A ti családotokban hogyan spóroltok?
Én a "sok kicsi sokra megy" elvében hiszek.
-Járunk nyaralni évente egyszer, de nem külföldre, és nem heteket, hanem max két-három napot.
-Fodrászhoz csak vágatni megyek, festetni nem, mert azt itthon megcsinálom magamnak. Körmöshöz sem járok, magam szeretek is művészkedni vele :) Kozmetikushoz sem, itthon természetes anyagokkal csinálok pakolást és nekem ez is "én-idő".
-Márkás élelmiszer helyett saját márkás dolgokat használunk (mondjuk spar).
-Ruhákat csak akkor veszünk, ha tényleg szükség van rá. Úgy nem, vagy csak nagyon ritkán, hogy "megtetszett" alapon. Céltudatosan vesszük a cipőket is.
-Feltöltőkártyás a telefonunk, így mindig tudjuk, hol a határ a cseverészésben.
-Zuhanyzás közben amíg szappanozunk, addig elzárjuk a csapot.
-A nem használt helyiségekben nem ég a villany
Nem hinném, hogy túlzásba visszük, inkább úgy mondanám nem élünk nagy lábon, vigyázunk, hogy ne legyen semmi felesleges. És amióta ezek vannak, sokkal több pénzünk megmarad.
Nem használunk olyan szolgáltatást, mint fodrász, kozmetikus, masszőr, takarítónő, stb.
Nem rendelünk ételt, hanem főzünk. Ha nincs kedvünk/időnk rá akkor hideget eszünk vacsira és a melóban eszünk 800 forintért menüt (nekem két étkezésre is elég egy adag).
Lidl vagy Aldi ahol vásárolunk, főleg saját márkás ételeket. Nesquik kakaó, Pick szalámi, Landliebe joghurt, Nutella meg hasonlókat nem veszünk, szinte mindennek van hasonló minőségű saját márkás megfelelője.
Ruhát pont ellentétesen veszünk mint egy korábbi válaszoló. Ha szezon végén nagyon leáraznak valamit és tetszik, akkor megvesszük. Úgyis tudom előre, hogy megint el fog használodni 2-3 nyári top, szóval nem hiába veszem. Persze ha van 5 rövidnadrágom, nem fogok megvenni egy hatodikat csak mert épp kétezerre le van árazva. Leginkább alapdarabokat veszek, mint fehér és fekete top, sima farmer és turiból szerzem be a blúzokat, kardigánokat, amikkel feldobom az alapdarabokat.
Nem veszünk üdítőt, teát iszunk vagy szörpöt, nyáron limonádét. Szörpöt szoktam készíteni a nálunk termő gyümölcsből.
Nem veszek bolti tisztítószert, környezetbarát szereket használok mint ecet, citromsav, mosószóda, stb
Mosógélt és öblítőt is környezetbarát (és sokkal olcsóbb) megoldással helyettesítjük.
Télen csak annyira fűtünk, hogy egy vékony pulcsiban legyen megfelelő a hőmérséklet.
Nasikat nem tudom teljesen elengedni, de már sokkal kevesebbet veszünk. Inkább magokat eszünk vagy aszalt gyümölcsöt. Lehet, hogy többe kerül de kevesebbet is eszünk belőle és még csak az a zsíros elnyomó érzés sincs, mint régebben a csipsz után.
Házi lekvárokat, befőtteket és szörpöket készítünk a nálunk termő és kapott gyümölcsből és zöldségből.
Felvágottat, joghurtot, vajkrémeket, fűszerkeverékeket is csinálok házilag, ez egyeseknek már túlzás.
Azt hiszem mindenen spórolunk amin lehet, kivéve az autózáson. Nemrég gondolkodtam el, hogy min lehetne még fogni és ez az egy jutott eszembe. Keresni fogok a szomszédságában olyat, aki hasonló időben indul ugyanoda dolgozni és ha heti egyszer ő visz, heti egyszer én őt, akkor máris az üzemanyag 1/5 részét megspórolom (és ő is). Talán sikerül több alkalmat is összehozni, első körben már ez is jó lenne.
Az lemaradt, hogy elektronikai cikkeket mindig javítjuk, ha lehet. Mindketten értünk hozzá, szerencsére nem tud átverni a mosógépszerelő, hogy egy vízköves fűtéscső cseréje olyan drága, hogy jobban megéri új gépet venni. 40-50ezres telefonjaink vannak, nincs igényünk többre, mindent tud ami nekünk kell, használjuk amíg működik.
Tusfürdő és sampon helyett szappanokat használunk.
Figyelem az akciókat. Mindig főzök, igyekszem 2 alkalomra es akkor lefagyasztom. Semmi üdítőt chipset alkoholt nem veszek, nem is szeretjük szerencsére. Ha kirándulunk vagy megyünk vhova mindig viszek vizet (akár városlátogatas külföldön) mert innivalókra költeni sztem húzós. Mosast összegyűjtöm szinenként. Autót redukaljuk.
Ruházatból igyekszünk szezon végén kiárusításon begyűjteni ami kell vagy amortizálódott de akkor se gyűjtünk ész nélkül mert felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!