Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az egyik barátnőm emberi...

Az egyik barátnőm emberi roncs, hogy segíthetnék rajta?

Figyelt kérdés

18 éves lány, és olyan mély depresszióban van, amiből sehogy sem tudom kirángatni, az elmúlt 4 év alatt pedig csak rosszabbodott a helyzet.

Az apukája neveli őt és három testvérét. Lassan már minden második mondata az, hogy "én egy szar ember vagyok", "meg kellene halnom", "engem mindenki utál", "csak az én életem szar", "nekem már úgyis mindegy". Ha valamiben nem értesz egyet vele, megsértődik. Ha neked sikerül valami, nemhogy veled örülne, hanem megsértődik. mindenért csak morog, mert vele mindenki gonosz, mindenki szemét, mindenki csak ártani akar neki.

Nemrég belépett MSN-re:

Ő: Szia!

Ő: Jó, látom, zavarlak, akkor megyek.

(Tegyük hozzá, szerintem leírta a köszönést, már kezdett is bele a második mondatba. Annyi időm se volt, hogy észrevegyem, írt.)

Én: Hello! Miért zavarnál?

Ő: Jó hagyjál már! Persze, megint én vagyok a szemét.

Én: Nem értelek. Mondtam egy szóval is, hogy zavarnál?

Ő: Hagyjuk már megint kezded! midig csak neked van igazad, tudom, nem tehetek róla, hogy ilyen szrnak születtem.

Én: Ezt itt hagyjuk abba.

Ő: Jah, bocs, már megint minden az én hibám, Nem is szólok hozzád.

Hajaj...egy óráig kellett könyörögnöm, hogy ha velem beszél, akkor hagyja abba ezt az önostorozó stílust. Már az is baj volt, amikor azt mondtam neki, hogy nem utálom, és hogy szerintem nem szar ember.

Jó, én elhiszem, hogy nem könnyű az élete, ezt megértem, de másnak sem az, rajta kívül mégsem ismerek egyetlen ilyen embert sem. Régen voltak barátai, mára már mindenkit elűzött maga mellől. Egyszerűen senki nem bír megmaradni, mert állandóan panaszkodik, nem lehet vele egy jót beszélgetni, mert fél perc után benyög valamit arról, hogy milyen nehéz neki.

Az igazi gond az,hogy nem is akar változtatni. Számtalanszor próbáltam rávenni, hogy változtasson, de mihelyst belekezdtem, épp csak megemlítettem, hogy másnak is nehéz az élete, azonnal ott hagyott, elkezdett kiabálni, dühbe gurult. Milliószor kértem, mondtam szépen, csúnyán, már-már könyörögtem, de egyszerűen azt sem hagyja, hogy végigmondjam ,amit akarok, nem hallgat meg senkit. Lassan már én vagyok a hibás, amiért normális életet tudok élni, ő meg nem.

Úgy véli, hogy ő a világ áldozata, és nem hajlandó kilépni a mártírszerepből, mert akkor nem sajnáltathatná magát. De közben észre sem veszi, hogy mindenki eltávolodik tőle.

Már is akart vele beszélni, de semmire nem jutott. Én vagyok az egyetlen ember, aki még mellette áll. járt pszichológushoz is egy hónapig (nem magától ment, betegség miatt küldték el), de ott hagyta dokit, merthogy rajta nem tud segíteni.

Mit tehetnék még? Írjak neki levelet? Nem tudok vele beszélni, mert egyszerűen nem hallgat végig, mindent leszar, és NEM AKAR változtatni. Én pedig látom, hogy sodródik a semmi felé, mert így nem kell még dolgozni sem sehova...

Hogyan segíthetnék még neki?

2010. júl. 20. 15:37
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Javasolom, hogy nézzétek meg "A bal lábam" című filmet.

Ez a film egy sokgyerekes ír családba született fiúról szól, akinek nyaktól lefelé az egyetlen ép szerve a bal lába.

Amikor valaki panaszkodik, hogy neki milyen nehéz, pedig minden szerve ép, akkor szoktam mondani: Gondolj Christy Brownra. Ő a film főszereplője.

Mindenkinek ajánlom a film megnézését, mert szerintem zseniális...

2010. júl. 20. 16:29
 22/25 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem egy jó nagy pofon kéne neki aztán kidobni hogy álljon a saját lábán. Allergiás vagyok az ilyen mártírokra... :S
2010. júl. 20. 17:12
 23/25 anonim ***** válasza:
51%

16:29esnek!Nem lenne rossz az ötleted,tehát hogy alapvetően mindig viszonyítási pont kérdése hogy hogy kéne magunkat érezni,DE az ilyen emberek,mint ez a szegény lány is,betegek.Csak nekik nem a szerveikben van a baj,hanem a fejükben.És ezt minden pejoratív vonatkozás NÉLKÜL értem!

Tehát amikor megölik magukat és az emberek rögtön ítélkeznek hogy "dehát egészséges volt és meg sem becsülte" akkor azért nincs igazuk,mert nekik az agyukban-lelkükben lakozik a baj.

A szóban forgó lány szerintem is komoly önértékelési problémákkal küzd,lehet hogy valamilyen személyiségzavar húzódik meg a háttérben,de nem vagyok pszichológus hogy ilyen nagy szavakat használjak.Nehezíti a dolgok,hogy kamaszkorban van,ami amúgy is megvadítja őket.Nem gyerekek már,de nem is felnőttek még... ezt nehéz feldolgozni,és évekbe telik mire megtalálják a helyüket.

Valószinű hogy segítségre lenne szüksége,de ez csak akkor realizálódik,ha Ő MAGA ébred rá hogy nem stimmel valami és ő maga fog segítségért fordulni a szakemberhez.

2010. júl. 20. 18:08
 24/25 anonim ***** válasza:
51%

Utolsó vagyok....

Amit TE tudsz tenni az az,hogy NE HAGYD magára.

Sokat fog neki segíteni,ha érzi hogy mellette vagy.Ha 1000 visszautasít,akkor is.Ez fontos.

2010. júl. 20. 18:10
 25/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem anyám volt ilyen, évekig tetszelgett ebben a szerepben. Abból állt a fiatalságom, hogy mászkáltam hozzá látogatóba a pszichiátriai osztályra. Egyszer épp apámra voltak féltékenységi rohamai, de olyan betegesen, hogy órákon át szedegette a hajszálakat a földről, vagy az edit számítógépes parancsot meglátva apám kézírásával, rögtön rájött, hogy Edittel csalja, stb...stb...Én elkezdtem bőgni a kórházban, amikor újrakezdte a dilijét, nem kaptam levegőt, úgy sírtam, aztán elmondtam őt mindennek. Az agybajos betegtársai ki voltak akadva, hogy beszélhetek így vele. Elég hamar befejeztem a látogatást. Érdekes módon, ettől kezdve egyre jobban lett. Nem gyógyult meg soha egészen, de lassacskán kimászott a megcsalós rögeszméjéből. De mint mondom, nálunk az hozott nagy változást, amikor már többé nem voltam hajlandó sajnálni őt. Tulajdonképp soha többé. Igazából már a kegyetlenségig érzéketlen lettem a panaszaira, de mégis úgy érzem, ez kimozdította őt egy másik irányba. Nem erősítettem benne többé azt az érzést, hogy ő sajnálatraméltó, de a magam módján mellette álltam. Iszonyatos ember volt.
2010. júl. 20. 23:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!