Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Túlzásba vittem? A lányomnak...

Túlzásba vittem? A lányomnak vagy nekem van igazam? 52N

Figyelt kérdés

A lányom, 19 éves, most kezdte az érettségit, tehát tanuló.

Két hete jöttem ki a kórházból, aztán majd' egy hete megint be kellett mennem. Így a lányom egyedül maradt.

Ma hazajöttem, aztán rövidesen, miután megvolt a kipakolás, előjött lányom azzal, hogy a maradék 6 ezerből a bérletpénzt elveszi, mert ma jár le, holnap pedig mennek a tankönyvekért.

Mondta, hogy kell vennie néhány dolgot, és csak 20 ezres van itthon, kisebb nincs, csak néhány száz forintos a dobozkában. Teljesen kiakadtam, hogy mi az, hogy közel egy hétre nem vagyok itthon és 14 ezer forint nincs meg. Elkezdte sorolni, hogy vett betétet, ami ezer forint, vett nekem ételt a kórházba (zöldségek, kisebb vaj, olcsó felvágott, egy cukormentes joghurt és még valami), ez kétszer játszódott el, mert ugye látogatási tilalom van, több napra hozott. Továbbá vett itthonra is néhány dolgot, bár nagyrészt minden van, a fagyasztóban darálthús, egyéb hús, szekrényben tészta, kenyér, így leginkább 200 Ft-s instant levest, amit olykor szokott enni. Ezen kívül bement a papírírószerbe, mert kellett még három füzet, aminek darabja 600 körül van, jobb minőségű, nem megy szét könnyen, szebb is, és néhány tollat, és még wc papírt.

Nem rendelt semmit, nem vett ruhát, nem ült be kávézni, se semmi, mégis elment így 14 ezer. Idegesen, szinte már kiabálva jött ki belőlem, hogy többet nem nyúlhat a pénzhez, és biztos mást is vett, mert így nem igaz, hogy ennyit költött. Nem szokása hazudni, csak egyszerűen irreálisan soknak tartom.

A lányom mondta, teljesen kikelve magából, vágta hozzám, hogy semmi olyat nem vett, amit nem szokott, mert tudja, hogy kimaradtam a munkából, és nem, nem adtam oda neki a bérletpénzt, bármennyire is úgy emlékszem, és "Szépen kérlek, anya, hagyj már békén, ne cse**egess állandóan, mindenért!".

Én nem cse**egetem, csak nevelem, mert ha ne ad isten feldobom a talpam, ő szilárdan állítja, hogy be tudja osztani a pénzt, mégis elment hipp-hopp 14 ezer úgy, hogy nem látok itthon látható "nyomot".

Felajánlotta, hogy megy estire, nappal 4-6 órában dolgozik, aztán iskola, szabadidejében meg tanulás, de mondtam neki, hogy nem kell, semmi szükség erre, legyen még gyerek, ne dolgozzon, ez az én feladatom. Ő csak tanuljon.

Kérdésem lényege, hogy nekem van igazam vagy neki? Túlzásba vittem vagy tényleg rosszul csinálta? Faggattam tovább, hogy mire ment el, de - továbbra is ingerülten, de visszafogva magát - mondta, nem tudja, ezer felé áll a feje a koránkelés, az új osztálytársak, környezet miatt és miattam is, mert mikor kórházban, mikor nem... Elhiszem, hogy nehéz, de azért az iskola nem munkahely, hogy 12 óráznia kellene, ezért nap végére azt sem tudja, hol van a feje.

2020. szept. 3. 14:43
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 101/126 anonim ***** válasza:
95%

A #33-asban ezt írod: "Mindig elmondtam a hibáit" ... és az erősségeit? Hányszor dícsérted meg, ha valamit jól csinált? Megmutattad neki, hogyan közlekedjen, ha bizonytalan? Hogyan tanítottad meg a pénz kezelésére? Az nem tanítás, hogy együtt vásárolsz vele. Lehetne, de önmagában nem az, ahhoz több kell. Miért nem nyitottál neki kisebb korában Junior bankszámlát, amire kaphatott volna némi pénzt minden hónapban, megtanulta volna a bankkártya használatát is. Miért várod el egy 19 éves alig felnőtt gyerektől (szándékos képzavar!), hogy tudjon kezelni egy olyan helyzetet, tudjon helytállni, amilyenben még soha nem volt és nem lett neki megtanítva, elmagyarázva.

Ott áll szerencsétlen 19 évesen, az anyja kórházba kerül, nyilván aggódik. Közben kezdődik az érettségizős éve úgy, hogy az előző tanév egy kalap car volt a bezárás miatt, nagyjából mindenhol le vannak maradva szinte mindennel, iszonyatos hajtás lesz ez a tanév, kilátástalan az egész, mert bármikor újra leállhatnak. Stressz, aggódás, bizonytalanság egy olyan emberkén, akinek eddig tulajdonképpen soha nem kellett komolyabb nehézségekkel szembenézni.

