Mennyire egészséges ha családon belül egyátalán nem tolerálják a káromkodást?
Ha már a hülye meg a sz@r szóért is kiakad valaki, az gáz, főleg ha nem az a szavajárása, akitől hallja.
Ugyanakkor az emberből indulatból időnként kicsúszik egy-egy k.... életbe, vagy b+ meg például, ha valaki ezeken is kiakad, az sem normális.
Na de a másik véglet is idegesítő, akinek minden mondatrésze ba..+-el, vagy g...-vel végződik, mert ez viszont már abszolút primitívségre vall.
Szóba került a vallásosság... én keresztény vagyok, engem alapvetően Isten meg a szent dolgok gyalázása idegesít (és ezt nem is szoktam éppen e miatt), ezeket még ritkán, és indulatból sem szeretem . Valamint más hozzátartozójának a szidása sem fér bele az nálam. De a többi csúnya szó, ha nem azok használatán van a hangsúly, nem zavar (ahogy kifejtettem feljebb).
Olyan mértékben, mint ami a te családodban történik, nem egészséges. Azt azért szerintem bármelyik gondolkodásra képes ember elismerheti, hogy aközött, hogy az ember minden második szava káromkodás, és hogy néha-néha kicsúszik egy b@zdmeg, és a szexről sem virágnyelven beszélsz, oltári nagy különbség van.
Én ugyanilyen családban nőttem fel, és alapvetően hasonlóan gondolkozok a káromkodásról, mint te, nem csinálom mindig, de nem is tartom főbenjáró bűnnek. Alapvetően nem vagyok egy agresszív ember, de csomó düh és frusztráció gyűlt fel bennem azért, hogy folyamatosan cenzúráznom kellett magam, és hogyha megbántottak, és véletlenül kicsúszott valami "nem oda illő", akkor jobban figyeltek a szóhasználatomra, mint az érzéseimre (szerintem érthető, hogy egy ilyen szituáció senkinek sem esik jól). Az pedig, hogy beront a szobádba, amikor a barátnőddel van, iszonyatosan sérti a magánszférádat, és baromira nem egészséges. Sőt, beteg.
Én azt javaslom, hogy tarts ki, már csak 1-2 év, mire elmehetsz egyetemre/leválhatsz a szülőkről, addig ha a barátnőddel vagy, menjetek inkább hozzá, úgyis látta, anyád milyen, szerintem meg fogja érteni. :D Nekem is a környezetváltozás segített, hihetetlenül felszabadító volt, és neked is az lesz! (Azoknak meg, akik szerint ha valaki káromkodik, nem lehet értelmes nyelvhasználó, mellékesen megjegyzem, hogy jelenleg irodalomtudományi doktorin vagyok, mellette pedig fordítok, szóval nem egy szotyit köpködő utcakölyök lett belőlem, aki 400 szót, ha tud az anyanyelvén, és az is szleng.)
A káromkodás vagy a trágár szavak használata kizárólag megszokás kérdése!
Nevetséges, hogy valaki elfojtásként tekintsen arra, hogy szülei tiltják neki a csúnya szavak használatát. Természetesen csak akkor hiteles a szülők tiltása, ha ők maguk sem használnak ilyeneket.
Kérdező, valószínűleg anyukád sem venné rossz néven, ha olyat mondanál indulatodban, hogy "a nemjóját", "a betyár mindenségit". Hogyha nem a nemi szerved, hanem a hócipőd lenne tele valamivel. Ha nem "a k.... életbe" hanem "a jó életbe" kifejezés hagyja el a szádat, vagy "a pi..ába" helyett "a pokolba".
Tehát még az sem igaz, hogy nem tudsz káromkodni, indulatot kifejezni. Igen lehet, csak nyomdafestéket tűrő szavakkal, nem pedig nyomdafestéket nem tűrőkkel.
Az pedig egyenes nevetséges, hogy a szexről a "csajoddal" (barátnőddel, kedveseddel, szíved választottjával) nem tudsz vulgáris kifejezések nélkül "tök természetesen" beszélni. A nemi életben is minden testrésznek és cselekvésnek megvannak a kulturált megnevezései. Ha ezeket nem ismered, bővítsd szókincsedet!
Keveritek a trágár beszédet a káromkodással.
Káromkodás:
- Istennek szidása, szidalmazása.
Ha valaki vallásos, akkor nem teszi, hiszen minden vallás tiltja istenének/isteneinek szidását.
Ha nem vallásos, netán ateista az illető, akkor nem vall nagy elmére, ha ő az általa nem létezőnek tartottat szidja.
- Trágárkodás:
egészen más kategória.
A nemiséggel kapcsolatos "csúnya szavak" használata, ami általában szókincs hiányára utal.
Hülye pixák és buta faxok esetében természetesnek vehető.
A mindenkor és mindenütt trágárkodóknak pedig:
tenyészcsődör himbilimbije a popójába!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!