Az egyik barátnőm emberi roncs, hogy segíthetnék rajta?
18 éves lány, és olyan mély depresszióban van, amiből sehogy sem tudom kirángatni, az elmúlt 4 év alatt pedig csak rosszabbodott a helyzet.
Az apukája neveli őt és három testvérét. Lassan már minden második mondata az, hogy "én egy szar ember vagyok", "meg kellene halnom", "engem mindenki utál", "csak az én életem szar", "nekem már úgyis mindegy". Ha valamiben nem értesz egyet vele, megsértődik. Ha neked sikerül valami, nemhogy veled örülne, hanem megsértődik. mindenért csak morog, mert vele mindenki gonosz, mindenki szemét, mindenki csak ártani akar neki.
Nemrég belépett MSN-re:
Ő: Szia!
Ő: Jó, látom, zavarlak, akkor megyek.
(Tegyük hozzá, szerintem leírta a köszönést, már kezdett is bele a második mondatba. Annyi időm se volt, hogy észrevegyem, írt.)
Én: Hello! Miért zavarnál?
Ő: Jó hagyjál már! Persze, megint én vagyok a szemét.
Én: Nem értelek. Mondtam egy szóval is, hogy zavarnál?
Ő: Hagyjuk már megint kezded! midig csak neked van igazad, tudom, nem tehetek róla, hogy ilyen szrnak születtem.
Én: Ezt itt hagyjuk abba.
Ő: Jah, bocs, már megint minden az én hibám, Nem is szólok hozzád.
Hajaj...egy óráig kellett könyörögnöm, hogy ha velem beszél, akkor hagyja abba ezt az önostorozó stílust. Már az is baj volt, amikor azt mondtam neki, hogy nem utálom, és hogy szerintem nem szar ember.
Jó, én elhiszem, hogy nem könnyű az élete, ezt megértem, de másnak sem az, rajta kívül mégsem ismerek egyetlen ilyen embert sem. Régen voltak barátai, mára már mindenkit elűzött maga mellől. Egyszerűen senki nem bír megmaradni, mert állandóan panaszkodik, nem lehet vele egy jót beszélgetni, mert fél perc után benyög valamit arról, hogy milyen nehéz neki.
Az igazi gond az,hogy nem is akar változtatni. Számtalanszor próbáltam rávenni, hogy változtasson, de mihelyst belekezdtem, épp csak megemlítettem, hogy másnak is nehéz az élete, azonnal ott hagyott, elkezdett kiabálni, dühbe gurult. Milliószor kértem, mondtam szépen, csúnyán, már-már könyörögtem, de egyszerűen azt sem hagyja, hogy végigmondjam ,amit akarok, nem hallgat meg senkit. Lassan már én vagyok a hibás, amiért normális életet tudok élni, ő meg nem.
Úgy véli, hogy ő a világ áldozata, és nem hajlandó kilépni a mártírszerepből, mert akkor nem sajnáltathatná magát. De közben észre sem veszi, hogy mindenki eltávolodik tőle.
Már is akart vele beszélni, de semmire nem jutott. Én vagyok az egyetlen ember, aki még mellette áll. járt pszichológushoz is egy hónapig (nem magától ment, betegség miatt küldték el), de ott hagyta dokit, merthogy rajta nem tud segíteni.
Mit tehetnék még? Írjak neki levelet? Nem tudok vele beszélni, mert egyszerűen nem hallgat végig, mindent leszar, és NEM AKAR változtatni. Én pedig látom, hogy sodródik a semmi felé, mert így nem kell még dolgozni sem sehova...
Hogyan segíthetnék még neki?
Igen, ma már azt teszem, hogy ha mond valamit, próbálok mosolyogva, humorosan ellenkezni vele, vagy egyszerűen már nem is válaszolok neki. Sokszor bizony már legszívesebben jól pofán vágnám, annyira felidegesít a határtalan értetlenségével.
Az apjával anno a pszichológus is beszélt, de kétlem, hogy különösebben érdekelné őt a dolog. Nem azt mondom, hogy letojja a gyerekeit, csak nem foglalkozik velük olyan mélyen, hogy legalább ő akarjon tenni valamit a lányáért. Meg sem próbálta rábeszélni, hogy térjen vissza a pszichológushoz, ő is feleslegesnek tartotta. Csakhogy barátnőm már a kistestvéreire is kezd negatív hatással lenni :(
Nem azért könyörögtem, hogy bocsásson meg ( főleg, mertt nem volt rá okom), hanem hogy csak egyetlen napig próbáljon meg változtatni.
