Helyes, hogy a családok már gyerekkortól kezdve bizonyos társadalmi rétegek gyerekeit kizárják a köreikből?
Magyarázatként egy példa: Itt arra gondolok, hogy nálunk mindenkinek volt diplomája, és már általános iskolában szóltak a szüleim, hogy XY-nal ne barátkozzak, mert a szülei például szakmunkások.
Ugyanakkor szerintem a szakmunkások is "leszólják" az értelmiségieket, és azt mondják a gyereknek, ne barátkozz VZ-vel kisfiam, mert az a család nem fog befogadni, h.lye sznobok.
Ezzel elindul mindkét család a kasztosodás felé.
Mi a véleményetek?
Nálunk ilyen hála nem volt. Nem tartom jónak. Inkább azt néznék, hogy ki milyen ember, az sokkal fontosabb.
Én szakmunkás leszek (szakács) párom meg diplomás (informatikus).
20/L
Szerinted ha egy családban a szülő szakmunkás,
akkor a gyereke nem lehet diplomás?
Bocsi, de ez elég nagy baromság. Ez nem így működik.
Tudnék rá ellenpéldákat mondani.
Így direkte nem helyes.
Az elkülönülés úgyis megtörténik, mégpedig a szokások, életvitel, érdeklődési kör mentén.
De az eszembe se jutna, hogy a gyerekemet befolyásoljam a barátai megválasztásában, különösen szülei foglalkozását figyelembe véve.
Bár bevallom, nehezemre esik uralkodni magamon amikor a barátkozni akaró az ÉN normáimnak nem megfelelően viselkedik. Van olyan is, amikor a szülő nevelési elveit nem tudom elfogadni.
De erre a gyerekemnek kell rájönni, saját tapasztalataiból tanulni, annak alapján, amilyen normát otthon elsajátít.
Apu élelmiszeripari gépeket tervező mérnök, anyu jogász.
Ne kezdjetek el anyázni a jogászokra, mert engem ez sértene.
Szeretem a szüleimet.
Azt látom, hogy a szakmával rendelkező szülő sem törekszik a barátkozásra.
Nekem is diplomások a szüleim, de nem ilyen kirekesztőek. Ez nem a diplomáról szól, hanem, hogy diszkriminitívak.
Nem homofóbok, vagy rasszisták is?
Amikor kicsi voltam, összebarátkoztam egy lánnyal az oviban. Szerettem vele játszani, voltam náluk is sokszor stb.
Aztán ahogy a barátnőm nagyobb lett, megmondta neki az anyja, hogy ne barátkozzon velem, mert mi szegények vagyunk, ők meg gazdagok.:(
Én azóta utálom ezt a lányt... mert szerinte csak az érdemli meg az ő barátságát, akinek a szülei nagyon gazdagok. A pasiját is ez alapján választotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!