Hogy találjam meg a nemesi oklevelet?
Üdvözlet!
Állítólag ahhoz, hogy jelentkezni lehessen egy lovagrendbe fel kell mutatni a nemesi oklevelet.
Eleinte ez inspirált, azonban most már az is érdekel, hogy pontosak kik voltak az őseim. Sajnos az egyik rokonunk ami mellesleg 90 felett van és a fél családdal nem is áll szóba ő tudja azt hiszem ezeket a nemesi dolgokat. Hogy lehetne kideríteni, hogy a családunk tényleg nemesi származású? Volt valamilyen nagy bőr-cuccunk is amit az egyik zseniális rokon elégetett. Arra gondoltam hogy egy családfakutató tudná... esetleg valami irat amit őriznek valahol valamelyik hivatalban?
Kb sehogy.
Családfakutatást lehet kérni, bár elég drága (több 100.000 forint, főleg ha a külföldre is kiterjed, mert mondjuk a határ közelében laktok), de nemesi oklevél már tuti, hogy nincs. Szinte biztos, hogy az már vagy megsemmisült, vagy pedig érvényét veszítette, ugyanis Magyarországon már rég eltörölték a nemesi rangokat.
Meg milyen lovagrendek?
A legtipikusabbak az egyházi lovagrendek voltak, melyek többségét felszámolták, a Máltai Lovagrendnek meg nem lehet akárki a tagja, ahhoz nem elég a nemesi oklevél (sőt szerintem nem is kell hozzá). A Máltai Lovagrend magyarországi "intézménye" a Máltai Szeretetszolgálat. Oda akárki beléphet.
Tudom hogy már nem lehet viselni a rangot sajnos.
De gondoltam kiderítem... elvégre eléggé ciki az, hogy maximum a nagyszüleimig ismerem a családot. Beszélt anyám egyszer egy nagy birtokról is ami akkora volt mint egy fél kerület. De nekem valahogy a pletykák nem elegek. Azonkívül a mamám testvére is mindig úgy viselkedik mintha mindenki felett állna meg a mamámnak is volt ilyen beütése.
Gondolom csak van valahol valamilyen dokumentum.
Anyakönyvi hivatal a lakhely szerint, valamint egyházi anyakönyv szerint. Sokszor tudósít valamelyik felmenőnek a házassági anykvi kivonata is.
Én pl abból tudtam meg dédapám anyjának a nevét.
Aztán ott az országos és egyházi levéltár is.
Számíts rá, hogy anyakönyvenként most 2000.-Ft!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!