A családi háttér milyen mértékben befolyásolja valakinek a továbbtanulási esélyeit?
Szerintem nagy mértékben. Nem vagyok egy tehetséges fiatal, de azáltal hogy a szüleim fizetik a tandíjat, egész életemben fizették a különórákat, hordtak ide-oda nyelvet tanulni, és az albérletem is ők fizetik az egyetem közelében, biztosítják nekem a könnyebb utat a diploma és ezáltal egy jó végzettség felé.
Azok a szaktársak akik meggebednek hogy tudjanak fizetni mindent rengetegen kibuktak, nem volt idejük tanulni meló mellett
"Ha otthon nem támogatnak orvosi vagy műszaki szakot úgy kilőheted, ahogy van, mert kb. ideje nincs az embernek mellette dolgozni"
ez így van! plusz a könyvek is baromi drágák, és nem opcionálisak.
23-as vagyok én pszichológiát tanulok. Azt gondolom az orvosira csak nagyon kevesek valók, ott ha nem dolgozol is nagyon nehéz bent maradni, iszonyatos mennyiségű anyagot kell elsajátítani. Nyilván támogatás nélkül nem megy. De pl volt egy osztálytársam (nagyon nyomtatták szülők, tanárok mindenki) végig kitűnő volt, felvették orvosira első évben kibukott, pedig őt támogatták utána elment nővérnek.
Volt egy ált.iskolás osztálytársam tanár szülőkkel, mondanom sem kell végig 5 volt ő is, anyuci,apuci tolta. Azóta eltelt majd 10 év semmi sem lett az illetöből. Ő meg pont a fordítottja valakit túl hypeolnak és valójában a képességei 0-k.
"Ő meg pont a fordítottja valakit túl hypeolnak és valójában a képességei 0-k."
ilyen nálunk is volt, ha jól tudom 3 egyetemet járt meg, bme mérnökinfó volt az első, a vége valami gazdasági fősuli lett
Gyakorló szülőként a saját véleményem az, hog yamannyiben nincs meg az ambícója a gyereknek, úgy teljesen mindegy. Egyik gyermekem szorgalmas, mindig is tovább szeretett volna tanulni, csinálja is. A másikban semmi szorgalom nincs, nem tudom motiválni sem, pillanatnyilag egyáltalán nem mutat majlandóságot a továbbtanulásra.
Az kétségtelen tény, hogy ha nem preferálja a szülő a továbbtanulást, illetve pénzügyi vagy egyéb ok miatt nehézségek vannak, az egyáltalán nem segíti a gyereket, de jó hozzáállással és megfelelően megalapozott alaptanulmányokkal nem reménytelen dolog. Persze az sem mindegy, hogy mennyire "sztár szakon" szeretne valaki továbbtanulni, de ez már végképpen független szerintem a családi háttértől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!