Hogy lehet leszoktatni a családot a tárgyi ajándékozásról?
A párommal egy pici lakásban élünk. Igyekszünk minél minimalistábban kezelni a lakhelyünket, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy telezsúfolt kis lyuk - alaposan megválogatjuk, hogy milyen tárgyak kerüljenek be az otthonunkba, és minimalizáljuk a számukat. A mi részünkről ez tök jól működik, egy bökkenő van csak: a családjaink.
Mindkettőnk családja foggal-körömmel ragaszkodik a tárgyi alapú ajándékokhoz (bögre, plüssállat, díszlámpa, képkeret, hasonlók), amiket nagyon nem tudunk hova tenni.
Természetesen már beszéltünk velük, hogy nem ragaszkodunk a tárgyak ajándékozásához - sőt, őszintén szólva ahhoz se, hogy bármiféle ajándékot kapjunk csak azért, mert az év x. napja van - de valahogy nem megy át az üzenet, továbbra is veszik a holmikat. (Volt, aki bólogatott, hogy "persze, persze, érthető", majd a következő ünnepre ugyanúgy vett valamit, volt aki csak bambán nézett és látszott hogy egyszerűen nem tudja értelmezni azt, hogy ünnep ajándék nélkül, volt aki azzal jött, hogy "ugyan már, voltam nálatok, csomó helyetek van", szóval változatos okokból nem működik.)
Most elég "szívtelen" módon tudjuk megoldani a problémát: többnyire továbbajándékozzuk a cuccokat, mert képtelenség mindent megtartani, de ez olyan rossz érzés igazából, mert tudom hogy például a nagymamám jót akart nekem, amikor megvette azt a képkeretet, én meg "lepasszolom", ráadásul így értelme sincs, hogy arra költsék a pénzüket, hogy számukra idegen emberek kapjanak ajándékot...
Hogy tudnánk megértetni velük, hogy nem szeretnénk tárgyakat kapni? Van itt esetleg olyan, aki szintén a minimalizmust követi otthon, és találkozott ezzel a problémával? Hogy lehet megoldani?
"Azt még mindig nem fogja fel a többség, hogy az ajándék nem kívánságműsor"
Hát tényleg nem fogom fel. Mert de, az ajándék kívánságműsor. Az a lényege, hogy örömet szerezzek annak, akit megajándékozok. Ezért figyelek arra, hogy olyat adjak, aminek a másik örül. Különben mi értelme lenne?
"Olyan dolog, amit ő maga választott ki, a megajándékozott szemelyre gondolva, hogy neki örömöt szerezzen."
Már megbocsáss, de ha örömet akarok szerezni, akkor olyasmit ajándékozok, amivel tényleg örömet szerzek. Kicsit oda kellene figyelni.
"Az az ajándék pedig lehet barmi és igenis bunkóság tovább adni, vagy pofákat vágni miatta."
Nem, nem lehet bármi, csak olyan lehet, aminek a megajándékozott örül. Ha "bármit" adok, azzal letudtam egy kötelezettséget, és magasról teszek a megajándékozottra. Na ez a bunkóság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!