Te hogy éreznéd magad, ha egy közeli rokonod hirtelen meggazdagodna?
Mondjuk nem lottónyeremény vagy ilyesmi által, hanem önerőből. Bejött neki az üzlete vagy a karrierje, ezáltal elkezd sok pénzt keresni és drágább dolgokat venni. Az addig veled egy anyagilag szinten lévő rokonod (vagy lehet jó barát is) hirtelen elkezd drága autóval járni, drága helyeken nyaralni, drága házat venni...stb. Hogy éreznéd magad ettől? Féltékeny lennél rá, hogy neki miért jött össze, neked pedig miért nem? Őszintén.
Én úgy veszem észre, az emberek nagyon irigyek, szinte más sem mozgatja őket, mint hogy azt figyeljék, kinek miből mennyi jutott. Patikamérlegen méricskélik, kinek miből mennyije van, és ha valaki valamiben sikeresebb, mint ők, egyből elkezdik kiutálni. Akár testvért is, legjobb barátot is, bárkit. Az irigységük mindennél erősebb.
Te hogy látod ezt?
Gratulálnék neki, örülnék a gazdagodásának - feltéve, ha nem vesz fel hozzá újgazdag allűröket. Ha fölvenne ilyen allűröket, akkor eltávolodnék tőle, nem keresném a társaságát.
Esetleg megpróbálnám ellesni a titkát, hogyan lett ennyire sikeres a vállalkozása.
Abban igazad van, hogy a legtöbb magyar ember halálosan irigy. Nemhogy ezen a szinten, de már alkalmazotti szinten is, hogy a másik mondjuk bruttó 100e Ft-tal többet keres. Olyan ember, akinek más a végzettsége, mást csinál, más időbeosztásban, más felelősségi szinten dolgozik. Az persze föl se merül az irigykedőben, hogy elvégezze azt a képzést, vállalja azt a felelősséget. Csak a másik fizetését irigyli, de ami azzal jár, azt egyáltalán nem.
Nem én vagyok a világ legtökéletesebb embere, jócskán vannak hibáim, amiknek leginkább én látom a kárát.
Viszont áldom a jószerencsémet, hogy sem a féltékenységet, sem az irigységet nem kaptam meg születésemkor, így legalább ezek miatt nincsenek rossz perceim.
Féltékenység és irigység nekem az, ha valaki a masiknak nem örül söt neki se legyen jobb ha nekem nem...
Èn örülök, hogy a másiknak jobban megy, és soha nem akarnám, hogy neki rosszabb legyen. De ott van az érzés, hogy én is szeretném ha valami csak úgy könnyen jöhetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!