Mindezek után pedig hazajössz a kórházből, végre megkönnyebbülhetne, hogy legalább már arra nem kell figyelnie, te meg lecseszed egy olyan dologért, amibe még egy tapasztalt háziasszony is beleesik néha: "mi a francra ment már el megint 14 ezer, amikor alig vettem valamit". Ha ennyire nem bíztál benne és/vagy nagyon meg kell fogni most a pénzt, akkor miért nem beszéltétek meg, hogy minden vásárlás előtt beszéljetek, megmondod, hogy mondjuk 2 termék közül melyiket válassza, illetve tegye el a blokkot.

Összegezve: nagyon nincs igazad, mielőbb kérj bocsánatot a lányodtól. A jövőben pedig nem ártana kicsit dícsérni is. Pl. most azért, hogy milyen ügyesen intézett mindent, pedig a sulikezdés mellett még a kórházba is kellett rohangálnia hozzád. Legyél már végre ANYA. Mert eddig nem voltál az.

2020. szept. 3. 20:19
 102/126 anonim ***** válasza:
93%
Nyugi, nem kell sokáig költened rá a "pénzedet". 1-2 év múlva már csak nagy ünnepeken látod, te meg azért fogsz ide irkálni, hogy a lányod, mikor már pénzt keresett, ahelyett, hogy odaadta volna, különköltözött, a hálátlan.
2020. szept. 3. 20:20
 103/126 anonim ***** válasza:
92%
Nem olvastam végig. De bakker. 14 ezer a szombati ebédünk volt. Ne vicceljünk már. Tök jól csinálta a kiscsaj.
2020. szept. 3. 20:43
 104/126 anonim ***** válasza:
91%
Ezt akartam én is mondani, miben jobb a paprikás krumpli? Ugyanolyan sózott szénhidrátbomba, mint az instant szarok.
2020. szept. 3. 20:51
 105/126 anonim ***** válasza:
76%
Addasdel vele a porosodoszobabiciklit. Zobbet hozna kint 14.000.
2020. szept. 3. 21:10
 106/126 anonim ***** válasza:
92%
Jesszusom. Azt hittem 100 ezret 'vert el' egy hét alatt. Ne viccelj már kérdezo. Durván tulkaptad szerencsétlent. 14 ezert Ft semmi egy hétre, főleg, hogy a felsoroltak simán lehet ennyi. Kérj tőle gyorsan bocsánatot.
2020. szept. 3. 21:18
 107/126 anonim ***** válasza:
89%
Most nem tudom eldönteni, hogy a kérdező helikopter szülő vagy nem. De arra hajlok, hogy igen.
2020. szept. 3. 21:21
 108/126 anonim ***** válasza:
88%
Gondolom betegség alatt azért táppénzt kapsz nem? Tehát van azért bevételed. Egyébként én se sokallom 1 hétre a 14 ezret, ennyi elmegy 2-3 nap alatt is simán a boltban.
2020. szept. 3. 21:33
 109/126 anonim ***** válasza:
75%
14 ezer forint nem nagy pénz, főleg ha két hétig abból oldotta meg a kaját ...
2020. szept. 3. 22:04
 110/126 anonim ***** válasza:
84%

"Akkor azt is árulja el nekem egy okos ember, hogy otthon a kaja, egy kereset van, én most nem tudok dolgozni, a tartalékból meg megy le, és ne legyek kiakadva, hogy fölöslegesen ment el pénz?"

Nem fölöslegesen. Élelmiszerre meg női higiéniai termékekre költötte.

"Én is annyira, de annyira szívesen ennék pizzát, instant levest meg minden egészségtelen, műanyag szutykot, mégsem teszem, hanem zöldség levest és paprikás krumpli, hogy kevesebb fogyjon a pénzből."

Jééézusom! Még ha egész héten borjúhúst evett volna, és hozzá elfogyasztott volna egy üveg szekszárdi kékfrankost Takler pincészetéből, majd desszertként minden nap 2-3 tortaszeletet!

De az instant leves meg a pizza a dőzsölés és pazarlás?

És egyébként is! A nyitókérdésedben még az volt a feltételezésed, hogy a lányod nem élelmiszerre költötte, hanem valami olyasmire, amit titkol előled. Most már így a 100. válasz környékén te sem vitatod, hogy élelmiszerre, csak szerinted lehetett volna olcsóbban is.

Szerintem meg örülj, hogy nem olyan típus, aki beszabadult volna egy plázába. Ha vett volna 3-4 márkás pólót, 2 nadrágot, 1 pulóvert, 3 Triumph bugyit + melltartót, néhány minőségi harisnyát..... szerinted mennyi lenne ennek az egyenlege????

2020. szept. 3. 22:43
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!