Mi lesz a temetésekkel?
Fogadd részvétem anyukád miatt!
Sajnos szerintem addigra nem lehet, és nem is érdemes nagy létszámú temetést "szervezni". Esetleg ha már elmúlt ez az egész őrület, akkor utólag lehet szervezni a sírjához a rokonok, barátok, ismerősök részére egy búcsúztatót a sír mellé.
Fogadd részvétemet.
Gondolom urnás temetésről van szó, mert koporsósnál nemigen merülhet föl halasztás (addig hűteni kéne a holttestet). Urnás temetésnél viszont nincs közegészségügyi akadálya a halasztásnak.
Orvos ismerősökkel beszélgettem hétfőn: május végéig, június első feléig várhatók ezek a mindennapokat érintő korlátozások - persze óvatos optimizmussal. Számítani kell arra is, hogy a korlátozásokat nem egyszerre oldják föl, hanem fokozatosan. Én arra tippelnék, hogy ha semmi váratlan nem jön közbe, akkor június végén, júliusban már nem lenne akadálya egy tetszőleges létszámmal megtartott temetésnek. Természetesen ez nem bizonyosság, inkább óvatosan optimista feltételezés.
Pszichológustól olvastam olyat, hogy a gyászfolyamatnak lényeges része a temetés. Mintegy lezárja a gyász első szakaszát és segít a szeretett személy hiányának feldolgozásában. Mérlegelned kéne, hogy neked és családtagjaidnak lelkileg mi a jobb: várni a temetéssel, hogy akkor együtt lehess mindazokkal, akik gyászodban támaszt nyújthatnak, vagy lezárni a temetéssel a gyász első szakaszát, hogy mihamarabb fel tudjátok dolgozni édesanyád hiányát.
Ha a tervezett időpontban, szűk körben megtartjátok a temetést, akkor aki normál viszonyok között eljött volna, az egyénileg felkeresheti a sírt. Pl. most én sem megyek el egy nemrég elhunyt ismerősöm temetésére, de fölmerült bennem, hogy jövő héten kilátogatok a temetőbe és felkeresem a sírját.
Ha marad az eredeti időpont, akkor szerintem vagy ne írd ki, vagy írd melléje, hogy a járványhelyzet miatt nem akarod, hogy eljöjjenek. De megteheted azt is, hogy utólag értesíted őket arról, hogy megtörtént a temetés.
Tényleg nem könnyű kérdés, magam sem tudom, elhalasztanám, vagy megtartanám április elején.
Mi van, ha nem lesznek sokan, főleg járvány idején?
Ez nem népszerűségi verseny.
A nagynénémnél is többre számítottunk, de összevissza volt minden, azt se tudtuk, mikor lesz kész hamvasztás, mire kérhetünk időpontot, onnantól fogva meg pár napra lett, sokan nem is tudták, pedig sokan szerették. DE sokkal jobb érzés volt utána, egy lezárás, hogy nem kell már attól a naptól rettegni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!