Miért gondolják azt sokan, hogy az élettársi kapcsolat jobb mint a házasság? (lent)
Értem én, hogy macera egy esküvő és sok pénz is és nem egy papíron fog múlni a szerelem és a boldogság.
De úgy hallattam, hogy 6 év elteltével úgyis közös lesz minden. Tehát ha összebútorozok valakivel akkor 6 év után el kell gondolkodnom rajta, hogy mi legyen velünk? Éppen azért nem megyek akkor hozzá/veszem feleségül azt az embert mert még nem akarok közöset, vagy csak én látom így?
Miért nincs úgy, hogy a házasságba minden közös, egy élettársi kapcsolat pedig csak megmarad "társi kapcsolatnak"?
Meg nekem valamilyen szinten akkor is biztonságot ad egy papír, hogy kimondhatom, hogy ő a férjem/feleségem és én házas vagyok.
Nekem nem a papír ad biztonságot, hanem az az érzés amit a társam iránt érzek.
Van olyan hogy elfogadás; más ember másképp él, másként éli életét. Te életed te éled meg, az én életem én, így jogom van úgy élni meg a mindennapokat ahogy nekem jó, s ezzel nem hiszem, hogy bárkit megbántanék.
"A Polgári törvénykönyv szerint ugyanis az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont.
.
.
.
A következőket kell tehát bizonyítani egy élettársi vagyon megosztásakor: az élettársi kapcsolat fennállását, a kapcsolat előtt külön-külön fennálló, és annak megszakadásakor meglevő közös vagyont, valamint azt, hogy melyik fél mivel járult hozzá a szerzéshez (mennyit keresett, milyen korábbi vagyonát használta fel)."
Ez elég nagy különbség, tehát ha én 10 millió forinttal indítottam a kapcsolatban, az élettársam pedig 1 millióval, és a keresetünk hasonló volt, akkor a 90% engem illet.
A házasság más:
"Tizenöt évi házasság után az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép közös vagyonná válik."
A válóper ugyancsak drága, pláne, ha civakodni is kell a tárgyakon.
Házasságot is csak szerződéssel kötnék: Minden, ami az enyém volt a házasság előtt, az enyém is marad a válás után. Amit közösen szereztünk, azt elosztjuk. Így igazságos.
Elöször is el kell hogy oszlassak egy nagyon elterjedt tévedést: olyan nincs, hogy valahány év után minden közös lesz, ami az összeköltözés elött saját vagyon volt, az marad is, nem lesz közös még házasságban sem.
A házasság és az együttélés között nem túl sok különbség van, csak egyrészt hazástársként "rokoni kaplcsoatba" kerültök, igy pl. kórházban adnak neked felvilágositást a másikról, együttéléskor nem.
A gyerekeknek automatikusan a férj az apja hivatalosan, nem kell külön elimerni.
Az anya amig a gyerekkel otthon van, addig jár neki az eltartás (mivel a házassában vagyonközösség van, azaz, ha csak az egyik fél dolgozik, akkor is a jövedelem közös - ami pl. szülés után eléggé jogos dolog).
Ha netán meghal az egyik fél (baleset vagy betegség), akkor a közösen szerzett vagyon automatikusan a házastársé lesz, nincs vita meg örökösödési pert.
Válás esetén a vagyoni helyzet egyértelmüen szabályozva van, ugyanúgy mint a gyerektartás.
egy barátnőm szülei sincsenek összeházasodva pedig ők is együtt élnek már vagy 20+ éve, de egyik legjobban összeillő pár amit eddig láttam... házastársak között sem láttam még ilyet, tökéletesen megvannak. a házasság -szerintem- akkor is fölösleges, persze a jogok miatt jó, de ezt máshogy is meg lehet oldani.
az meg hogy valaki miért a leánykori nevét viseli... anyám a házassága után sem vette fel apám vezetéknevét, és szerintem ez teljesen normális, én sem tenném.
En ugy tudom,h csak akkor lesz minden kozos,ha hivatalos hazastarsi kapcsolatban elnek.
En azt latom,h sok ferfi nem akarja hivatalosan elkotelezni magat, ezaltal nem kerik meg a parjuk kezet es egy ido utan a paros holgy tagjai elkezdik azt a szemleletet vallani,h `nekunk nem szamit a papir`, mert nem akarnak szegyent vallani a csalad, baratok elott. Nagyon ritka,h egy elettarsi kapcsolatban elo no azt mondja,h en hozza mennek a Gyurihoz,de o nem akar elvenni a fene egye meg...
Szerintem a nok 90%-a szeretne ferjhez menni, csak nincs aki megkerje oket. Es ha a ferfiak oldalat nezzuk - igy is megkapnak mindent a noktol, es nem kell egy egesz nap oltonyben jopofizni/tanconi a rokonsaggal es azt eskuvore szant penzt rakolthetik a kocsijukra.
Tisztelet a kivetelnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!