Apai ági felmenőm nemesi címet és birtokot kapott Bars
vármegyében 1472-ben. Honnan ismerhetem meg a teljes
nevét, esetleg magát az oklevelet? Az ismert adatbázisok
általában a Mohács utáni okleveleket tartalmazzák.
Figyelt kérdés
2014. márc. 5. 00:27
1/8 anonim válasza:
Probalkozz az Orszagos leveltarban!
2014. márc. 5. 10:55
2/8 mustafa33 válasza:
dr. ifj. Reiszig Ede: Bars vármegye nemes családai.
2014. márc. 5. 22:34
3/8 anonim válasza:
Ezt most nem értem, ha nem tudod a teljes nevét, akkor honnan tudod, hogy 1472-ben kapott nemesi címet? Egyébként létezik anjou kori oklevéltár is, szerintem a Máryás által adott nemesség nem jelenthet gondot. Azonban a pontos név ismerete ellentétben már igen.
2014. márc. 6. 08:35
4/8 A kérdező kommentje:
A rokonaim több megyében is felbukkantak az 1700-as években, mint nemesek (akkor már ármalistaként). Több forrás is emliti őket, és emlit még annyit, hogy 1472-ben nyertek nemességet és birtokot (Pl. Borovszky). Forrást természetesen nem jelölnek meg.
Amit tudok: vezetéknév, birtok neve, donatio időpontja. Miért ne lenne elég ennyi információ?
Hol lehet Mátyás-kori okleveleket kutatni? Az 1526 utániakat azt tudom...
2014. márc. 6. 13:42
5/8 A kérdező kommentje:
Épp most olvastam egy konferencia-kiadványban, hogy nincs Mátyás-kori okmánytár...
2014. márc. 6. 14:47
6/8 anonim válasza:
Ezt ajánlom: Arcanum kiadó Monumenta Hungariae Historica IV. - Diplomáciai emlékek. (A Monumenta Hungariae Historica sorozat a magyar történeti forrásmunkák kiadását tűzte ki célul. A hazai és külhoni levéltárak anyagának összegyűjtésével 132 kötetre rúgó könyvsorozat az összes kútfőket négy osztályba sorolva teszi közzé: 1. Okmánytárak; 2. Írók; 3. Országgyűlési Emlékek; 4. Diplomáciai emlékek.)
2014. márc. 6. 15:25
7/8 anonim válasza:
Bár sajnos igen drága, de ígéretesnek látszik:
"
4. Osztály: Acta extera = Diplomáciai emlékek Az osztály könyvsorozata összesen 21 kötetben az alábbi munkákat tartalmazza:
Magyar diplomácziai emlékek az Anjou-korból
Magyar diplomácziai emlékek Mátyás korából
Török-magyar történelmi emlékek:
1. osztály: Okmánytár
Okmánytár a hódoltság történetéhez Magyarországon
Török-magyarkori állam-okmánytár
2. osztály: írók
Török történetírók
Evlia Cselebi török világutazó magyarországi utazásai
Terjedelem: 11 ezer oldal"
2014. márc. 6. 15:27
8/8 mustafa33 válasza:
Bars vármegye hites helye a Garamszentbenedeki kolostor volt. Ha a nemesség Bars vármegyében volt kihirdetve, akkor enne a hites helynek a levéltárában kell keresni, aminek anyagai lehetnek magyart levéltárban is, de a szlovák országos levéltárban is lehetnek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!