Helyes, hogy a családok már gyerekkortól kezdve bizonyos társadalmi rétegek gyerekeit kizárják a köreikből?
Magyarázatként egy példa: Itt arra gondolok, hogy nálunk mindenkinek volt diplomája, és már általános iskolában szóltak a szüleim, hogy XY-nal ne barátkozzak, mert a szülei például szakmunkások.
Ugyanakkor szerintem a szakmunkások is "leszólják" az értelmiségieket, és azt mondják a gyereknek, ne barátkozz VZ-vel kisfiam, mert az a család nem fog befogadni, h.lye sznobok.
Ezzel elindul mindkét család a kasztosodás felé.
Mi a véleményetek?
Dehogy helyes, nagyon gáz! Sajnos az én anyámban is van ilyen hajlam, mondjuk nem olyan nyíltan, de azt próbálta kommunikálni felém, hogy a hozzám hasonlóakkal barátkozzak (ált. isk. alsó tagozat). Mi egy jó anyagi körülmények között élő, látszólag (!) rendezett család voltunk, én az az eminens, kis szőke kislány voltam. Elsőben összehaverkodtam egy lánnyal, aki másodszorra járta az első osztályt, akkor folyton b*sztatott anyám, hogy ne barátkozzak egy bukott szamárral (sic!) osztályelső létemre. (A lány nem élt olyan jó anyagi körülmények között, mint mi.)
Aztán volt még egy olyan, hogy volt egy cigány osztálytársnőnk, a tanító néni egyszer mondta, mikor nem volt ott a lány, hogy játsszunk vele is szünetekben, meg hogy ők nagyon szegények. Mi ezzel a barátnőmmel játszottunk a lánnyal egyik szünetben, tesóm meglátta és elmondta anyámnak. Ő meg nagyon leb*szott emiatt, hogy miért játszom cigányokkal (7 éves voltam).
Amúgy nagyon nehéz kérdés ez, én most 25 éves vagyok, és egyelőre kanyarban sincs a családtervezés, de ha egyszer eljutok odáig, nem tudom, mit fogok tenni. Mert én nagyon helytelenítem, amit anyám művelt (belém nevelnie szerencsére nem sikerült az előítéleteket), de ha az én gyerekem fog ilyen szituba kerülni, félek, én is úgy viselkednék, mint a saját anyám anno.
Egyébként egész gyerekkorom, kamaszkorom azzal telt, hogy cseszegetett, kivel barátkozom, soha nem volt jó senki, haragudtam is rá sokáig.
Matematikus valószínűbb, hogy tehetséges vagy színész vagy grafikus, mint az ilyen sablonszakmák -ra válaszom:
Apu élelmiszeripari gépeket tervez az Univernek például. Gondolj erre, amikor egy terméket leveszel a polcról.
Te képes lennél erre?
Lehet, hogy mindenki azt írja, hogy a személyiséget kell megnézni, de én csak azt látom magam körül, hogy a kirekesztés létezik. Ráadásul mint mondtam a szakmunkások sem fogadnak maguk közé egy egyetemi diplomást, mert nem tudnak vele mit kezdeni.
10:01-nek mondanám: van benne valami, amit mondasz (nyilván erősen sarkítottál a kontraszt kedvéért), de azt mondom, hogy létezik szerintem kivétel. Az a fajta szobafestő, akit te írtál, az az lehetett, hogy aki tényleg hülye és tahó volt kamaszkorában, és a befogadó suliba vették csak fel. (Az ilyenek miatt van rossz vélemény a szakmunkásokról.)
Na de van azért olyan is, aki azért megy asztalosnak pl., mert minden vágya az, hogy asztalos legyen. Attól még lehet olyan szellemi színvonalon, hogy méltó társa lehessen egy jogásznak.
Mondjuk, még nem találkoztam ilyen párral a környezetemben, de mért ne működhetne? Van is ilyen kérdés itt a GYK-n.
Na, bocs a kis offolásért, én is várom amúgy a véleményeket az eredeti kérdésről. Mindenesetre én biztos nem fogom ezt tenni a gyerekemmel, ha majd egyszer lesz (legalábbis remélem).
25/L
Engem is ez érdekel, hogy kénytelenek leszünk- e a saját gyerekeinkbe is belenevelni az előítéleteket?
Még általános iskolában lehet, hogy nem lényeg, de később biztos, hogy sor kerül a kasztba terelgetésre.
Szerintem a foglalkozásokhoz és szakmákhoz életmódbeli különbségek is társulnak.
Elég unalmas egy történelem szakos tanárnak, ha a társa nem érti, hogy miről beszél, mert mondjuk egész nap egy gyárban áll és a csomagológépet ellenőrzi. Amíg ott áll, addig nem tud Napóleonról olvasni, tehát nem tud este miről beszélgetni a feleségével.
Tehát te biológus vagy a feleséged történelmet tanít?
Akkor miért nem választottál például pincérnőt vagy takarítónőt. Ez itt a kérdés kezdettől fogva?
Takarítónő aztán minden munkahelyen van, nem nehéz megismerni őket, ráadásul sok a fiatal!
Nem helyes, de ez van. Sajnos a mi családunkban is már óvodáskorom óta belém sulykolták, hogy ne barátkozzam a) mezőgazdasággal foglalkozó család gyerekével b)szegénnyel c)bolti eladó gyerekével d)romával és még sorolhatnám. Főleg a nagymamám volt ilyen, mindenkitől eltiltott. Elég sznobnak neveltek, kimért lettem, kicsit rideg. Nem tudom, hogy ezzel jót tettek-e nekem vagy rosszat. Az biztos, hogy a barátaimat megválogatom, de talán túlzottan kritikus lettem.
20L
A szüleim szakmunkások, én is az vagyok.
Párom diplomás informatikus, a szülei szintén diplomások.
Sosem szóltak meg engem, néha én érzem hülyén magam ...
Jövőre lesz az esküvőnk.
Vajon milyenek lesznek a gyermekeink?
26/N
Azzal, hogy a szüleid elmarnak mellőled mindenkit, csak azt érik el, hogy nehezen fogsz barátkozni, ill. a hátuk mögött sunyi módon teszed majd, és meg fogsz tanulni hazudni nekik és később majd mikor a pasidat is ők akarják megválasztani, majd jól elidegenedsz tőlük és utálni fogod őket.
Bár az is lehet hogy papucs vagy és beletörődsz a sorsodba.
Most jól le fogsz pontozni, de így van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!