Kevesebb vagyok mint az unokatesóim? Leérettségiztem, és szakácsnak akarok tovább menni. Szülök nem nézik jó szemmel, mert ők egyetem/ főiskolát néztek ki.
Ha szakács akarsz lenni, legyél az. Nem vagyok jártas a témában, de azzal is lehet elég jó magas képzettséget elérni, díjakat. Persze ha nem állsz meg valami üzemi konyhánál, mert az trutyi. De lehet te leszel a következő Gordon Remsy!
Nálunk is volt annak idején vita, mert én tanárképzőre főiskolára akartam menni, mindig is arról álmodtam, hogy taníthassak. Anyuék viszont egyetemre akartak küldeni, szociológia/szociálpolitka jellegű szakra, mint az unokatesómék, mert abban van a jövő, és milyen jó dolog egy nagyhírű egyetemen ilyen hasznos szakot tanulni :)
De én kiálltam a célom mellett, elvégeztem a tanárképzőt, rögötön kaptam állást. Unakatesóim mai napig csak alkalmi, 4-órás, besegítő munkákat találnak. Két évig állandóan azzal akartak megalázni, hogy diplomával csak ennyit keresek, és mennyit kell nekem ezért dolgozni. Az hogy ők ennyit se, az nem számít. Közben nagyot fordult a kocka, rengeteg magántanítványom van, az egyik szakom nyelv, így az iskola mellette nyelviskolában is tanítok. Egy helyi vállalkozónak szoktam levelezésket lebonyolítani, és ha külföldi vendégei vannak tolmácsolni.
Szerintem te is jó irányba indulsz,mert keresett szakma. És ha jobban érdekel, hogy szakácsnak tanulj, mint egyetemre menj, szerintem tedd azt. Lehet csak végigszenvednéd azt az 5 évet, mert nem érdekel.
Vagy üzletelj a szüleiddel, és végezd el mindkettőt... ?
Szia!
Szerintem azt válaszd,amit szívből tudnál csinálni.Ne a szüleidnek akarj megfelelni,hanem saját magadnak.
Nekem tavaly,felvételikor apum azt mondogatta,hogy ha már közgázt akarok tanulni,akkor menjek a másik suliba,az jobb színvonalú,erősebb suli.Persze,ő is odajárt (csak más szakra) és azért akarja,hogy odamenjek,de nekem nagyon nem volt szimpi a suli,tehát a másikat választottam (oda meg anyum járt:D).
Eredeti tervem azt volt,hogyha leérettségizek elmegyek Pestre fősulira,egyetemre,mert tényleg érdekel a közgazdaság,de nem tudom érdemes lesz-e,annyi diplomás munkanélküli van...Bár addig még változhat a helyzet:)
Eredetileg én is vendéglátós akartam lenni (igazából a cukrsz,pincér és a szakács szakma is nagyon tetszik).Csak a pubertáskorral kaptam egy "púpot a hátamra":ekcémás lettem,és ezzel elvileg nem lehetek vendéglátós.Éveken át ez volt a vágyam,hogy legyen egy szakmám(vagy több is a vendéglátással kapcsolatosan) és abból keresem a pénzt amit imádok csinálni.Mondanom sem kell mekkora trauma volt mikor ezt megtudtam...Bár most már 2-2,5 hónapja nincs ekcémás tünetem,remélem nem is lesz:)
Akkor talán még megvalósulhat az álmom:D
Szóval azt akartam ebből kihozni,hogy hallgass a szívedre.Neked ez az álmod,ne add fel.Nem kívánom senkinek azt az érzést,amikor megtudja,hogy nem lehet olyan szakmája amit éveken át szeretett volna:(
Ha most elmész egyetemre/fősulira és később nem tudsz mit csinálni,mert te is diplomás munkanélküli leszel visszasírod azt az időt,amikor nem a szívedre hallgattál!
15/L
Én pedig gratulálok neked, hogy igenis kiállsz magadért, és nem állsz be a sorba!!! És biztos vagyok benne, hogy nem azért nem mész egyetemre, mert nem tudnád elvégezni!
Talpraesett csaj vagy!:)
22/L
Teljesen mindegy, hogy szakmád van vagy diplomád, mert a szakértelem számít. Hiába mész szakácsnak, ha nem vagy kiemelkedő. Hiába van diplomád, ha nem vagy jó abban, amit tanultál. Mindkettővel lehet jól keresni, csak éppen kiemelkedőnek kell lenni. Ha valaki kontár, akkor a diplomást foglalkoztató cég ugyanúgy el fogja küldeni, mint az étterem tulajdonosa a rossz szakácsot.
Itt az számít, hogy ki miben érzi magát kiemelkedőnek, és azzal kell foglalkozni.
Ettől szerintem nem vagy kevesebb. Sokkal jobban jársz, ha egy tehetséges szakács leszel, mintha egy tehetségtelen orvos lennél. Mindenkinek azt kell választania, amiben kiemelkedően jó lehet. Az a baj, hogy sok gyerekre a szülők ráerőltetnek egy egyetemet/főiskolát. Na ezt nem kéne. Mert lehet, hogy átbukdácsol és végül szerez egy diplomát, de nem lesz jó szakember, így állást már nem fog kapni. Sajnos annyira telített már a piac a diplomásokkal, hogy az már önmagában nagyon kevés. Ahhoz sokkal több kell, hogy valaki érvényesüljön egy szakmában. Nem csak papír kell, érteni is kell hozzá, érdekelnie kell annyira a hivatásának, hogy továbbképezze magát. Anélkül diplomával is meg anélkül is éhen fog halni.
Viszont, a nyelvtanulást semmiképpen ne hanyagold el, az bármilyen szakmához jól jön, ha beszélsz idegennyelveket!
Nálunk is gond volt ez. Az unokanővérem építészmérnöknek tanult (3 éve végzett, azóta munka nélkül van), én pedig egy mezei Pénzügyi és Számviteli Főiskolát végeztem el. Mégis, én már nettó 250.000-et keresek, ő meg még mindig munkanélküli. Azóta ne félj nem hangoztatja a család, hogy Tündike milyen okos, mert egyetemi diplomája van. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!