érdekes,anya is hasonló kaliber,mint a tiéd,én is ebben nőttem fel,de nem bánom,örülök,hogy nekem sosem kell elnézést kérni a kupiért,vagy szégyenkezni ha vendég jön,mert anya megtanított.Szerintem is jó az,amit kitaláltál,működni fog,szeretni fogják,mert örülnek,hogy segíthetnek,azt minden gyerek szeret,és unalmas sem lesz,mert ők választanak.
2010. aug. 16. 13:36
 7/22 anonim válasza:
86%

Én ugyan még gyereknek számítok. (Lány/17) De ha nem gond válaszolok. Én nagyon szívesen segítek itthon, de csak ha nincs itthon senki. Ugyanis akkor folyamatosan megy hogy csináld már, csináld már nem csinálod elég jól. Nem szabad sürgetni, különben elmegy a kedvünk. Ha hibázunk, nem egyből kiabálni, hanem elmagyarázni hol hibáztunk. Némi mosogatást, felseprést, felmosást, később akár porszívózást, természetesen a saját szobájának rendbetartását nyugodtan elvárhatja tőlük :) Teregetés, esetleg tiszta ruha beszedési is akár. Én személy szerint kerti munkát utálok végezni, így ha lehet inkább bent segítek. Szóval apróbb dolgokat lehet velük csináltatni. Míg kicsik, addig pedig oda lehet hívni sütögtni, hagy segítsenek örömmel fogják csinálni. Később rájuk lehet bízni tésztát főzni pl. :)

Remélem hasznos volt valamennyire a válaszom. :)

2010. aug. 16. 13:37
 8/22 anonim ***** válasza:
75%

Ne haragudj, de a soraidat olvasva anyád nem tisztaságmániás volt, hanem takarítógépet csinált a saját gyerekeiből....

Nade, a kérdésre is válaszolva. Már pici kortól apróságokban adj neki íránymutatást, a kis egyévesnek is. Az én fiam 15 hónapos, szétpakol mindent, de utána a szeme láttára visszapakolok. Eredmény? Ő is próbálgatja visszatenni. Még nem igazán megy, mert elkezdi, aztán újra pakol ki mindent, de van egyfajta "feladatérzete" már. A nagyobbiknak is korának megfelelően lehet adni feladatokat, nagyon jó hogy összepakol a szobájában, később be lehet vonni a főzésbe, mosogatásba, JÁTÉKOSAN. Ne kötelességnek érezze, hanem segítségnek, és bőven dicsérd meg érte, ha segít. Érdemes ezekbe folyamatosan bevonni, de meghagyni a játékra is az időt. Nem kell kis takarítóegységgé kinevelni, de azért találja meg majd a porszívót, vagy tudja berakni később a mosógépbe a ruhákat, vagy épp kiteregetni.

Szerintem jó írányban neveled őket, a leírásod alapján!

2010. aug. 16. 13:38
 9/22 anonim ***** válasza:
76%
tökéletes elgondolás. remélem sikerül majd kiviteleznetek és aranyos, segítőkész gyerekeid lesznek. :) én is hasonlóan tervezem, majd elválik, mit sikerül megvalósítani belőle
2010. aug. 16. 13:44
 10/22 anonim ***** válasza:

Szia!

Sajnálom,hogy így alakult a fiatalkorod.Ez nem a legjobb elfoglaltság az embernek,anyukádat lehet,hogy dokihoz kellet volna vinni,de ez már mindegy:)

Ha már ilyeneken agyalsz,akkor nem elszel olyan rossz anya szerintem.

Az én véleményem,hogy az alap dolgokat igenis ismerniük kell a 3 éveseknek is.Pl nem szemetelünk se otthon,se máshol,nem dobáljuk az ételt,nem törjük el a játékokat, játék után (legalább este) a játékokat elrakjuk(kisebb korban együtt a szülőkkel),nem szemtelenkedünk,nem koszoljuk össze a dolgokat feleslegesen ...

Idősebb korban már szerintem be lehet vonni a gyereket kicsit a takarításban(még élvezhetik is,hogy segíthetnek az anyukájuknak).Pl rendrakás,törölgetés,mosógépbe segíteni bepakolni,együtt eltörölgetni és elpakolni,ilyen kisebb dolgokra gondolok.De ennyi idősen engem már anyukám tanított arra is,hogy hogy takarítsam a szobámat,hogy porszívózzak stb.

Olyan 13 éves korban már ezeket lehet egyedül is csinálni a gyermeknek,mert ezek azért nem nagy munkák,de a saját szoba takarítása és a hetente kiporszívózása a minimum. Azon kívül én majd úgy szeretném,hogy ennyi idős korban a gyerek választhat,hogy mikro mit szeretne csinálni.Mondok pár feladatot és eldöntheti,hogy aznap pl virágot szeretne öntözni,kint összesöpörni,mosogatni vagy esetleg teregetni...Minden nap egy kisebb feladatot választhat és ha megcsinálja a feladatot,akkor hétvégén kap valami játékot.Engem anyukám ugyan így nevelt és szerintem jó módszer.Így a gyerek megtanulja mit kell csinálni,hogy kell viselkedni és a jól viselkedésért kap valamit.ja és ezzel azt is tudatosítani lehet,hogy nem kap minden nap csak úgy valamit a boltban.Én pl,ha boltba mentünk csak olyan dolgot választhattam ami egészséges.Hétvégén meg kaptam édességet vagy játékot vagy elmentünk valami gyerekes helyre=) Én se akarom amjd arra ösztönözni a gyerekemet,hogy hisztivel akármit megkap majd akárhol.Kisebb korban sem (2-3)fogok engedni a hisztinek...de ez is már teljesen nevelés kérdése,mert ha nincs rászoktatva a gyerek,akkor nem is fog üvölteni...

Hát én valahogy így gondolom=D

2010. aug. 16. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!