Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hova és hogyan induljak első...

Hova és hogyan induljak első lépésként családfakutatáskor?

Figyelt kérdés
Családot bejártam. Legkevesebb 2generációra megvannak az évszámok születési helyek. Hallottam egykét lehetőséget hogy levéltár egyházi anyakönyv stb. De ennek mi a módja? Kitől kell engedély? (Illetve apai ágról paraszti családból származom és tanyasiak voltak tehát két falu közt. Akkor talán három lehetőségem van. Vagy a két falu egyike vagy a legközelebbi város. Na de ez nem lényeg.) Mindenképpen szeretnék visszamenni addig ameddig tudok de minden áron. Anyai ágról az apai vonalat sikerült kiderítenem az 1700as évek közepéig. De ugyanígy ameddig lehetséges szeretném az anyai nagymamám és az egész apai ágamat visszavezetni. Tippek? Vélemények? Hogyan kezdjem merre induljak?
2010. márc. 7. 20:10
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 anonim ***** válasza:

melyik településről van szó? meddig vannak adataid?

anyakönyvben jó esetben még a felmenők foglalkozási adatait találhatod

2010. márc. 7. 21:18
 12/65 anonim ***** válasza:
Szia! Nézd meg a neten, hogy hol van a hozzád legközelebb levő levéltár... ezek általában a megyeszékhelyeken vannak. Annyi az egész, hogy bemész, kitöltesz egy papírt, kapsz egy ilyen látogató jegyet, aztán hajrá. A neten utána tudsz nézni, hogy milyen dolgokat tárolnak, aztán már úgy mehetsz oda, hogy egyből tudod, hogy mit szeretnél kikérni. Annak is utána tudsz nézni neten, hogy egy adott település születési, házassági, halálozási dolgait hol vezették.
2010. márc. 7. 21:18
 13/65 anonim ***** válasza:
megyei levéltár azért nem az igazi, mert ott csak 1825-től vannak meg az egyházi anyakönyvek másolatai
2010. márc. 7. 21:19
 14/65 anonim ***** válasza:
fúúú ez engem is mindig érdekelt :D
2010. márc. 7. 21:35
 15/65 A kérdező kommentje:

Értem:) Köszönöm. Szóval ha 1800alá szeretnék menni akkor ne levéltárba menjek? Vagy rosszul értem?

Úgytudom Pécsen van a levéltár Baranyában. Esetleg olyan más adatokra értettem hogy például bármi ilyen oklevél adománylevél iskolai papírok esetleg ilyen sorozási vagy katonasági okmányok így amilyen régről csak lehet. 1900 előttről.

2010. márc. 7. 21:36
 16/65 A kérdező kommentje:
Vagy egyáltalán van lehetőség 1800 alá menni? Tehát az a célom hogy teljesen a gyökerekig - persze amennyire lehet:)- visszatudjam vezetni.
2010. márc. 7. 21:37
 17/65 anonim ***** válasza:

hogyne lenn lehetőség

az anyakönyvek a legtöbb esetben az 1760-70-es évektől vannak meg, de korábbról is van sok összeírás

igen, általában a megyszékhelyen van a levéltár, pl Pécsen

azért érdemes előbb az anyakönyveket kivégezni, hogy tudd, kit-mit keresel a levéltárban a többi iratban

vannak katonaállítási, iskolai iratok is mindenféle

jó lenne, ha konkrét vallást, települést írnál

2010. márc. 7. 21:41
 18/65 anonim ***** válasza:
Születési, halálozási háézassági anykaönyveket abban a tmeplomban érdemes leőször kerelsni ahol pl a nagyanyád jár. névre visszamenőleg lehet keresni évekig. Akár az 1700-as évekig. Nálunk az én családfám az egyházi anykaönyvekből a család flauba tleepülésig meg van. Ott még az is feljegyezték,hogy honnan és mikor és ki érkezett. Szóval elég jó. Nekünk az 1700-as évekig meg vna. A Calád Felvidékről szármaizk és tolnábna él.
2010. márc. 7. 21:45
 19/65 A kérdező kommentje:
Hát elsősorban az apai ágamra lennék kíváncsi. Namost egy paraszti család volt az enyém Baranya és Bács-Kiskun határán de még Baranyához tartozó Sárhát kis falucska környékén. Tanyasiak voltak ami egy kicsit nehezíti a dolgot. Az ükapám azthiszem vagy a dédapám még a saját nevét sem tudta leírni. A legközelebbi város Mohács. Tehát bejártak ide minden nap. Nincs messze egymástól a két település. Sárhát is közel van a dunához így Mohácshoz is... Azt sajnos nem tudom hogy katolikusok vagy reformátusok voltak-e.
2010. márc. 7. 21:46
 20/65 anonim ***** válasza:

hát, pedig ennek nagyon alapnak kell lennie...

e nélkül hol akarsz elkezdeni keresni?

semmi régi anyakönyvi kivonat? iskolai papír??

2010. márc. 7. 21:49
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!