Nem, igazából ezt nem hisztinek kategorializálnám be, akkor szóba sem állnék vele, inkább valami lelki betegségnek.
Volt egy ilyen barátnőm (amúgy azt hittem ő egyedi eset de már látom h nem)
Amikor megismertem, tudtam h rendes ember, csak vmiért nem békélt meg a világgal. Attól kezdve folyamatosan segítettem neki, egyik szar után a másikból húztam ki.
Mindig adtam neki a tanácsokat, feláldoztam miatta a jó híremet, a barátaimat, de ő szögegyenest az ellenkezőjét csinálta annak, amit mondtam, utána meg jött h meg akar halni, ő milyen szerencsétlen, őt mindenki utálja. Hogy ő a terhemre van (és igen, ekkor már tényleg a terhemre volt de én egy ilyen hülye birka vagyok, akit bolondnak lehet nézni). Én persze mondogattam, szép vagy, jó vagy, és nem vagy a terhemre, ó miért is lennél drágaságom... 8-)
DE aztán kiborultam. Úgy éreztem, hogy kiszívja az energiáimat h a saját gondom helyett is az ő - mondvacsinált vagy szándékosan létrehozott - bajait megoldjam.
Sokszor gázolt a lelkembe, már-már én éreztem azt hogy egy szerencsétlen, utálni való csődtömeg vagyok, hiszen nem tudok rajta segíteni.
Ha megharagudtam, jött a lelki zsarolás, hogy én vagyok neki az egyetlen és hogy ha elveszítene, akkor megölné magát.
Az öngyilkosságról annyiszor beszélt és vagdalta magát, hogy a végére már-már immúnis lettem a témára.
Aztán végképp kiborultam. Írtam neki egy búcsúlevelet és kiléptem az életéből. Elköltöztem jó messzire. Engem megfojtott ez a barátság.
A levélben nagy vonalakban az volt, hogy én mindent megtettem érte, de látom hiába. Ő mindig az ellenkezőjét teszi, mint amit mondok, mintha szándékosan akarná bajba keverni magát, hogy aztán vigasztaljam. Sokan szerették őt, de elüldözte őket a viselkedésével. Miért kéne hát bűntudatot éreznie annak, aki tud és mer boldog lenni? Sokan szeretnék őt most is, hogy ha végre felhagyna az önsajnálattal és észrevenné, hogy mások is léteznek a világon rajta kívül.
A levél végére úgy bedühödtem, hogy a szemébe vágtam, hogy ha öngyilkos akar lenni, ne kínozza már a világot, bújjon el egy erdőbe és akassza fel magát, de "ha élni akarsz b*meg, ugyanannyi erőfeszítés neked is mint másnak".
És hogy sajnálom a családját, mert ők is tehetetlennek érzik magukat, úgy érzik ők a hibásak, miközben a legtöbb ember boldog lenne ha ilyen családban élhetne. "Nyisd már ki a szemed és vedd észre, az életed sokaknak csak az álma lehetne, de ők mégis boldogok."
Minden lehetősége adott a boldogsághoz, senkit sem okolhat a saját bénaságáért hogy nem használta ki a lehetőségeket. Én a kezemet nyújtottam, de nem fogta meg. Úgy érzem felesleges vagyok, most búcsúzom, köszi, hogy legalább elolvastad...blabla...
Feladtam a levelet és majdnem megszakadt a szívem. Egy éven keresztül kínlódtam, de vártam és vártam. És visszajött. Azt mondta, hogy teljesen magára maradt. A levelemet minden nap elolvasta, nagyon hiányoztam neki. Sok mindent átgondolt és megbánta, hogy kitette engem ennek az egésznek és most jött rá, mennyi mindent megtettem érte. Megbeszéltük, hogy a barátságunk egy egészséges baráti kapcsolat lesz és mindent megbeszélünk és meghallgatjuk a másikat és megfogadjuk a jó tanácsokat elfogadjuk a segítséget.
Azóta évek teltek el, barátnők maradtunk és még mindig terelgetem az úton de már eredménnyel. neurózist állapítottak meg nála, de a gyógyszereket nem pártoljuk, sajna nem segít. Most már ő is csak egy a barátnőim közül, nem az egyetlen, aki kitölti minden percemet.
Most már a harminchoz közelít de még mindig egy 16 éves érzelmi szintjén van .DE most már hajlandó változtatni.
Ja és a legfontosabb gondolat a levelemből kimaradt:
HA TE NEM AKARSZ SEGÍTENI MAGADON, AKKOR ISTEN SEM SEGÍTHET RAJTAD!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!